Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γάζα: Βίντεο της Χαμάς με 3 ομήρους «που ο χρόνος τους τελειώνει» εν μέσω σφοδρών ισραηλινών βομβαρδισμών

Στον απόηχο της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης κι ενώ είναι σε εξέλιξη οι διπλωματικές προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός διάρκειας ενός ή δύο μηνών, η παλαιστινιακή Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τρεις Ισραηλινές που κρατούνται όμηροι στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, προειδοποιώντας ότι «ο χρόνος τους τελειώνει».

Δύο από τις γυναίκες που εμφανίστηκαν στο πεντάλεπτο βίντεο είπαν ότι ήταν Ισραηλινοί στρατιώτες και η τρίτη είπε ότι ήταν πολίτης, ενώ υπενθύμισαν ότι «107 ημέρες παραμένουν στο έλεος της Χαμάς». Οι τρεις γυναίκες αναγνωρίστηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο ως οι: Daniella Gilboa, Karina Ariev, Doron Steinbrecher.

BREAKING: NEW HAMAS VIDEO RELEASED WITH ISRAELI FEMALE HOSTAGES CONVEYING THEIR MESSAGE.

Izz El-Din Al-Qassam Brigades:

“A message from a number of captive enemy female soldiers in the hands of Al-Qassam Brigades in the Gaza Strip.#TimeIsRunningOutpic.twitter.com/QuzBcI8yFA

— Censored Voice. (@CensoredNws) January 26, 2024

Στη Γάζα, η καταστροφικότερη φάση της ισραηλινής επιχείρησης στρέφεται κατά της νότιας πόλης Χαν Γιουνίς από αέρος και ξηράς. Ο ισραηλινός στρατός διέταξε την εκκένωση μέρους της πόλης και η λαοθάλασσα αμάχων που κινείται προς την ήδη κατάμεστη Ράφα προκαλεί την αγανάκτηση αξιωματούχων του ΟΗΕ. «Δυσκολεύομαι να μιλήσω, γιατί η κατάσταση δεν περιγράφεται με λόγια», δήλωσε ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τέντρος Γκεμπρεγέσους.

Η Action Aid ανακοινώνει ότι απελπισμένοι Παλαιστίνιοι αλέθουν ζωοτροφές για να τις χρησιμοποιήσουν ως αλεύρι και Ισραηλινοί πολίτες πιέζουν όλο και περισσότερο για συμφωνία που θα φέρει πίσω τους ομήρους

Κτίρια τινάζονταν στον αέρα όλη τη νύχτα ενώ ανακοίνωση του Ισραηλινού στρατού συνοψίζει ότι καταστράφηκαν τουλάχιστον 200 υπόγειες σήραγγες της Χαμάς και καταστράφηκαν τουλάχιστον 130 στόχοι.

«Πιστεύουμε ότι πολλά θύματα εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια στους δρόμους, ενώ κάθε απόπειρα διάσωσης εμποδίζεται από τους Ισραηλινούς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας Ασράφ Αλ-Κίντρα.

Τουλάχιστον 26.083 Παλαιστίνιοι, περίπου το 70% των οποίων γυναίκες, μικρά παιδιά και έφηβοι, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς και χερσαίες επιθέσεις σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

Νωρίτερα, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι υπάρχει συμφωνία με τη Χαμάς στα βασικά σημεία.

Πιέζουν CIA, Μοσάντ, Αίγυπτος και Κατάρ

Οι αρχηγοί πληροφοριών των ΗΠΑ και του Ισραήλ θα συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ «κάπου στην Ευρώπη» αυτό το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το Reuters ενώ αναμένεται και η συμμετοχή της Αιγύπτου που επίσης μεσολαβεί για το περίγραμμα της συμφωνίας.

Όπως έγινε και τον περασμένο Δεκέμβριο, η συμφωνία αναμένεται να έχει διάρκειαι 35 ημέρες, διάστημα κατά το οποίο πρέπει να απελευθερωθούν οι 132 Ισραηλινοί απαχθέντες. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα απελευθερώσει Παλαιστίνιους κρατούμενους και θα επιτρέψει να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Η Washington Post ανέφερε πως ισραηλινή πρόταση για 60ήμερη κατάπαυση του πυρός, βρίσκεται στο τραπέζι.

Η Λωρίδα της Γάζας δεν είναι πια κατοικήσιμη, προειδοποιεί το Διεθνές Δικαστήριο

Υιοθετώντας τη δραματική δήλωση του ΟΗΕ, το Δικαστήριο της Χάγης κάλεσε το Ισραήλ να διασφαλίσει ότι ο στρατός του δεν διαπράττει γενοκτονία εις βάρος των Παλαιστινίων και να λάβει όλα τα μέτρα για να διασφαλίσει την παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η δικαστής Τζόαν Ντόναχιου περιέγραψε λεπτομερώς το δράμα των αμάχων, ειδικά των παιδιών, και το εύρος της καταστροφής: Η πολιορκία ενός και μόνο φορτηγού από χιλιάδες πεινασμένους Παλαιστινίους για λίγη βοήθεια μαρτυρά την ανθρωπιστική κρίση στην οποία βρίσκεται ο πληθυσμός.

Σε μια νίκη για την Νότια Αφρική, που προσέφυγε στη Χάγη, οι δικαστές αποφάσισαν ότι το Διεθνές Δικαστήριο έχει δικαιοδοσία για την κατηγορία της γενοκτονίας εις βάρος του Ισραήλ, αν και η εκδίκαση της υπόθεσης θα διαρκέσει χρόνια.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More