Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γάζα: Η Αίγυπτος ξεκίνησε την επισκευή δρόμων για διευκόλυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας – Προβληματισμός για την ασφάλεια της αποστολής

Στο πέρασμα της Ράφα, μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας, οι Αιγύπτιοι προσπαθούν σήμερα να αποκαταστήσουν τις ζημιές που έχουν προκαλέσει οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, προκειμένου να μπορέσουν να εισέλθουν στον παλαιστινιακό θύλακα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, έπειτα από τη σχετική συμφωνία Ουάσινγκτον – Καΐρου, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Εδώ και ημέρες «150 φορτηγά περιμένουν στη Ράφα», δηλώνουν αυτόπτες μάρτυρες, γεμάτα με τη βοήθεια από την Αίγυπτο και τον υπόλοιπο κόσμο, η οποία φτάνει με αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της αλ Αρίς, πρωτεύουσας της αιγυπτιακής επαρχίας του Βόρειου Σινά, που απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από τη Ράφα.

Από χθες Τετάρτη εργάτες μεταφέρουν υλικά οικοδομής προς το εσωτερικό του περάσματος, όπως και μηχανήματα για την επισκευή των δρόμων. Το Κάιρο ανακοίνωσε ότι «τέσσερις εργάτες τραυματίστηκαν» από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, την ώρα που συμμετείχαν στα έργα επισκευής.

Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων ανησυχούν πλέον για τα είδη που μπορεί να αλλοιωθούν καθώς περιμένουν μέρες για να εισέλθουν στον παλαιστινιακό θύλακα, στον οποίο το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη πολιορκία μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν στοιβαγμένοι 2,4 εκατ. άνθρωποι.

Προβληματισμός όμως επικρατεί και για το πώς θα μπορέσει να περάσει με ασφάλεια η ανθρωπιστική βοήθεια από τη στιγμή που οι βομβαδισμοί συνεχίζονται και μάλιστα με στόχο και τη Ράφα. Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός στρατός χτύπησε στόχους της Χαμάς στη Ράφα με πολεμικά αεροσκάφη σκοτώνοντας τον Ραφάτ Αμπού Χιλάλ, τον επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της τρομοκρατικής ομάδας των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης της Γάζας.

Σήμερα στο Κάιρο έφτασε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, την ώρα που πολλοί Βρετανοί πολίτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Γάζα και θέλουν να περάσουν από τη Ράφα στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Η ίδια πηγή επεσήμανε ότι τη χώρα θα επισκεφθεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος ζητεί εδώ και ημέρες να εισέλθει στη Γάζα η ανθρωπιστική βοήθεια του οργανισμού.

Στη διάρκεια της νύκτας ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι την είσοδο «έως 20 φορτηγών» στη Γάζα μέσω της Ράφα. Αυτό συνέβη αφού έδωσε την έγκρισή του και το Ισραήλ, το οποίο ζητεί η βοήθεια να διανεμηθεί μόνο στους αμάχους που βρίσκονται στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, καθώς έχει ζητήσει την εκκένωση του βόρειου τμήματος.

Ωστόσο η βοήθεια δεν φαίνεται να μπορεί να εισέλθει στον παλαιστινιακό θύλακα πριν από αύριο Παρασκευή εξαιτίας των έργων για την αποκατάσταση των δρόμων μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More