Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γ. Δραγασάκης στο Πρώτο: Μηδενικό το κόστος του προγράμματος 50 ημερών- Θα είναι όφελος (audio)

Σχετικά με το πρόγραμμα των 50 ημερών, που μεταξύ άλλων προβλέπει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, 10% αύξηση στους μισθούς του δημοσίου, επαναφορά της δέκατης τρίτης σύνταξης, μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στα καύσιμα, πάγωμα πλειστηριασμών, ρύθμιση χρεών και διαγραφή μέρους τους, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώην υπουργός και πρώην αντιπρόεδρος επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης απάντησε στην κριτική της ΝΔ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν κοστολογεί αυτά που λέει, μέσα από το Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.  

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Δραγασάκης, το κόστος της συνολικής πρότασης του προγράμματος των 50 ημερών, είναι μηδενικό και είναι όφελος για την κοινωνία «εκτός αν χρειαστεί, κοινωνική παρέμβαση για κοινωνικούς σκοπούς». «Εκτός από το κομμάτι το οποίο θα χρειαστεί, το οποίο ισχύει και σήμερα νομοθετικά, αν έχουμε κάποιον που έχει μία πρώτη κατοικία και έχουν συμβεί στη ζωή του διαρκώς ατυχήματα, έχει αρρωστήσει, δεν μπορεί να δουλέψει, αυτό ανάγεται πια σε μία κοινωνική πολιτική που ένα κράτος πολιτισμένο, δημοκρατικό έχει μια ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες μας» ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν άρα το κόστος του προγράμματος μηδενικό, ο κ. Δραγασάκης, επιβεβαιώνοντας ότι μιλάει για το συνολικό πρόγραμμα, επανέλαβε ότι το κόστος είναι μηδενικό και θα υπάρξει και όφελος.

«Αυτό που συζητάμε δεν είναι κόστος. Είναι όφελος. Δηλαδή, τα funds έχουν αγοράσει τα δάνεια αυτά ας πούμε με 20%. Γιατί πρέπει να κερδίσουν τα funds πουλώντας τα δάνεια αυτά στο 60-70%; Η πρόταση η δική μας και για τα funds έχει μέριμνα. Αλλά αυτό «το μαγικό», είναι μέσω της αναδιανομής του οφέλους που κρύβουν αυτά τα κόκκινα δάνεια» εξήγησε ο κ. Δραγασάκης, όσο αφορά στην ρύθμιση χρεών.

«Εμείς θέλουμε να μετατοπίσουμε τον άξονα και να έχουμε το κράτος, σύμμαχο προς τους δανειολήπτες και προς το κοινωνικό συμφέρον το ευρύτερο, χωρίς να αγνοήσουμε την ανάγκη σταθερότητας των τραπεζών. Δηλαδή δεν θέλουμε να κάνουμε μια λύση που θα αποσταθεροποιήσει τις τράπεζες και θα έχουμε άλλα προβλήματα. Να έχουμε μία κοινωνική ισορροπία όπου αυτός που είναι μπλοκαρισμένος να ξεμπλοκαριστεί. Με μείωση της δόσης θα γίνει αυτό; Το καλύτερο, δηλαδή να μοιραστεί το κόστος η τράπεζα και οι δανειολήπτες. Αν έχουμε δανειολήπτη που δεν μπορεί ούτε αυτό να το κάνει, τότε ναι, το κράτος θα αναλάβει ένα μέρος του κόστους και αυτό είναι μέρος της πρότασής μας, ούτως ώστε να προχωρήσουμε εφόσον μιλάμε για πρώτη κατοικία. Εκεί θα αναληφθεί το επιπλέον από έναν δημόσιο φορέα τον οποίο θα δημιουργήσουμε, ο οποίος θα συνδυαστεί και με άλλα εργαλεία τα οποία θα επιτρέψουν να γίνουν διάφοροι συνδυασμοί που μέσω των τραπεζών δεν μπορείς να τους κάνεις» συμπλήρωσε ο κ. Δραγασάκης.

«Οι αυξήσεις μισθών για τις οποίες μιλάμε είναι αυξήσεις για να αποκαταστήσουμε την αγοραστική δύναμη των μισθών και όχι για να βελτιώσουμε τη συμμετοχή των μισθών στο εθνικό εισόδημα. Αν δεν αυξήσουμε τους μισθούς τουλάχιστον στο επίπεδο του πληθωρισμού και ως οικονομία και ως κοινωνία θα έχουμε πρόβλημα. Τώρα σε ό,τι αφορά το θέμα των κόκκινων δανείων πρέπει να θυμίσω ότι παραλάβαμε το 2015 κόκκινα δάνεια σε επίπεδο περίπου 97 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα παραδώσαμε στο επίπεδο των 75 δισεκατομμυρίων ευρώ και σήμερα τα κόκκινα δάνεια ξανά είναι πάνω από 90 προς 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Άρα το πρόβλημα των κόκκινων δανείων συνεχίζει να υπάρχει και να είναι έντονο, παρόλο που τα κόκκινα δάνεια έφυγαν από τις τράπεζες και πήγαν στα funds, τις εταιρείες αυτές διαχείρισης, άρα έχουμε ένα πρόβλημα να λύσουμε τα κόκκινα δάνεια. Είμαστε σε μια φάση που επειδή ανεβαίνουν τα επιτόκια, ανεβαίνουν και οι δόσεις, άρα υπάρχει κίνδυνος νέας γενιάς κόκκινων δανείων και για αυτό και οι τράπεζες παίρνουν κάποια μέτρα. Άρα το πρόβλημα αυτό μας απασχολεί και η πρόταση που έδωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι μία ολοκληρωμένη πρόταση η οποία ακριβώς προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα όχι μόνο προς όφελος των δανειοληπτών αλλά και προφανώς συνολικά της οικονομίας.  Όλα αυτά είναι στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πλαισίου. Προφανώς η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και άλλων δυνάμεων ενδεχομένως όταν νομοθετεί, εκεί που χρειάζεται, θα είναι σε διάλογο με τις ευρωπαϊκές αρχές» είπε καταλήγοντας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More