Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βουλή -Τραγωδία στα Τέμπη: Με κόντρα ΠΑΣΟΚ -ΚΚΕ ξεκίνησε η συζήτηση επί των προτάσεων για Εξεταστική ή Προανακριτική

Με σφοδρή αντιπαράθεση  ξεκίνησε η συζήτηση της πρότασης του ΚΚΕ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί το σύνολο των πτυχών της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟκ -ΚΙΝΑΛ ζήτησε την αναβολή της σημερινής συνεδρίασης «ώστε η Ολομέλεια να συζητήσει σε επόμενο χρόνο όλες τις προτάσεις που έχουν καταθέσει ή αναμένεται να καταθέσουν τα κόμματα» και παράλληλα κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι με την πρότασή του γίνεται σανίδα σωτηρίας για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

«Εσείς δεν είστε σανίδα σωτηρίας αλλά υπερωκεάνειο σωτηρίας. Συγκυβερνήσατε 2 φορές με την ΝΔ. » απάντησε ο  Θανάσης Παφίλης. Απευθυνόμενος στον κ. Μάτζιο είπε: «Διαβάσατε την πρότασή του ΚΚΕ; Θα δείτε ότι μιλάμε για ποινικές ευθύνες», τόνισε.

Το ΚΚΕ θέλει να διερευνηθεί το χρονικό διάστημα από το 1997 πριν δηλαδή από τη σύμβαση 717.

Τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη προτείνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Στο 20σέλιδο αίτημα που απέστειλε προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα.

Προκαταρκτική ή Εξεταστική

Η Εξεταστική Επιτροπή διερευνά τυχόν πολιτικές ευθύνες. Η Προκαταρκτική διερευνά ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων και ουσιαστικά βάζει στο κάδρο συγκεκριμένο πρόσωπο, τόνισε στο ρεπορτάζ του ο Κώστας Κωνσταντόπουλος εξηγώντας την «ειδοποιό διαφορά».

Η Εξεταστική μπορεί να συσταθεί με 120 βουλευτές ενώ για να συσταθεί Προκαταρκτική απαιτούνται 151 ψήφοι.

Εάν προηγηθεί της Εξεταστικής η Προκαταρκτική και αυτή απορριφθεί, τότε δεν μπορεί να γίνει Εξεταστική . Όταν η Εξεταστική ολοκληρώσει το έργο τηςς μπορεί να ζητήσει την Προκαταρκτική.

Στην πρόταση που αναμένεται να καταθέσει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητά διερεύνηση ποινικών ευθυνών στο πρόσωπο του Κώστα Καραμανλή, σύμφωνα με το πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα.

Ρεπορτάζ: Κώστας Κωνσταντόπουλος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More