Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γ. Βουγιουκαλάκης, ηφαιστειολόγος στην ΕΡΤ: Νέα ρωγμή αυτή που εμφανίστηκε κάτω από την πόλη

O Γιώργος Βουγιουκαλάκης, ηφαιστειολόγος, μίλησε στην εκπομπή Prime της ΕΡΤ και στον Ηλία Σιακαντάρη για τον εφιάλτη της λάβας που αναβίωσε στη νοτιοδυτική Ισλανδία, όπου τουλάχιστον τρία σπίτια τυλίχθηκαν στις φλόγες μετά την έκρηξη ηφαιστείου την Κυριακή, τη δεύτερη που σημειώθηκε σε λιγότερο από ένα μήνα.

Ο κ. Βουγιουκαλάκης εξήγησε αρχικά αν πρόκειται για νέα ηφαιστειακή δραστηριότητα, λέγοντας ότι: «θα λέγαμε πως με την ευρύτερη έννοια, είναι το ίδιο φαινόμενο, είναι η ίδια δραστηριοποίηση. Παρ’ όλα αυτά, οι ρωγμές που άνοιξαν χθες είναι σε διαφορετική θέση και δυστυχώς αυτή τη φορά δεν ήταν Ισλανδία τυχερή. Οπότε η νότια ρωγμή, άνοιξε πολύ κοντά στην πόλη».

Είπε επίσης πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δεν υπάρχει κίνδυνος να κατευθυνθεί η λάβα προς την πρωτεύουσα.

Volcano tourism in Iceland is something else pic.twitter.com/rvNTtesNpg

— Historic Vids (@historyinmemes) January 14, 2024

Πρόσθεσε πως: «Αυτή τη στιγμή οι συνάδελφοι έχουν εντοπίσει τη ρωγμή κάτω από την πόλη, δεν μπορούν να εκτιμήσουν αν θα συνεχίσει η δραστηριότητα. Πραγματικά, βρίσκεται σε ύφεση αυτή τη στιγμή, φαίνεται να μειώνεται η ένταση. Είναι αισιόδοξοι σε ό, τι αφορά ότι πιθανά αύριο ή μεθαύριο θα σταματήσει. Σήμερα παράγει στο βόρειο κομμάτι της και η λάβα δεν φτάνει στην πόλη. Υπάρχουν τα μεγάλα φράγματα που έχει κατασκευάσει εκεί η Πολιτική προστασία και κρατάνε τη λάβα. Προστατεύεται η πόλη. Ελπίζουν ότι αυτή η ρωγμή, που άνοιξε δίπλα στην πόλη, θα σταματήσει να παράγει».

Τέλος, εξήγησε πως: «οι άνεμοι ευτυχώς πνέουν προς τον ωκεανό, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα με τα αέρια».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More