Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βρετανικό Μουσείο: Ο υποδιευθυντής είχε αρνηθεί ότι λείπουν αντικείμενα

Το BBC δίνει έκτακτη είδηση για την κλοπή στο Βρετανικό Μουσείο ότι ο υποδιευθυντής του Μουσείου Τζόναθαν Ουίλλιαμς τον Φεβρουάριο του 2021 αρνήθηκε ότι λείπουν αντικείμενα από το Μουσείο. 

Το BBC ισχυρίζεται όλοι οι δημοσιογράφοι της είδαν το μέιλ που έστειλε ο υποδιευθυντής του Μουσείου στον άνθρωπο που τους ειδοποίησε για αρχαιότητες που πωλούνται στο διαδίκτυο. 

Τον Φεβρουάριο του 2021 ο έμπορος έργων Τέχνης Ittai Gradel ισχυρίστηκε ότι είχε δει αντικείμενα στο διαδίκτυο που ανήκαν στο μουσείο, σύμφωνα με την αλληλογραφία που είδε το BBC News μεταξύ του κ. Gradel και του μουσείου.

Ο αναπληρωτής διευθυντής Τζόναθαν Ουίλιαμς απάντησε τον Ιούλιο του 2021 στον κ. Γκρέιντελ, λέγοντας ότι «δεν υπήρξε καμία υπόδειξη για παράβαση».

Τα μέιλ που αναφέρει η βρετανική δημόσια ραδιοτηλεόραση υποδηλώνουν ότι ο Γκρέιντελ άρχισε να υποψιάζεται όταν «έπεσε» πάνω σε μια φωτογραφία ενός ρωμαϊκού θραύσματος καμέο που, όπως είπε, ήταν προς πώληση και είχε καταχωρηθεί στον ιστότοπο του Βρετανικού Μουσείου, αλλά από τότε είχε αφαιρεθεί. Τη φωτογραφία δημοσίευσε και πριν λίγες μέρες η Τέλεγκραφ μαζί με σκρινσοτ της σελίδας πώλησης του στο EBay. 

Ο εν λόγω έμπορος έργων τέχνης ταυτοποιείται για πρώτη φορά και ισχυρίζεται ότι ένας «τρίτος πωλητής επέστρεψε ένα πετράδι στο μουσείο μόλις ο Γκρέιντελ του είπε τις υποψίες του, αλλά ισχυρίζεται ότι το μουσείο δεν το έδωσε συνέχεια με επάρκεια».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τόσο ο διευθυντής του Μουσείου Φίσερ, όσο και ο υποδιευθυντής ήθελαν να σπρώξουν την κλοπή «κάτω από το χαλί».

Μάλιστα το BBC αποκαλύπτει περαιτέρω ότι σε απάντηση προς μέλος του ΔΣ που εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός τον Οκτώβριο του 2022 απάντησε με μέιλ ότι δεν υπάρχει «απόδειξη για παράβαση» και ότι τα τρία αντικείμενα που αναφέρει ο Γκρέιντελ βρίσκονταν στη συλλογή. 

Ο πρόεδρος του μουσείου, ο πρώην καγκελάριος Τζορτζ Όσμπορν, ειδοποιήθηκε για τα μέιλ του Γκρέιντελ από έναν από τους διαχειριστές του μουσείου τον Οκτώβριο του 2022.

Σύμφωνα πάντα με τα μέιλ που αποκαλύπτει το BBC, ο Όσμπορν είπε στον Γκρέιντελ τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους ότι «έχω λάβει τα σχόλιά σας πολύ σοβαρά».

Νωρίτερα δημοσίευμα της Τέλεγκραφ αποκάλυψε ότι υπολογίζεται να λείπουν περισσότερα από 1.500 αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου. 

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More