Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γερμανίδα ΥΠΕΣ Φέζερ για το ναυάγιο: Σοκ από τον πνιγμό εκατοντάδων ανθρώπων – Αλληλεγγύη στα κράτη της Μεσογείου

Βερολίνο, 2023-06-15
Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Συγκλονισμένη από το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου δηλώνει η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ (SPD). Σε γραπτή δήλωσή της η σοσιαλδημοκράτης υπουργός τονίζει την ανάγκη διαμόρφωσης νόμιμων οδών μετανάστευσης με σαφή κριτήρια που θα άρουν τη βάση λειτουργίας των κυκλωμάτων διακινητών. Ταυτόχρονα, η Φέζερ υπόσχεται αλληλεγγύη στην Ελλάδα και τα μεσογειακά κράτη της ΕΕ μέσω του εθελοντικού μηχανισμού αλληλεγγύης, μέχρι να τεθεί σε λειτουργία ο μόνιμος μηχανισμός αλληλεγγύης, τη σύσταση του οποίου αποφάσισε η ΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα.

Η δήλωση της Γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, έχει ως εξής:

«Με συγκλονίζει βαθιά το γεγονός, ότι πιθανόν εκατοντάδες άνθρωποι έχουν πνιγεί στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών. Οι σκέψεις μου είναι επίσης με στους επιζώντες και τους διασώστες σε αυτή την τρομερή κατάσταση. Είναι άλλη μια τρομερή καταστροφή στη Μεσόγειο. Δεν πρέπει να παραλύουμε μπροστά σε αυτή την ανάγκη, αλλά πρέπει επίμονα να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη δημιουργία νόμιμων οδών μετανάστευσης και τη σύναψη συμφωνιών μετανάστευσης που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Όταν οι άνθρωποι έρχονται σε εμάς με σαφή κριτήρια, καταστρέφεται επίσης το επιχειρηματικό μοντέλο των λαθρεμπόρων, οι οποίοι μεταφέρουν ανθρώπους στην ΕΕ μέσω επικίνδυνων για τη ζωή τους διαδρομών.

Εξίσου σαφές είναι, ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα κράτη της ΕΕ στη Μεσόγειο και, με αλληλεγγύη, να δεχόμαστε ανθρώπους που έχουν διασωθεί στη θάλασσα. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό το γεγονός, ότι έχουμε πλέον συμφωνήσει σε έναν μόνιμο μηχανισμό αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών της ΕΕ. Μέχρι να λειτουργήσει, θα συνεχίσουμε να ενεργούμε μαζί με άλλες χώρες της ΕΕ στο πλαίσιο του εθελοντικού μηχανισμού αλληλεγγύης».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More