Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βιρμανία: Η στρατιωτική χούντα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή για την εξουσία της, 3 χρόνια μετά το πραξικόπημα

Η στρατιωτική χούντα που κατέχει την εξουσία στη Βιρμανία από το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή για την εξουσία της τρία χρόνια μετά, με τον στρατό να βρίσκεται στη γωνία μετά από μια επίθεση που ξεκίνησε τον Οκτώβριο από μια ομάδα ανταρτών που έχει αφυπνίσει ένα αίσθημα αισιοδοξίας στη φτωχή χώρα.

«Τα τελευταία τρία χρόνια και μέχρι τώρα ζούσα σε μια κατάσταση μόνιμου φόβου. Σκέφτηκα, πότε θα πεθάνω;, λέει στην EFE «Ο Ma Shwe Mi, 39 ετών, κάτοικος της κεντρικής περιοχής του Sagaing, ενός από τα κύρια προπύργια των φιλοδημοκρατικών δυνάμεων για την υπεράσπιση του λαού (PDF) που εμφανίστηκαν μετά τις ταραχές.
Σχηματισμένο εν μέρει από νέους χωρίς εμπειρία στο πεδίο της μάχης που έχουν αποκτήσει πολεμική τεχνογνωσία τα τελευταία τρία χρόνια, το PDF είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Βιρμανικός Στρατός (το Tatmadaw) έχασε προοδευτικά έδαφος.

Μια άλλη πιο πρόσφατη ήταν η εμφάνιση της Επιχείρησης 1027, που πήρε το όνομά της από την εκτόξευσή της στις 27 Οκτωβρίου στη βόρεια πολιτεία Σαν, που συνορεύει με την Κίνα, από τη Συμμαχία Αδελφότητας – που σχηματίστηκε από τρεις ισχυρούς αντάρτες -, μια επίθεση που επεκτάθηκε απροσδόκητα σχεδόν σε όλη τη χώρα, μαζί με το PDF και άλλες πολιτοφυλακές.

«Όταν (οι αντάρτες) άρχισαν να πολεμούν στο Shan και στο Rakhine (στα δυτικά της χώρας) μας ενθάρρυναν πολύ. Τους ευχαριστήσαμε. Τώρα πιστεύω ότι η πλευρά μας, η πλευρά της επανάστασης, κέρδισε», λέει ο Ma Shwe Mi, ο οποίος δεν είναι μόνος που αισθάνεται ότι κάτι αλλάζει.
Εμπειρογνώμονες, αναλυτές και άλλοι Βιρμανοί πολίτες με τους οποίους ζητήθηκε η γνώμη συμφωνούν στην ίδια εμφατική άποψη: δεν είναι πλέον ζήτημα «αν» η χούντα πρόκειται να υποκύψει, κάτι που θεωρείται δεδομένο, αλλά το «πότε» θα το κάνει.

Οι λόγοι πίσω από την πιθανή πτώση του είναι ποικίλοι. Ο Άντονι Ντέιβις, εμπειρογνώμονας ασφαλείας στη Βιρμανία από την εταιρεία συμβούλων IHS-Jane’s, λέει στην EFE ότι ο στρατός «κατακλύζεται από τον ανεπαρκή αριθμό στρατευμάτων» που διαθέτει, μετά τα θανατηφόρα θύματα και τις πολυάριθμες λιποταξίες τα τελευταία τρία χρόνια.
Υπό αυτή την έννοια, η Ινδία ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι θα περιορίσει την ελεύθερη κυκλοφορία στα σύνορα με τη Βιρμανία ενόψει της μαζικής φυγής Βιρμανών στρατιωτών που εγκαταλείπουν τη χώρα τους.

«Χάνουν κάθε μέρα και η διαδικασία (της ήττας) επιταχύνεται», λέει ο Ντέιβις, ο οποίος πιστεύει ότι το σημείο καμπής θα είναι αυτό που θα συμβεί με το δυτικό και στρατηγικό κράτος (αφού δίνει πρόσβαση στη χώρα στον Ινδικό Ωκεανό) του Rakhine, όπου ο Στρατός Arakan (AA), μέρος της Συμμαχίας Αδελφότητας, έχει το Tatmadaw στα σχοινιά.
«Αν χάσουν το Ραχίν είναι ματ. «Είναι το τέλος της στρατιωτικής χούντας», διαβεβαιώνει την EFE.

