Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γ. Παγουλάτος στην ΕΡΤ: Η δεύτερη θητεία Τραμπ αποτελεί απειλή όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και για τη δυναμική της δημοκρατίας διεθνώς

«Ακόμα κι αν καταδικαστεί ο Τραμπ, δεν πρόκειται το αποτέλεσμα να τον αποτρέψει από το να είναι υποψήφιος ή ακόμα και να εκλεγεί, δεν υπάρχει κάποια ομοσποδιακή νομοθεσία ή συνταγματική πρόβλεψη για κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την κρατούσα νομική άποψη», εξήγησε ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας, Γιώργος Παγουλάτος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά, αναλύοντας την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ, μετά την ιστορική σύλληψη του Ντόναλντ Τραμπ από τις αρχές.

Αναφορικά με το αν οι Ρεπουμπλικάνοι θα δέχονταν κάτι τέτοιο, δηλαδή να προχωρήσει ο Τραμπ σε δεύτερη θητεία, ο κ. Παγουλάτος είπε πως «εκεί είναι το ενδιαφέρον. Η Αμερική σήμερα είναι βαθύτατα πολωμένη. Υπάρχει περίπου ένα 55% που έχει αρνητική γνώμη για τον Τραμπ και οι περισσότεροι τον απεχθάνονται. Σε αυτούς δεν αλλάζει κάτι από αυτά τα δεδομένα διότι γνωρίζουν τις δραστηριότητές του (…) Υπάρχουν πολύ βαρύτερα πράγματα που βαρύνουν τον Τραμπ. Υπάρχει και ένα περίπου 35 – 40% που έχουν θετική γνώμη για αυτόν. Αυτοί είναι οι Ρεπουμπλικανοί, οι ψηφοφόροι των οποίων είναι διχασμένοι. Οι μισοί περίπου θα θέλανε τον Τραμπ να κατέβει και άλλοι μισοί προτιμούν κάποιον που ήταν πιο εκλέξιμος. Αυτός που υπερέχει εδώ σε αυτή την κατηγορία είναι ο Ρον Ντε Σάντις, ο κυβερνήτης της Φλόριντα».

«Πρακτικά αυτή η δίωξη (του Τραμπ) συσπειρώνει τους Ρεπουμπλικάνους γύρω από τον Τραμπ. Εάν το ’24 έχουμε υποψήφιο για τους Δημοκρατικούς, ας πούμε τον Τζο Μπάιντεν ή οποιονδήποτε άλλο, γι’ αυτούς ο Τραμπ είναι πολύ προτιμότερος υποψήφιος από τον Ντε Σάντις διότι είναι πολύ πιο εκλέξιμος, πολύ πιο δυναμικός και λιγότερο φθαρμένος», δήλωσε ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας.

Τόνισε μάλιστα ότι «τα βαρύτερα δεν είναι καν οι φορολογικές απάτες του Τραμπ – για τις οποίες υπάρχει απ’ ότι φαίνεται πολύ ισχυρό υλικό, απλώς ίσως να μην έχει ωριμάσει ακόμα για να φτάσει στα δικαστήρια – είναι κυρίως η προσπάθεια παραποίησης φαλκίδευσης του εκλογικού αποτελέσματος στην Τζόρτζια και σε άλλες πολιτείες και κυρίως η υποκίνηση στην εξέγερση του όχλου που εισέβαλε στο Καπιτώλιο και ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 5 νεκροί από αυτήν».

Κληθείς να απαντήσει στο τι είναι αυτή η εξαγορά σιωπής και πώς σχετίζονται αυτές οι υποθέσεις με τις εκλογές του 2016, ο κ. Παγουλάτος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι: «Αυτό καθίσταται αδίκημα εάν εν προκειμένω συνοδεύεται από παραποίηση εταιρικών αρχείων. Αυτό είναι εκείνο που το καθιστά αδίκημα. Από πλημμέλημα γίνεται κακούργημα εάν αποτελεί μέσο για να διαπραχθεί κάποιο άλλο αδίκημα. Στο κατηγορητήριο φαίνεται ότι η παραποίηση των εταιρικών αρχείων σε ό, τι αφορά την πληρωμή προς την Στόρμι Ντάνιελς έγινε για να εξυπηρετηθεί η απόκρυψη μιας είδησης. Η απόκρυψη δε με αυτό τον τρόπο συνιστά αδίκημα σε ό, τι αφορά την εκλογική νομοθεσία σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Για αυτό έχει ειπωθεί ότι έχει πολύ αδύναμη νομική βάση και φαίνεται ότι υπάρχει ένα πολύ ισχυρότερο στοιχείο: ότι αυτό γίνεται ως εργαλείο φοροδιαφυγής από την πλευρά του Τραμπ».

Στην ερώτηση «Πόσο επηρεάζει την εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών η προοπτική να διεκδικήσει ξανά την προεδρία σε ένα χρόνο ο Ντόναλντ Τραμπ;», ο κ. Παγουλάτος ανέφερε: «Ο Τραμπ είναι η χειρότερη εξέλιξη για όλους τους φίλους της Αμερικής και η καλύτερη εξέλιξη για τους αντιπάλους των Ηνωμένων Πολιτειών. Μια επιστροφή του Τραμπ θα σήμαινε μια διάρρηξη της στενής συνεργασίας Ηνωμένων Πολιτειών – Ευρώπης, της στενής σχέσης που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό Μπάιντεν παραδοσιακούς συμμάχους, έχουν αποκαταστήσει (τις συμμαχίες τους) με τον Καναδά, με την Ιαπωνία κλπ, και προφανώς θα σήμαινε μια εξαιρετικά απρόβλεπτη πολιτική σε ό, τι αφορά τη Ρωσία του Πούτιν και το μέτωπο της Ουκρανίας. Άρα η Ευρωπαϊκή Ένωση με την εξαίρεση του Ορμπάν (…) παρακολουθεί με μεγάλη αγωνία όχι αυτό που γίνεται τώρα, αλλά τη διαδικασία που θα οδηγήσει στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Το ποιος θα αναδειχθεί σε αυτές τις προεδρικές εκλογές είναι ιστορικής σημασίας για την ευρωατλαντική σχέση, ιδίως επειδή βρισκόμαστε στις συνθήκες που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία».

Η επιστροφή του Τραμπ στην πολιτική θα είναι «μια πραγματική απειλή στη δημοκρατία όχι μόνο των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά στη δυναμική της δημοκρατίας διεθνώς. Δηλαδή η δεύτερη θητεία Τραμπ θα είναι ακόμα πιο αντιδημοκρατική ως προς τις τάσεις και τις πρωτοβουλίες σε σχέση με αυτό που είδαμε την πρώτη».

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More