Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γιατί πλημμυρίζουν οι πόλεις – Ο Κων. Λουπασάκης, καθηγ. Τεχνικής Γεωλογίας και Γεωτεχνικής Μηχανικής ΕΜΠ εξηγεί στην ΕΡΤ

«Αποδεικνύεται ότι είμαστε ανάξιοι διαχειριστές του φυσικού μας πλούτου» είπε ο κ. Κωνσταντίνος Λουπασάκης, καθηγ. Τεχνικής Γεωλογίας και Γεωτεχνικής Μηχανικής ΕΜΠ. «Το νερό είναι πολύτιμο και βλέπουμε ότι στο θεσσαλικό κάμπο όταν υπάρχει νερό, διαμορφώνουμε τέτοια έργα έτσι ώστε να το διώχνουμε γρήγορα προς τη θάλασσα, χωρίς να υπάρχουν κατάλληλοι ταμιευτήρες, να συσσωρεύουν, να συγκρατούν κάποιες ποσότητες του νερού και όταν έρχεται το καλοκαίρι και έχουμε λειψυδρία, γίνεται υπεράντληση των υπόγειων υδροφόρων, καταστρέφονται οι υδροφορείς, έχουμε εδαφικές υποχωρήσεις οι οποίες προκαλούν διαρρήξεις σε κατασκευές, σε οικισμούς, σε έργα υποδομής και υποδομών. Λειτουργούμε σπασμωδικά, δημιουργώντας προβλήματα στη φύση, τα οποία φυσικά η φύση μας τα ανταποδίδει».

Στη συνέχεια ανέφερε: «Θεωρώ ότι είμαστε συνυπεύθυνοι. Δηλαδή όταν ανοίγουμε παράνομες γεωτρήσεις και αντλούμε τεράστιες ποσότητες νερού, δεν μπορεί να ξέρει η κεντρική διοίκηση εάν εμείς ανοίξαμε μία γεώτρηση και από την άλλη μεριά όταν πάμε και σπάμε αναχώματα στην τύχη χωρίς να ξέρουμε ποια είναι η μορφολογία του εδάφους, ποιες περιοχές θα πλημμυρίσουν… υπάρχει συνευθύνη για όλα αυτά τα πράγματα».

Ακόμα ο κ. Λουπασάκης μίλησε για κατακερματισμό ευθυνών και ανευθυνότητας. «Ο καθένας κάνει ό,τι θέλει ή τα χρήματα κατακερματίζονται σε τοπικές αρχές και ουσιαστικά δεν οδηγούν αυτά τα πράγματα πουθενά. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Στην Αγριά, επειδή την έχω επισκεφθεί την περιοχή αρκετές φορές στη διάρκεια διαφόρων μελετών τις οποίες έχω κάνει, θα δείτε ότι σε ένα από τα βασικά ρέματα τα οποία καταλήγουν μέσα στον αστικό ιστό, τα τελευταία 100, 150, 200 μέτρα μέσα στον αστικό ιστό, μετατρέπεται σε οδικό δίκτυο και τελικά καλείται ένα ρέμα το οποίο έχει μία αρκετά μεγάλη λεκάνη απορροής να περάσει κάτω από μία γέφυρα, η οποία δύσκολα αν έχει ύψος 1 μέτρο και πλάτος γύρω στα 4 με 5 μέτρα… Δηλαδή θεωρούμε ότι όλοι που θα συγκεντρωθεί στον ορεινό όγκο θα φτάσει να περάσει κάτω από μια τόσο μικρή διατομή. Και με μικρότερες πλημμυρικών παροχές θα υπερχειλίσει. Λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού που κατέβηκε και αυξήθηκε η μεταφορική ικανότητα του νερού, κατέβασε και πολλά φερτά υλικά. Δηλαδή από τύχη δεν έχει συμβεί αυτό το φαινόμενο πάρα πολλές φορές ή όσες φορές έχει συμβεί έως τώρα έφερνε μόνο νερό ως επί το πλείστον και λιγότερα φερτά υλικά.

