Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γεωργιάδης από Τρίπολη: Το επενδυτικό clawback θα συνεχιστεί και μετά το Ταμείο Ανάκαμψης

Στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί στην Ελλάδα, ένα ισχυρό οικοσύστημα εγχώριας παραγωγής φαρμάκων. Νομοθετήσαμε το επενδυτικό κλόου μπακ, αρχικά με το δικό μας ΑΕΠ. Εντάξαμε βιομηχανικούς χώρους, όπως αυτόν της Τρίπολης, στα έξτρα μπόνους από τον Αναπτυξιακό Νόμο, λόγω και της απολιγνιτοποίησης. Δημιουργήσαμε, έτσι, ένα ελκυστικό περιβάλλον για επενδύσεις και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βιώνει σήμερα η Τρίπολη, η Αρκαδία και η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το 1,5 δισ. ευρώ των ελληνικών εταιρειών φαρμάκου, στις νέες επενδύσεις, βοηθά σημαντικά την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία”.

Αυτό, δήλωσε απ’ την Τρίπολη, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο συμμετοχής του, σε ημερίδα που οργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (παρουσίασε όλο το επενδυτικό της πρόγραμμα).

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Υπουργός ήταν ξεκάθαρος:

” Το επενδυτικό κλόου μπακ θα συνεχιστεί και μετά το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Θα το συνεχίσουμε με πόρους του εθνικού προυπολογισμού, εφόσον τα χρήματα που επενδύονται απ’ τον ελληνικό προυπολογισμό στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία , επιστρέφουν πολλαπλάσια στον προυπολογισμό του κράτους, μέσα απ΄ τις ασφαλιστικές εισφορές, τους φόρους και τις εξαγωγές. Θα ακολουθήσει λοιπόν, άμεσα, νέος κύκλος κλόου μπακ. Εμείς, καλούμε και τις πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκου να έρθουν στην Ελλάδα και να επενδύσουν με κατασκευές παραγωγικών μονάδων“.

Για την φαρμακευτική δαπάνη, ο Υπουργός, δήλωσε τα εξής: “ Η Υγειονομική Επιτροπή που φτιάξαμε, αλλά και τα άλλα μέτρα, σκοπό έχουν να ελέγξουμε την συνταγογράφηση των φαρμάκων. Ελέγχουμε το κλόου μπακ. Στόχος μας είναι να επιβιώσουν οι ασθενείς μας και να έχουν στην ώρα τους τα φάρμακα. Η ανάγκη για τις δαπάνες φαρμάκου αυξάνεται στη χώρα, λόγω γήρανσης του πληθυσμού και λόγω αύξησης του κόστους έρευνας και παραγωγής των φαρμάκων. Θέλουμε να είστε σύμμαχοί μας. Βάλτε πλάτη. Μην μας βαράτε. Έχουμε το λόγο μας που επιχειρούμε αυτές τις παρεμβάσεις. Είμαστε του ρεαλισμού. Πρέπει το κράτος να έχει χρήματα για τα φάρμακα. Το 2024, η φαρμακευτική δαπάνη φαίνεται να φτάνει κοντά στους στόχους που έχουμε θέσει, εάν όλα πάνε ήρεμα”.

Για τις ελλείψεις φαρμάκων, ο Υπουργός, τόνισε, μεταξύ άλλων τα εξής: ” Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία γενοσήμων βοήθησε πολύ. Τα μέτρα που ανακοινώσαμε επίσης βοήθησαν. Με τα νέα εργοστάσια των εταιρειών, δεν θα υπάρχουν ελλείψεις αργότερα. Πάντως, οι χαμηλές τιμές είναι πρόβλημα“.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More