Όπως ο Ντέιβις, ο Ρίτσαρντ Χόρσεϊ, αναλυτής της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων από τη Βιρμανία, πιστεύει ότι, τρία χρόνια μετά από ένα πραξικόπημα που τερμάτισε μια δεκαετία δημοκρατικής μετάβασης, «η δύναμη του στρατού είναι πιο αβέβαιη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τα τελευταία 60 χρόνια.
«Τους τελευταίους τρεις μήνες, πάνω απ’ όλα, έχασαν στρατιώτες, εδάφη και πόλεις από αποφασιστικούς αντιπάλους σε όλη τη χώρα», τονίζει σε σχόλιο.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου τα δύο τρίτα της Βιρμανίας βυθίζονται σε συγκρούσεις και περισσότεροι από 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων χιλιάδων ως αποτέλεσμα της Επιχείρησης 1027, από τότε που υπολογίζεται ότι έχουν καταληφθεί περίπου 40 πόλεις στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών θύλακων στα σύνορα με την Ινδία και την Κίνα.

Πέρα από τις στρατιωτικές απώλειες, η χούντα, με επικεφαλής τον ίδιο στρατηγό – τον ​​Min Aung Hlaing – ο οποίος ενορχήστρωσε μια εκστρατεία κατά της μειονότητας των Ροχίνγκια το 2017, η οποία διερευνήθηκε από τον ΟΗΕ για πιθανή γενοκτονία, αντιμετωπίζει μια ζοφερή οικονομική προοπτική.

Το μέγεθος της οικονομίας της Βιρμανίας παραμένει περίπου 10 τοις εκατό μικρότερο από ό,τι ήταν το 2019, καθιστώντας την το μόνο ασιατικό έθνος που δεν έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα, προειδοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα τον Δεκέμβριο.
Παρά τα πάντα, σε μεγάλες πόλεις όπως η Γιανγκόν υπάρχει μια φαινομενική κανονικότητα που έρχεται σε αντίθεση με τις σκηνές συγκρούσεων σε αγροτικές περιοχές και μικρές πόλεις.

«Δεν ξέρω ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή. «Δεν μπορώ να ξέρω ποιος θα κερδίσει και δεν είμαι ακόμα σίγουρος ποιος θα κερδίσει», ο Thaw Zin, 26 ετών, κάτοικος της Γιανγκόν, της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, όπου πολλά από όσα συμβαίνουν σε άλλα μέρη φτάνουν στην Γιανγκόν.

Ενώ το καθεστώς προσπαθεί να δώσει μια εικόνα ελέγχου, αναμένονται σήματα από τον στρατό για να μάθουν εάν το μελλοντικό τους σχέδιο περιλαμβάνει την προκήρυξη εκλογών ή αν θα υποστηρίξουν μια φυγή προς τα εμπρός.
«Νομίζω ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο. Από την αρχή της Επιχείρησης 1027 έχει σημειωθεί δραματική αύξηση στον αριθμό των αδιάκριτων βομβαρδισμών εναντίον αμάχων», προειδοποιεί στην EFE η Isabel Todd, συντονίστρια του Ειδικού Συμβουλίου για τη Βιρμανία, μιας ανεξάρτητης ομάδας που υποστηρίζει την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα.

Αν και η Τοντ συμφωνεί επίσης ότι η πτώση της χούντας είναι θέμα χρόνου, προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να δράσει τώρα: «βλέπουμε τη δυναμική στο έδαφος να αλλάζει γρήγορα, αλλά η διεθνής θέση είναι η ίδια από το 2021».
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να πιέσει τον στρατό από τη μια πλευρά (μέσω κυρώσεων και παγκόσμιου εμπάργκο όπλων, μεταξύ άλλων μέτρων) και να υποστηρίξει το δημοκρατικό κίνημα από την άλλη», προτρέπει η Τοντ, αναφερόμενη στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (NUG), έναν βραχίονα πολιτικό του κόμματος PDF και αυτοανακηρύσσεται η νόμιμη εξουσία της Βιρμανίας.

«Είναι καιρός να προετοιμαστούμε για αυτό που θα ακολουθήσει (τη συνάντηση)», προσθέτει η Todd, ένα μέλλον που τόσο η ίδια όσο και άλλοι ειδικοί συμφωνούν να επισημαίνουν ως το μεγάλο άγνωστο.

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Πηγή: EFE

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More