Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Βιομηχανία» παράτυπων διαγραφών οφειλών στη ΔΕΥΑ Ρόδου καταγγέλει ο Δήμαρχος Ρόδου

Σε σοβαρές καταγγελίες για την οικονομική διαχείριση της ΔΕΥΑΡ την προηγούμενη τετραετία, προέβησαν χθες ο δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης και ο πρόεδρος της Επιχείρησης, Σωτήρης Βαγιανός. Κατήγγειλαν ότι διεγράφησαν οφειλές 14 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 3,7 εκατομμύρια κατά το τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου – Νοεμβρίου του 2023.

«Σε αυτήν την υπόθεση εμπλέκονται και αιρετοί και υπηρεσιακοί», δήλωσε ο δήμαρχος, ενώ σ’ ότι αφορά στους μεγαλο-οφειλέτες τόνισε, «θα ακούσετε ονόματα που θα εκπλαγείτε».

Η επιχείρηση φέρεται να έχει 25 εκατομμύρια ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ΔΕΗ (ύψους 9 εκατομμυρίων),  Περιφέρεια και προμηθευτές, ενώ δεν διαθέτει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Η βιομηχανία των διαγραφών, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλθηκαν, γινόταν μέσω της διαδικασίας ρύθμισης των οφειλών.

Σημειώνεται ότι στους οφειλέτες που υπάγονταν στον διακανονισμό των 100 μηνιαίων  δόσεων, βάση της απόφασης που είχε ληφθεί, αφαιρούντο όλες οι προσαυξήσεις και σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής προβλέπετο και διαγραφή του 50% της οφειλής του.

Στη ΔΕΥΑΡ, διέγραφαν το 50% της οφειλής,  χωρίς όμως να ζητείται από τον οφειλέτη να πληρώσει το υπόλοιπο ποσό.

Ο οφειλέτης έδινε μεταχρονολογημένες επιταγές του 2028 ή του 2029, επιταγές μάλιστα που δεν εμφανίζονται πουθενά στα λογιστικά βιβλία της ΔΕΥΑΡ.

Επίσης υπήρχαν περιπτώσεις οφειλετών που δεν έδιναν επιταγές αλλά υπέγραφαν ιδιωτικό συμφωνητικό με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ. Τα ιδιωτικά συμφωνητικά δεν έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Για το θέμα των διαγραφών, που έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ελεγκτών, η δημοτική αρχή προσέφυγε στη δικαιοσύνη.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More