Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γ.Παριανός: Αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση ΦΠΑ, μεταφορικό ισοδύναμο ζητούν οι μελισσοκόμοι της Κω

Σε  αδιέξοδο, εξαιτίας των συνεχιζόμενων αυξήσεων που τους οδηγούν σε σημαντική ζημιά και μείωση των εισοδημάτων τους με κίνδυνο την μη επιβίωση των οικογενειών τους βρίσκονται οι Μελισσοκόμοι της Κω οι οποίοι ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις μαζί με αγρότες και κτηνοτρόφους την προσεχή εβδομάδα.

‘’Η παραγωγή μας όχι μόνο μένει απούλητη αλλά ολοένα και μειώνεται λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής,διπλάσιο σε σχέση με το 2023,των χαμηλών τιμών αγοράς από τους εμπόρους, της ανυδρίας και των ελληνοποιήσεων μελιών που είναι νοθευμένα ’’ δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Κω Γιώργος Παριανός ζητώντας από τη κυβέρνηση αφορολόγητο πετρέλαιο και μείωση του ΦΠΑ.

‘’Είμαστε μονίμως’ υπογράμμισε ’’ σε ένα Μελισσοκομικό φορτηγό ταξιδεύοντας με τα μελίσσια μας κάνοντας νομαδική μελισσοκομία ,αδυνατώντας να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα των μεταφορικών λόγω κατακόρυφης ανόδου στα καύσιμα και των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί οι Μελισσοκόμοι των νησιών μας δεν παίρνουν Μεταφορικό ισοδύναμο ’’διερωτήθηκε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κω που έχει συρρικνωθεί σημαντικά , αριθμώντας σήμερα 58 μέλη και 16.000 κυψέλες (συνολικά στο νησί δραστηριοποιούνται 100 μελισσοκόμοι).

‘’Εφέτος ‘’συμπλήρωσε ’’πουλήσαμε 7-7,5 ευρώ το κιλό στους μεγαλέμπορους, οι οποίοι μάλιστα θεωρούν ότι μας κάνουν και χάρη. Για να βγάλουμε ένα κιλό μέλι το κόστος είναι 5,5 ευρώ, με ενάμιση και δύο ευρώ στο κιλό, αν έχεις σημαντική παραγωγή δεν μπορείς να συντηρήσεις ούτε την οικογένεια σου’’ εξήγησε ο κ Παριανός επικεντρώνοντας και στις ελλείψεις ελέγχων από το κράτος, όσον αφορά στις ελληνοποίησεις καθώς και στην απουσία επιβολής προστίμων.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του προέδρου του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού σε Ξενοδοχειακές Μονάδες της Δωδεκανήσου και της λοιπής Ελλάδας ,οι οποίες ,όπως σημείωσε ,χρησιμοποιούν χύμα μέλι αγνώστου προέλευσης ενώ θα μπορούσαν να απορροφήσουν ντόπιο με αξιοπρεπείς τιμές.

‘’Τα περισσότερα Ξενοδοχεία’’ διευκρίνισε’’ προσφέρουν χύμα μέλι ,δηλαδή έρχεται το κινέζικο μέλι (ένα και δύο ευρώ η αγορά του) και με δυο κιλά δικά μας μέλια συσκευάζουν ένα τόνο και βγαίνει στην αγορά και στα ράφια. Και αυτό όντως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα γιατί θέτεις σε κίνδυνο και την υγεία των καταναλωτών και οδηγείς τους παραγωγούς στον αφανισμό. ’’ανέφερε χαρακτηριστικά  ο κ Παριανός.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More