Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δήμαρχος Χίου: Τα έθιμα δεν ξεριζώνονται με εισαγγελικά, αστυνομικά μέτρα

«Τα έθιμα είναι η ταυτότητα του λαού μας και οι παραδόσεις μας. Είναι οι ρίζες μας, οι οποίες δεν ξεριζώνονται ούτε με Εισαγγελικά ούτε με Αστυνομικά μέτρα», δήλωσε ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, στηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς το έθιμο του ρουκετοπόλεμου. «Μέτρα προστασίας βεβαίως. Μέτρα καταδίωξης όχι, διότι επιφέρουν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα», τόνισε ο Δήμαρχος με αφορμή τους έντονους αστυνομικούς ελέγχους των τελευταίων ημερών.
«Καλή Ανάσταση στις 12 του Μεγάλου Σαββάτου, θα αναστήσουμε τον Χριστό μας με έναν τρόπο, ο οποίος τελικά να συνδυάζει, τα έθιμα, τις ρίζες και τις παραδόσεις μας».

Ακαρπη η συνάντηση
Εν τω μεταξύ άκαρπη ήταν η συνάντηση που έγινε το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου μεταξύ εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής Χίου και άλλων δημοτικών παρατάξεων με εκπροσώπους των κατοίκων πουν αντιδρούν στην διεξαγωγή του εθίμου. Και σήμερα ορισμένα από τα σπίτια των 15 κατοίκων που υπογράφουν την εξώδικο δήλωση παραμένουν χωρίς προστατευτικά πλέγματα.

Αντίδραση από δημοτική παράταξη «Χίος Μπροστά»
«Τα έθιμα και οι παραδόσεις δεν σώζονται με δηλώσεις όταν τα γεγονότα έχουν εξελιχθεί και βρίσκονται στο τελευταίο τους στάδιο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Χίος Μπροστά». Ασκώντας κριτική στη δημοτική αρχή σημειώνει ότι «ο κ. Κάρμαντζης άφησε να εξελιχθεί μία κατάσταση που δυσφήμισε τη Χίο και το έθιμο. Άφησε να εξελιχθεί μία κατάσταση διχασμού. Δεν έλαβε καμία πρωτοβουλία για την οργάνωση του εθίμου. Τώρα επιχειρεί να εμφανιστεί ότι κάτι κάνει. Όπως πάντα νομίζει ότι με μία δήλωση «καθάρισε». Όμως και οι ρουκετατζήδες και οι κάτοικοι που θίγονται και οι επαγγελματίες του τουρισμού και όλοι οι δημότες γνωρίζουν ότι δεν έκανε τίποτα, γιατί δεν γνωρίζει, δεν θέλει και δεν μπορεί».

Παρέμβαση ΚΚΕ
Τηλεφωνική παρέμβαση πραγματοποίησε το στέλεχος του ΚΚΕ και επικεφαλής με τη Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Χίου, Μάρκος Σκούφαλος με τον αναπληρωτή διοικητή της αστυνομικής διεύθυνσης Χίου κ. Αραμπατζή. Στη επικοινωνία, σύμφωνα με το δελτίο τύπου, εκφράστηκε η διαμαρτυρία του κόμματος και ζητήθηκαν εξηγήσεις από το στέλεχος του ΚΚΕ για την εντεινόμενη αστυνομοκρατία των τελευταίων ημερών, στην περιοχή του Βροντάδου.

Τονίστηκε η θέση του ΚΚΕ ότι το έθιμο πρέπει να προστατευθεί με ευθύνη του Δήμου και της Περιφέρειας, τόσο προς όφελος όλων ανεξαιρέτως των κατοίκων, όσο και των επισκεπτών με βάση τις συγκεκριμένες θέσεις που έχει εκφράσει το κόμμα και η Λαϊκή Συσπείρωση διαχρονικά στα δημοτικά συμβούλια και στην κοινωνία. Στην κατεύθυνση της προστασίας όλων των εμπλεκομένων είναι σημαντικός ο ρόλος της αστυνομίας και όχι στην παγίωση μιας λογικής διώξεων και τρομοκρατίας που φέρνει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα», καταλήγει το δελτίο τύπου.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More