Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γ. Ιωακειμίδης: Να φτιάξουμε μία αυτοδιοίκηση που θα ορίζεται από τους ίδιους τους πολίτες και θα υπηρετεί την αυτοδιοίκηση (video)

Για τις εκλογές στην Περιφέρεια Αττικής όπου κατεβαίνει ως υποψήφιος Περιφερειάρχης, μίλησε στην ΕΡΤ ο απερχόμενος Δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης.

Για την απόφασή του να κατέβει ως υποψήφιος Περιφερειάρχης, δήλωσε: «Υπηρετώντας 41 χρόνια την τοπική αυτοδιοίκηση από τα οποία τα 29 σαν δήμαρχος συνειδητοποίησα, αναμενόμενο ήταν ότι υπάρχουν θέματα που δεν μπορείς να λύσεις σαν δήμαρχος. Δηλαδή το κυκλοφοριακό, το θέμα των σκουπιδιών, η καθημερινότητά μας στην Αττική είναι κάτι που ξεπερνάει τα όρια ενός δήμου. Είπα λοιπόν να δοκιμάσω την τύχη μου σε ένα, στο μεγαλύτερο πια, που είναι η Αττική, στην Αττική που είναι το σπίτι μας και δυστυχώς δεν το έχουμε καταλάβει. Όσοι ζούμε στην Αττική αυτοπροσδιοριζόμαστε ως Μακεδόνες, Μεσσήνιοι, Μανιάτες, Κρητικοί, κάτοικοι της Αττικής, δεν το λέμε ποτέ και είναι πολύ κρίμα, διότι εδώ ζούμε, εδώ μεγαλώνουν τα παιδιά μας, εδώ βιώνουμε καθημερινά. Άρα λοιπόν, έχει μια σημασία να δώσουμε και ένα τέτοιο χαρακτήρα στην Αττική, ότι είναι το σπίτι μας και αυτό θέλουμε να περάσουμε».

Το κυκλοφοριακό

Ως προς το κυκλοφοριακό σχολίασε ότι: «Το να το ονομάζουμε το πρόβλημα είναι ένα βήμα. Δηλαδή τα σκουπίδια τέσσερα χρόνια υποτίθεται δεν τα κουβεντιάσαμε, αλλά η Φυλή αντέχει ένα χρόνο ακόμα.
Στο κυκλοφοριακό, έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα στον Κηφισό. Και δεν είναι μόνο ο Κηφισός ο οποίος είχε 200.000 οχήματα τη μέρα και όσοι διασχίζουμε τον Κηφισό για να πάμε από τη μια άκρη στην άλλη δεινοπαθούμε και δεν ξέρουμε ποτέ τι ώρα θα φτάσουμε. Δεν έγινε μία μελέτη για τον Κηφισό, ο οποίος έχει μερικές άμεσες παρεμβάσεις που μπορεί να βοηθηθεί πολύ γρήγορα.

Δηλαδή εκεί που οι τέσσερις λωρίδες γίνονται τρεις, είναι έξι σημεία στον Κηφισό. Αυτά μπορούμε άμεσα να παρέμβουμε και έχει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα που είναι πώς θα λύσουμε το πρόβλημα του Κηφισού και το κυκλοφοριακό. Εδώ λοιπόν απαιτούνταν κάποιες ευρύτερες μελέτες που δεν έγιναν ποτέ. Εμείς λοιπόν θα τις ξεκινήσουμε άμεσα, εκτός από τις βραχυπρόθεσμες, να δούμε το μεγάλο θέμα και άμεσα να λειτουργήσουμε σε αυτό. Να πω κάτι πάνω στο κομμάτι το κυκλοφοριακό και το οδικό. Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε παρέμβαση σε αυτό των Δήμων, υπάρχουν δημοτικοί δρόμοι της Περιφέρειας, υπάρχουν περιφερειακοί δρόμοι της πολιτείας και φυσικά του ΟΑΣΑ, του ΟΣΥ, με τις συγκοινωνίες. Πρέπει να φτιάξουμε έναν ενιαίο φορέα στην Αττική μητροπολιτικό, που να έχει το θέμα και της κυκλοφορίας και της κίνησης και του να είναι σε καλή κατάσταση τα οδοστρώματα, οι γέφυρες κλπ.

