Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βόρεια Μακεδονία: Ποιες εξελίξεις μπορεί να δρομολογήσει η επιστροφή των εθνικιστών στην εξουσία

Η νέα κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία δεν φαίνεται να έχει σκοπό να δυναμιτίσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών, στο θέμα της χρήσης του νέου της συνταγματικού ονόματος όμως θα χρειαστεί χρόνος προσαρμογής, εκτιμά ο κ. Ιωάννης Αρμακόλας, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και επικεφαλής του προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Μιλώντας στην εκπομπή “ΣΥΝΟΡΑ” της ΕΡΤ, ο κ. Αρμακόλας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το VMRO προεκλογικά ανέβασε πολύ τους τόνους στο θέμα του ονόματος, διαμηνύοντας ότι δεν θα το χρησιμοποιεί, γεγονός που κάνει δύσκολη, πολιτικά, την ευθυγράμμισή του με τις θέσεις της απερχόμενης κυβέρνησης. Το πόσο σύντομα λοιπόν θα μπορέσει να προσαρμοστεί και με τι κόστος για τις διμερείς της σχέσεις με την Ελλάδα παραμένει άγνωστο προς το παρόν και γι’ αυτό, όπως σημείωσε, η Ελλάδα θα πρέπει να σκεφτεί τι θέλει να πετύχει με τις όποιες αντιδράσεις επιλέξει απέναντι στις κινήσεις της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.

Σχετικά με τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις ο κ. Αρμακόλας ανέφερε ότι εξαιτίας της υπόθεσης Μπελέρη βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο και ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να βρουν τρόπους να συμφωνήσουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία θα μπορούσαν να τις επαναφέρουν στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν ενάμιση χρόνο, γιατί είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας η Αλβανία να προχωρήσει στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ως προς την υπόθεση Μπελέρη ο κ. Αρμακόλας ανέφερε ότι φαίνεται πως θα λυθεί de facto, καθώς σε λίγο λήγει η περίοδος φυλάκισης του εκλεγμένου Δημάρχου της Χειμάρρας, ενώ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ο ίδιος αναμένεται να εκλεγεί Ευρωβουλευτής, οπότε η κατάσταση θα αλλάξει από τα ίδια τα γεγονότα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More