Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βραζιλία-Ρωσία: Πούτιν και Λούλα τα είπαν και συμφώνησαν για σύσφιξη σχέσεων

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, δήλωσε ότι είχε μια συζήτηση με τον αρχηγό του ρωσικού κράτους, Βλαντιμίρ Πούτιν, την Τρίτη(20/12), στην οποία συζητήθηκε η «ενίσχυση των δεσμών» μεταξύ των χωρών.

«Μίλησα σήμερα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος με συνεχάρη για τη νίκη μου στις εκλογές και μου ευχήθηκε καλή εντολή και σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας», έγραψε ο Λούλα, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου.

«Η Βραζιλία επέστρεψε, επιδιώκει διάλογο με όλους και ασχολείται με την αναζήτηση ενός κόσμου χωρίς πείνα και ειρήνη», πρόσθεσε στο Twitter.

Η Βραζιλία και η Ρωσία αποτελούν μέρος της ομάδας BRICS των αναδυόμενων οικονομιών, μαζί με την Κίνα, την Ινδία και τη Νότια Αφρική.

Σε ξεχωριστή δήλωση μετά τη συζήτηση της Τρίτης, το Κρεμλίνο είπε ότι ο Πούτιν και ο Λούλα εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι η «στρατηγική εταιρική σχέση» μεταξύ των χωρών τους «θα αναπτυχθεί με επιτυχία, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο των BRICS».

Ο Λούλα, ηλικίας 77 ετών, ήταν επίσης πρόεδρος της Βραζιλίας μεταξύ 2003 και 2010, κάτι που συνέπεσε εν μέρει με τις δύο πρώτες θητείες του Πούτιν.

Τον Απρίλιο, η εμβληματική φιγούρα της λατινοαμερικανικής αριστεράς άνοιξε πολεμική δηλώνοντας, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό Time, ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι «εξίσου υπεύθυνος» για τη σύγκρουση στη χώρα του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Βλέπω τον Ουκρανό πρόεδρο να χειροκροτείται  από όλα τα κοινοβούλια. Αλλά αυτός ο τύπος είναι τόσο υπεύθυνος όσο ο Πούτιν. «Ένας πόλεμος δεν έχει ποτέ έναν μόνο ένοχο», είπε ο Λούλα.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, ηττήθηκε από τον Λούλα στον δεύτερο γύρο των πρόσφατων εκλογών, επέδειξε την «ουδετερότητα» της Βραζιλίας στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Στις 15 Φεβρουαρίου, λίγες μέρες πριν από την έναρξη της επίθεσης στην Ουκρανία, επισκέφτηκε τον Πούτιν στη Μόσχα για να εξασφαλίσει τη συνέχεια της προμήθειας λιπασμάτων από τη Ρωσία στη Βραζιλία.

Πηγή: AFP, Reuters

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More