Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βόρεια Ιταλία: Ένας νεκρός και εκατοντάδες εκτοπισμένοι από βροχές και πλημμύρες

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Ύστερα από έναν χειμώνα που χαρακτηρίστηκε από εκτεταμένη ξηρασία, εδώ και δύο εικοσιτετράωρα σφοδρότατες βροχοπτώσεις πλήττουν την περιφέρεια της Εμίλια-Ρομάνια, στη Βόρεια Ιταλία.

Οι βροχές ξεκίνησαν ήδη την Πρωτομαγιά, με ένα μέτωπο το οποίο ξεκίνησε από τις επαρχίες Ρέτζιο Εμίλια και Μόντενα, και στην συνέχεια επεκτάθηκε ανατολικά, στο ύψος της Μπολόνια. Από χθες 2 Μαΐου τοπικές πλημμύρες έπληξαν τμήματα της πόλης της Μπολόνια, με την υπερχείλιση του ποταμού Ίντιτσε στο Καστενάζο. Παράλληλα, τμήματα του κέντρου έκλεισαν λόγω φουσκώματος της ασφάλτου από τον όγκο των υδάτων, με πολλές περιοχές και άλλες πόλεις της επαρχίας να έχουν πλημμυρίσει.

Η κατάσταση είναι σοβαρή, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να επικρατούν μεταξύ των επαρχιών της Μπολόνια και της Ραβέννα όπου – όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ιταλικός Τύπος – μέσα σε διάστημα 48 ωρών έπεσε η ποσότητα βροχής που δεν φάνηκε καθόλη την διάρκεια των τελευταίων 4 μηνών.
Σήμερα το πρωί σημειώνεται και το πρώτο θύμα της νεροποντής, ένας ηλικιωμένος που παρασύρθηκε από τα νερά στην ευρύτερη περιοχή της Ραβέννας, ενώ αναφέρεται στην περιοχή της Μπολόνια και η κατάρρευση ενός σπιτιού λόγω του βρεγμένου εδάφους, όπου μέχρι στιγμής αγνοούνται δύο άτομα. Στην ευρύτερη περιοχή μεταβαίνουν Πυροσβεστικές Δυνάμεις από τις πλησίον περιφέρειες της Λομβαρδίας και του Βένετο.  

Χαρακτηριστικό το γεγονός πως η οδική αρτηρία Εμίλια είναι κατά τόπους κλειστή από τον φόβο υπερχείλισης ποταμών. Τοπικά τα σχολεία παρέμειναν κλειστά, ενώ διακόπηκαν και διάφορες σιδηροδρομικές συνδέσεις για προληπτικούς λόγους.

Οι ποταμοί Σιλάρο και Λαμόνε υπερχείλισαν λόγω υποχώρησης των αναχωμάτων στις όχθες τους, με αποτέλεσμα να προκύψουν εκτενέστερες πλημμύρες στις γύρω περιοχές. Μέχρι στιγμής στην επαρχία της Ραβέννα εκτοπίστηκαν περίπου 250 άτομα, με τοπικές εκκλήσεις των δημάρχων οι πολίτες να μεταβούν στους πάνω ορόφους των κτιρίων, ενώ στην πόλη Φαέντσα (επαρχία της Μπολόνια) η διάσωση των κατοίκων γίνεται με φουσκωτά. Μάλιστα ο Τύπος μεταδίδει την έκκληση της δημάρχου του Κονσέλιτσε, η οποία καλεί τους κατοίκους να μεταβούν στην τοπική αθλητική αίθουσα, και “καλό είναι να φέρουν και μια κουβέρτα”.

Σχετικά με την κρίσιμη κατάσταση στην Εμίλια-Ρομάνια σχολίασε πριν από λίγο και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η οποία παρακολουθεί την εξέλιξη της κακοκαιρίας, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και την εγγύτητα προς τους πληγέντες.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More