Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β.Οσμάνι προς Γ. Στόλτεμπεργκ: Στρατηγικός στόχος του Κοσόβου η ένταξη στο ΝΑΤΟ

ανταπόκριση από το Βελιγράδι: Νίκος Πέλπας

Η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι κατά την συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτεμπεργκ επισήμανε την αφοσίωση της Πρίστινας στην ευρω-ατλαντική πορεία. «Στρατηγικός στόχος του Κοσόβου είναι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Σε καμία περίπτωση δεν θα παρεκκλίνουμε από την ευρω-ατλαντική πορεία. Αυτή είναι η υπόσχεση που δώσαμε στις νέες γενιές. Χρειαζόμαστε το ΝΑΤΟ ως εγγυητή της ειρήνης και της δημοκρατίας» ανέφερε στην κοινή συνέντευξη Τύπου η Βιόσα Οσμάνι. Χαρακτήρισε την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου «ιστορική επιτυχία του ΝΑΤΟ» ενώ άφησε αιχμές για τον ρόλο της Ρωσίας επισημαίνοντας ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή. Αναφέρθηκε και στο σέρβο-ρωσικό ανθρωπιστικό κέντρο που λειτουργεί στην πόλη Νις χαρακτηρίζοντας το «ρωσικό κατασκοπευτικό κέντρο».

Η πρόεδρος του Κοσόβου κατήγγειλε και την συμπεριφορά του Βελιγραδίου υποστηρίζοντας ότι επηρεάζεται από την Μόσχα ότι έχει ηγεμονικές βλέψεις. Η Οσμάνι διαβεβαίωσε τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ ότι οι αρχές του Κοσόβου θα παραμείνουν αφοσιωμένες στην συνεργασία με την βορειοατλαντική Συμμαχία με στόχο την διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας.

Ο Γενς Στόλτεμπεργκ επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει σθεναρά τον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ και χαιρέτισε την αναγγελία για επικείμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κάλεσε τις δύο πλευρές «να αποφύγουν την εμπρηστική ρητορική και να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση και σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More