Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γάζα: Στα χέρια του Ισραήλ η λίστα της Χαμάς με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν σήμερα

Τη νέα λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν σήμερα Κυριακή έλαβε το Ισραήλ από την Χαμάς.

Στο μεταξύ, στο Ισραήλ βρίσκονται οι 17 όμηροι -13 Ισραηλινοί και τέσσερις Ταϊλανδοί- που ελευθέρωσε η Χαμάς κατά τη χθεσινή (Σάββατο), δεύτερη ημέρα εκεχειρίας που συμφώνησαν και οι δυο πλευρές.

Ανάμεσα στους ομήρους που απελευθερώθηκαν βρίσκεται και η 9χρονη Έμιλι Χαντ που εθεωρείτο νεκρή στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί αποφυλάκισαν 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους -6 γυναίκες και 33 παιδιά- που βρίσκονται ήδη στη Δυτική Όχθη.

Μια πολύωρη καθυστέρηση το βράδυ του Σαββάτου είχε προκαλέσει στενοχώρια στους συγγενείς, καθώς οι διαμεσολαβητές από το Κατάρ και την Αίγυπτο προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της ισλαμιστικής ομάδας ότι το Ισραήλ παρενέβαινε στην επιλογή των κρατουμένων προς απελευθέρωση και δεν επέτρεπε να φτάσει βοήθεια στους αμάχους στη βόρεια Γάζα κατά τη διάρκεια της τετραήμερης εκεχειρίας.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε παραβίαση των όρων της παύσης. Η Χαμάς είχε κατηγορήσει τον ισραηλινό στρατό ότι εμπόδισε τη βοήθεια να φθάσει στη βόρεια Γάζα, το κύριο κέντρο των επιχειρήσεών της, όπου τα στρατεύματα απαγόρευσαν στους πολίτες να επιστρέψουν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας που άρχισε νωρίς την Παρασκευή.

Η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ OCHA ανέφερε ότι σε “πολλά αναφερόμενα περιστατικά” την Παρασκευή, “οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ και έριξαν δακρυγόνα σε ανθρώπους που κατευθύνονταν προς τα βόρεια- τουλάχιστον ένα άτομο φέρεται να σκοτώθηκε και δεκάδες τραυματίστηκαν“. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα δήλωσε ότι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν σε παρόμοια περιστατικά το Σάββατο.

Διαβάστε ακόμα:

Έμιλι Χαντ: Απελευθερώθηκε η 9χρονη που θεωρούνταν νεκρή στο κιμπούτς Μπέρι

Γάζα: Ελευθέρωσε 17 ομήρους η Χαμάς μετά από ολονύχτιο θρίλερ – Επέστρεψαν στο Ισραήλ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More