Λείπει δηλαδή σε πάρα πολλές χώρες στον κόσμο υπάρχει μητροπολιτική αυτοδιοίκηση που τα ρυθμίζει. Εδώ υποτίθεται ότι θα τα κάνει η Περιφέρεια, αλλά δεν έχει την αρμοδιότητα στο σύνολό της. Μπορούμε να φτιάξουμε αυτόν τον φορέα για να δούμε καλύτερες μέρες στο κυκλοφοριακό και εμείς θα πιέσουμε πολύ την κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν έχει σημασία αν θα έχει τον πρώτο λόγο η Περιφέρεια ή οι δήμοι. Πρέπει να υπάρχει ένας φορέας να του απαντάει».

Για τα σκουπίδια

Αναφερόμενος στο θέμα των σκουπιδιών, ο κ. Ιωακειμίδης ανέφερε πως: «Τι ξέρουμε για τα σκουπίδια; Ακούμε συνέχεια ότι σε ένα χρόνο, σε δύο χρόνια, γεμίζει η Φυλή. Ταυτόχρονα δεν γίνεται τίποτα. Ειδικά αυτή τη θητεία, από το 19 μέχρι το 23 δεν ακούσαμε τίποτα απολύτως. Η Φυλή πραγματικά το τελευταίο τους κύτταρο. Διαγωνισμοί δεν γίνανε, δεν προχώρησε τίποτα. . Εγώ δεν λέω στους έξι χώρους γιατί ο κυβερνητικός σχεδιασμός και των προηγούμενων κυβερνήσεων και της τωρινής ήταν για έξι χώρους στο λεκανοπέδιο. Οι τρεις χωροθετήθηκαν, οι τρεις δεν χωροθετήθηκαν ποτέ και αμφιβάλλω αν θα γίνει. Νομίζω δεν θα χωροθετηθούν ποτέ.

Δηλαδή έχουμε Φυλή Σχιστό στον Πειραιά για εμάς τους Πειραιώτες και Γραμματικό αυτοί είναι οι τρεις που χωροθετηθεί καν, οι άλλοι τρεις που θέλαμε, ένα στον Βόρειο τομέα, ένα στο κέντρο της Αθήνας και ένα στον Νότιο τομέα, δεν περπάτησαν ποτέ και φοβάμαι ότι θα περπατήσουν κιόλας. Ας δούμε τους τρεις. Τι λέει ο σχεδιασμός; Λέει ότι στην Αττική παράγουμε 1.800.000 τόνους το χρόνο σκουπίδι και θα έπρεπε τα 900 να τα ανακυκλώνουμε στην πηγή με τον μπλε κάδο, με τα βιοαπόβλητα και λοιπά και τα άλλα τα 900 να τα οδηγούμε σε κάποια εργοστάσια. Αυτά τα τρία που λέμε να κάνουμε, που να γίνεται η επεξεργασία τους. Πρώτα απ’ όλα δεν έχουμε πετύχει ούτε το πρώτο, δηλαδή τι 900.000 τόνους στην πηγή, όταν ανακυκλώνουμε αυτή τη στιγμή περίπου 150.000 τόνους. Είμαστε πολύ μακριά απ’ αυτό, τα εργοστάσια που θα έπρεπε να λειτουργούν.

Τα εργοστάσια θα είναι χωρητικότητας 900.000 και απ’ αυτά δεν έχει περπατήσει τίποτα. Αν σήμερα ξεκινήσουμε, σήμερα κάνουμε ξεκινήσουμε τη δημοπράτηση, θέλουμε πέντε χρόνια για να έχουμε έτοιμα τα εργοστάσια. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι οδεύουμε σε ένα αδιέξοδο. Ο πολίτης νιώθει ότι πετάει το σκουπίδι στον κάδο και ησυχάζει, ότι από τον κάδο το σκουπίδι μπορεί να μην μαζεύεται κάποια στιγμή γιατί δεν θα έχουμε βρει που θα πάει το σκουπίδι, δεν αφορά κανένα, δεν το κουβεντιάζει κανείς. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Εμείς λέμε λοιπόν το πρώτο που θα κάνουμε αν εκλέγουμε από τον Οκτώβριο συζήτηση με τον πρωθυπουργό να περπατήσει αυτό το κομμάτι όσο πιο γρήγορα γίνεται, να γλυτώσουμε».

Συνέχισε λέγοντας: «Οι τρεις χώροι αυτοί θα περπατήσουν. Το θέμα είναι οι άλλοι τρεις. Νομίζω ότι δεν θα γίνει τίποτα κι’ εγώ, αλλά αυτό είναι μία υπόθεση. Ας ξεκινήσουν τουλάχιστον οι τρεις που έχουν χωροθετηθεί για να πούμε ότι κάτι κάνουμε, δεν κάνουμε τίποτα και απλά πετάει το μπαλάκι ο ένας στον άλλο και το ακούμε συνέχεια και το ακούμε πολύ δυνατά».

