Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δάφνη Becket: Οι Έλληνες δεν πρέπει να ξεχνούν την ιστορία τους

Ιδιαίτερα συγκινημένη μίλησε στην ΕΡΤ Βόλου η Δάφνη Χάρη – Becket, για τη συμβολή του πατέρα της James Becket στον αγώνα κατά της χούντας και της υπόθεση της αποκατάστασης της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Αφορμή για τη συζήτηση, η έκθεση φωτογραφιών που ελήφθησαν στο καλοκαίρι του 1967 από τον James Becket στην ευρύτερη περιοχή της Ζαγοράς και εκτίθενται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Ζαγοράς μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2023.

Η Δάφνη Χάρη Becket περιγράφει το πως εργάστηκε για να αξιοποιήσει το αρχείο των γονιών της το οποίο ήδη παρέλαβε και θα αξιοποιήσει η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είτε με τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ, είτε με μία έκδοση, αφού βέβαια μελετηθεί. Η ίδια ανέφερε ότι στην επιλογή των φωτογραφιών που εκτίθενται συνέβαλε κυρίως ο πατέρας της που διανύει την όγδοη δεκαετία της ζωής του και ζει στις ΗΠΑ, ενώ αναμένεται να επισκεφθεί τη Ζαγορά και να μιλήσει για εκείνη την περίοδο στις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι φωτογραφίες εκτυπώθηκαν στην Αγγλία από τα παλιά ασπρόμαυρα φιλμ, με τον κλασσικό και παραδοσιακό τρόπο, από τον expert του είδους Robin Bell που με τη σειρά του πρότεινε ποιες θα μπορούσαν να εκτεθούν. “Στο αρχείο υπήρχαν πάρα πολλές φωτογραφίες αλλά ΄κυρίως επιλέξαμε αυτές που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων εκείνη την περίοδο στη Ζαγορά” ανέφερε η κ. Becket. Επιπλέον μίλησε για το πως εκείνη βίωσε τη δράση των γονιών της την περίοδο της χούντας για να αναδειχθεί η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και τα βασανιστήρια ούσα μικρό παιδί στο σπίτι τους στην Ελβετία. “Έκλαιγα διαβάζοντας το αρχείο, και όλα όσα υπέστησαν οι Έλληνες εκείνη την περίοδο και ακόμη αναρωτιέμαι πως κάποιοι μπορούν να βασανίζουν συνανθρώπους τους με αυτό τον τρόπο. Οι Έλληνες δεν πρέπει να ξεχνάμε καθόλου την ιστορία μας”.

Μεταξύ των φωτογραφιών περιλαμβάνεται και ένα άρθρο του James Becket που αναφέρεται ς’ εκείνη την περίοδο και μεταξύ των πληροφοριών που αναφέρει είναι ότι το πρώτο θύμα-νεκρός της χούντας, ήταν μια κοπέλα από τη Ζαγορά, η Μαρία Καλαβρού.

Σημειώνεται ότι η έκθεση στήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, της κυρίας Δάφνης Μπέκετ και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζαγοράς Γιάνης Κορδάτος με στόχο να εκτεθεί μοναδικό υλικό από τη ζωή στη Ζαγορά το 1967 μέσα από τον φακό του James Becket. Η καθημερινότητα των ανθρώπων στην εργασία τους και στον τρόπο διασκέδασης τους, όπως και τοπία της Ζαγοράς θα ζωντανέψουν σε αυτή την έκθεση η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2023.

Ακούστε τη συνέντευξη της Δάφνης Becket στην ΕΡΤ Βόλου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More