Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν: «Θα δώσουμε την αμέριστη προσοχή μας για να ενισχύσουμε την πυρηνική τριάδα»

Σε ξηρά, θάλασσα και αέρα σκοπεύει να ενισχύσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προαναγγέλλοντας μαζική παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων, Ζιρκόν, Κινζάλ αλλά και το νέο υπερόπλο, τον Sarmat 2, έναν υπερηχητικό διηπειρωτικό πύραυλο που μπορεί να φέρει πολλές πυρηνικές κεφαλές. Οι δηλώσεις αυτές έχουν προκαλέσει κύμα ανησυχίας, με πολλούς ηγέτες της Δύσης να πιέζουν ώστε να ενισχυθεί η παροχή όπλων στην Ουκρανία, στον πόλεμο με την Ρωσία.

Με την φράση: «Θα δώσουμε την αμέριστη προσοχή μας για να ενισχύσουμε την πυρηνική τριάδα», ο Βλαντίμιρ Πούτιν προκάλεσε την ανησυχία όλης της Δύσης, μετά και την αναστολή συμμετοχής της Ρωσίας από την συνθήκη NEW START για έλεγχο των πυρηνικών.

Όλα αυτά μάλιστα συμβαίνουν μία μέρα πριν τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τον Αμερικανό Προεδρο, Τζο Μπάιντεν να μην πιστεύει ότι ο Πούτιν σχεδιάζει να κάνει χρήση πυρηνικών.

Πιέζει η Δύση για παροχή όπλων

Πάντως αρκετοί είναι οι ηγέτες της Δύσης που πιέζουν έτσι ώστε να ενισχυθούν οι προμήθειες όπλων προς την Ουκρανία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ μάλιστα πρότεινε να γίνουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια με την αμυντική βιομηχανία. «Θα πρέπει να σταματήσουμε τον κύκλο επιθέσεων της Ρωσίας. Γι΄αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία έχει τις στρατιωτικές δυνατότητες και τη δύναμη να απωθήσει όποια περαιτέρω επίθεση», τόνισε.

Παράλληλα ο Γενς Στόλτενμπεργκ μιλά για ενδείξεις ότι η Κίνα πρόκειται να προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία. Το Πεκίνο πάντως κάνει λόγο για εικασίες απαντώντας στις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για κυρώσεις εάν συμβεί κάτι τέτοιο. 

Την Παρασκευή αναμένονται οι ανακοινώσεις του Σι Ζινπίνγκ για το ειρηνευτικό σχέδιό του για την Ουκρανία, με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι να δηλώνει πως θα επιθυμούσε μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας. «Σε διπλωματικό επίπεδο, στέλνουμε αυτό το μήνυμα στην Κίνα. Θα θέλαμε να συναντηθούμε με την Κίνα. Αυτό συμφέρει την Ουκρανία να κάνει».

Επιθέσεις στην Δύση από τον Ρώσο πρεσβευτή

Κι ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ετοιμάζουν ψήφισμα ζητώντας την άμεση αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, ο Ρώσος πρεσβευτής εξαπολύει κατηγορίες κατά της Δύσης. Όπως είπε: «Επιδιώκοντας να νικήσουν τη Ρωσία με κάθε τρόπο, δεν θυσιάζουν μόνο την Ουκρανία, αλλά είναι έτοιμοι να βυθίσουν ολόκληρο τον κόσμο στην άβυσσο του πολέμου». 

Άννα Παπασωτηρίου: Τι είναι η «πυρηνική τριάδα»

Η επικεφαλής των διεθνών ειδήσεων, Άννα Παπασωτηρίου, μίλησε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Κουβαρά, αναλύοντας τις συνθήκες «Ψυχρού πολέμου» που διαμορφώνονται και τι είναι η «πυρηνική τριάδα» με την οποία απειλεί πλέον ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως ο Πούτιν διατυπώνει εμμέσως πλην σαφώς πυρηνικές απειλές σε μια σαφέστατη προσπάθεια να εκφοβίσει τη Δύση. Και αυτές οι απειλές διαμορφώνουν ένα κλίμα που σαφέστατα παραπέμπει στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ενισχύσει τα αποθέματα σε πυραύλους που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και χρησιμοποιούνται από τις δυνάμεις ξηράς, αέρος και θάλασσας του στρατού. Ξεκάθαρα λοιπόν την πυρηνική τριάδα. Ξεκάθαρα λοιπόν, βλέπουμε ότι χτίζει πάνω σε αυτή την απειλή που τη διατύπωσε όμως ευθύς εξαρχής αυτού του πολέμου, ότι δηλαδή σκοπεύει να κάνει χρήση χρήση πυρηνικών. Γιατί ο πόλεμος αυτός είναι η μάχη της Ρωσίας για να υπερασπιστεί την ύπαρξή της. Εκβιάζει στην ουσία την Δύση», είπε.

Σχετικά με το πως βλέπει ο Πούτιν αυτό το δεύτερο έτος του πολέμου, η Άννα Παπασωτηρίου ανέφερε ότι: «Βλέπει ότι η Δύση είναι αποφασισμένη να στηρίξει στρατιωτικά την Ουκρανία μέχρι τη νίκη. Και ερχόμαστε λοιπόν σε αυτό που λες, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ συμφωνούν ότι οι χώρες μέλη τους πρέπει τις αμυντικές βιομηχανίες τους να να τις θέσουν στην υπηρεσία αυτού του σκοπού, δηλαδή να εξοπλίσουν την Ουκρανία και φυσικά να ενισχύσουν και τα δικά τους αποθέματα, γιατί εξαντλούνται πιο γρήγορα από ότι αναπληρώνονται λόγω του πολέμου.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More