Η πορεία της Περιφέρειας

Αποτιμώντας την έως σήμερα πορεία της Περιφέρειας, τόνισε: «Η Περιφέρεια γενικώς δεν βρήκε ποτέ τον δρόμο της. Δηλαδή έγινε ο θεσμός το 2010. Αν ρωτήσουμε δέκα εκατομμύρια Έλληνες τι κάνει η Περιφέρεια, δεν ξέρουνε να μας πουν, ή μάλλον θα μας πει καθένας διαφορετική απάντηση. Αυτό τι σημαίνει; Ότι ο θεσμός δεν περπάτησε, δεν βοηθήθηκαν οι άνθρωποι να καταλάβουν τι κάνει αυτός ο θεσμός, με αποτέλεσμα να νιώθουν ότι η Περιφέρεια είναι κάτι ξένο σε αυτούς και να μην έχουν καμία ιδιαίτερη προτίμηση στο τι θα ψηφίσω, πώς θα ψηφίσω, σαν να μην είναι κάτι δικό μου, ενώ με τον Δήμο το νιώθει. Άρα λοιπόν, αυτό σημαίνει ότι δεν έγινε καλά η δουλειά αυτή. Αυτοί δηλαδή που διοίκησαν δεν έκαναν καλά τη δουλειά αυτή. Θέλω να πω κάτι ακόμα, ότι έτυχε και τις τρεις φορές αυτές στην Αττική, ό, τι είναι η κυβέρνηση είναι ο Περιφερειάρχης. Δηλαδή είχαμε ΠΑΣΟΚ, Σγουρό, ΣΥΡΙΖΑ, Δούρου, Νέα Δημοκρατία, Πατούλη. Και αυτό δεν βοήθησε διότι θέλοντας να είναι αρεστοί στις κυβερνήσεις, οι περιφερειάρχες δεν τόνισαν τον δικό τους ρόλο».

Για τα πολιτικά χαρακτηριστικά της υποψηφιότητάς του

Όπως δήλωσε: «Ο Ιωακειμίδης είναι ανεξάρτητος υποψήφιος που τον στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στη διακυβέρνηση έχει μια πορεία 29 χρόνων, Δήμαρχος που παίρνει 65%, που σημαίνει ότι τους έχει όλους. Και στο ψηφοδέλτιο μας τώρα αυτό είναι. Άρα λοιπόν εμείς δεν έχουμε κομματικές δεσμεύσεις από κανέναν και με αυτή την έννοια θα περπατήσουμε, αν μας επιλέξουν οι πολίτες. αυτόν τον δρόμο. Γιατί ακριβώς πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι η αυτοδιοίκηση είναι κάτι τελείως ξεχωριστό. Μπορεί να είναι μαζί με την κυβέρνηση, κόντρα σε κάθε κυβέρνηση, αρκεί αυτό να βολεύει τους κατοίκους και να υπηρετεί τους κατοίκους, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο.

Δεν έχουμε κανένα λόγο να είμαστε αρεστοί ή μη αρεστοί στην όποια κυβέρνηση, έχει σημασία είναι να είμαστε αρεστοί στους κατοίκους, γιατί αυτοί μας ψηφίζουν, αυτοί μας καταψηφίζουν. Όταν έρθει η ώρα λοιπόν, αυτό είναι το ζητούμενο μας. Να έχουμε, να φτιάξουμε μία αυτοδιοίκηση που δεν θα ορίζεται από κανένα κόμμα, θα ορίζεται από τους ίδιους τους πολίτες και θα υπηρετεί την αυτοδιοίκηση. Δεν πάμε για ένα τρίτο γύρο βουλευτικών εκλογών. Οι εκλογές μας απασχολούσαν πολλούς μήνες ως χώρα, το ζήσαμε καλά, είχαμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Ήταν πολύ ξεκάθαρη η λύση που έδωσε ο ελληνικός λαός, έδωσε την πρωθυπουργία στον κύριο Μητσοτάκη με μία άνεση, η αντιπολίτευση περνάει τη δική της κρίση από την άλλη μεριά, αλλά αυτό το κομμάτι είναι λυμένο και θα περπατήσει 3 – 4 χρόνια. Ας δούμε το κομμάτι που αφορά τη ζωή μας που είναι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More