Σε ό, τι αφορά τα φερτά υλικά που έχουν καταλήξει στο πεδινό τμήμα, είπε ότι πρόκειται για απλά μπάζα που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή και πρέπει με κάποιο τρόπο να αφαιρεθούν. «Αν τώρα τα φερτά υλικά είναι υλικά τα οποία βρίσκονται ψηλά στον ορεινό όγκο και μπορεί να είναι και υλικά τα οποία προέρχονται από κάποια κατολίσθηση, θα πρέπει όλο αυτό να γίνει με μία επίβλεψη κάποιου ειδικού γεωτεχνικού μηχανικού, ο οποίος θα πει ότι αυτή εδώ η κατολίσθηση έχει αυτόν τον μηχανισμό, οπότε αν αφαιρέσουμε τα υλικά υπάρχει κίνδυνος για την επανενεργοποίηση».

Στην ερώτηση αν κάθε φορά που θα βρέχει θα ζούμε παρόμοιες καταστάσεις, ο καθη. Λουπασάκης εξήγησε: «Από τη μια μεριά η φύση διαμόρφωσε τους δρόμους από τους οποίους θα διέρχεται το νερό, οπότε όσο δεν γίνονται έργα αυτή τη στιγμή, υπάρχει ακόμα επαρκής κοίτη σε κάποια σημεία, αλλά από την άλλη μεριά έχουν καταστραφεί έργα υποδομής, το οποίο είναι αρνητικό. Δηλαδή ναι μεν η κοίτη άνοιξε, οπότε μπορεί να παραλάβει μεγαλύτερες ποσότητες νερού, αλλά από την άλλη μεριά το γεγονός ότι έχουμε σπάσει τα αναχώματα μας δημιουργεί επισφάλειες. Εξαρτάται λοιπόν από τις ποσότητες του νερού που θα πέσουν. Σαφέστατα και είναι ευάλωτες αυτές οι περιοχές οι οποίες τώρα έχουν ήδη πληγεί. Ο Παλαμάς, ο Βλοχός και η Μεταμόρφωση βρίσκονται σε υψόμετρο το οποίο είναι χαμηλότερο από την κοίτη του ποταμού, δηλαδή βλέπουμε ότι είναι σε ένα βύθισμα μέσα. Αυτό τώρα ουσιαστικά επιτείνει τα προβλήματα. Γι αυτό βλέπετε ότι οι περιοχές αυτές ξανά πλημμύρισαν».

Για την επόμενη μέρα

«Σε ό, τι αφορά τον ανασχεδιασμό, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα δεδομένα τα οποία προέκυψαν από αυτές τις δύο κακοκαιρίες. Χρειάζεται λοιπόν να τροποποιηθούν οι όμβριες καμπύλες, όλα αυτά τα οποία χρησιμοποιούμε οι υδραυλικοί μηχανικοί για να κάνουν τους σχεδιασμούς αυτούς. Τώρα τα έργα σαφέστατα και θα χρειαστούν πάρα πολύ χρόνο να ανακατασκευαστούν και πρέπει να κατασκευαστούν με ένα διαφορετικό τρόπο. Δηλαδή να λάβουμε υπόψη μας όχι όλα όσα μέχρι τώρα εξετάζαμε, αλλά να σχεδιάσουμε με ορθολογικό τρόπο τα έργα, να λάβουμε περισσότερο υπόψη μας τη λειτουργία της φύσης και να μην κάνουμε τα ίδια λάθη του παρελθόντος» και συνέχισε:

«Δυστυχώς ένα λάθος το οποίο κάνουμε στην Ελλάδα είναι ότι μελετάμε 10 ημέρες και κατασκευάζουμε δέκα χρόνια. Θα πρέπει κάποια στιγμή να πάρουμε απόφαση να κάνουμε σωστά τις μελέτες μας. Να συντονιστούν όλοι οι φορείς, να εξετάσουν όλες τις παραμέτρους των προβλημάτων τα οποία διαχειριζόμαστε έτσι ώστε να γίνει σωστός σχεδιασμός. Αν κάνουμε κάτι διαφορετικό, θα είμαστε εδώ πάλι μετά από μερικές μέρες, μετά από μερικούς μήνες και θα λέμε έγιναν τόσα έργα, πέσανε τόσα λεφτά και το αποτέλεσμα είναι να έχουμε πάλι πλημμύρες. Δεν γίνονται όλα αυτά τα πράγματα μέσα σε μία μέρα. Υπάρχουν λάθη ετών τα οποία πρέπει να διορθωθούν».

Πηγή: ΕΡΤ Newsroom

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More