Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Για ποιον κτυπάει το TikTok

Τα μέτρα που λαμβάνουν ολοένα και περισσότερες δυτικές χώρες για αποκλεισμό της κινεζικής εφαρμογής Tik Tok στα έξυπνα κινητά, τουλάχιστον για τις συσκευές ατόμων που εργάζονται σε κυβερνητικές υπηρεσίες, ήταν το θέμα της εκπομπής του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» (Α’ Πρόγραμμα, Σάββατα & Κυριακές 12.00-13.00).

Η υπόθεση έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς οι ΗΠΑ και άλλες χώρες καταγγέλλουν πως η εφαρμογή έχει γίνει παγκόσμια πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών και δεδομένων από κινεζικές υπηρεσίες, καθώς το TIk Tok χρησιμοποιείται από 150 εκατομμύρια χρήστες μόνο στις ΗΠΑ, ενώ συνολικά το χρησιμοποιούν πάνω από 1 δισεκατομμύριο άτομα σε 150 χώρες.

Στο τραπέζι έχει τεθεί εκτός από την παράνομη συλλογή προσωπικών δεδομένων και ο ίδιος ο αλγόριθμος, ο οποίος ενδέχεται να τροποποιεί σημαντικά το περιεχόμενο της εφαρμογής που βλέπουν καθημερινά οι χρήστες στις οθόνες των smartphone τους. Ωστόσο, το θέμα, εκτός από αδιαφανείς κι ανησυχητικές τεχνολογικές πτυχές, κρύβει τελικά και ζητήματα εμπορικών έως και γεωπολιτικών ανταγωνισμών μεταξύ Δύσης και Κίνας.

Έρχεται, επίσης να επανατοποθετήσει το ευρύτερο ζήτημα της παρακολούθησης των χρηστών ίντερνετ, social media και εφαρμογών από διάφορα κέντρα και εξουσίες, κρατικές ή ιδιωτικές. Θέτει έτσι επιτακτικά το ζήτημα ότι όσοι τα χρησιμοποιούν  αυτά τα μέσα πρέπει να αποκτήσουν επίγνωση και κατάλληλη παιδεία πως το κάνουν, προκειμένου να προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα και τελικά τις ίδιες τις ελευθερίες τους.

Προσκεκλημένος για την ανάλυση των σχετικών ζητημάτων και των τελευταίων εξελίξεων που υπάρχουν ήταν ο Σωκράτης Κάτσικας, Ομ. Καθηγητής Ψηφιακής Επικοινωνίας και Ασφάλειας του Παν. Πειραιά και σήμερα διευθυντής του Κέντρου Κυβερνοασφάλειας Κρίσιμων Τομέων, στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Γιόβικ.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More