Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δεκάδες νεκροί από τα αμερικανικά πλήγματα σε Συρία και Ιράκ – Χαμάς: Οι ΗΠΑ «ρίχνουν λάδι στη φωτιά»

Τουλάχιστον 23 φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν χθες (2/2), Παρασκευή, από τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα στην ανατολική Συρία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον διευθυντή αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης, του Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, δέκα φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν στην επαρχία Ντέιρ Έζορ και 13 στην επαρχία αλ Μαγιαντίν. Ο απολογισμός των νεκρών περιλαμβάνει επίσης εννέα Σύρους μαχητές και έξι Ιρακινούς, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως κανείς άμαχος δεν έχασε τη ζωή του.

Τα αμερικανικά πλήγματα στο δυτικό Ιράκ, εναντίον ένοπλων φιλοϊρανικών ομάδων, προκάλεσαν τουλάχιστον «16 νεκρούς, μεταξύ των οποίων άμαχοι», σύμφωνα με έναν επίσημο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Μπάσεμ αλ-Αουάντι.

Με τα πλήγματα αυτά «η ασφάλεια του Ιράκ και της περιοχής βρίσκονται στο χείλος της αβύσσου», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, στην οποία διαψεύδονται επίσης «ψευδείς ισχυρισμοί» αναφορικά με δήθεν «προηγούμενο συντονισμό» με την Ουάσινγκτον για τα πλήγματα αυτά.

Χαμάς: Τα πλήγματα των ΗΠΑ στο Ιράκ και στη Συρία «ρίχνουν λάδι στη φωτιά»

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς καταδίκασε σήμερα τα νυχτερινά αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ στη Συρία και στο Ιράκ, εκτιμώντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες “ρίχνουν λάδι στη φωτιά” στη Μέση Ανατολή και πως “φέρουν πλήρως την ευθύνη” για τυχόν αντίποινα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες “φέρουν την ευθύνη των συνεπειών αυτής της στυγνής επίθεσης κατά του Ιράκ και της Συρίας, που ρίχνει λάδι στη φωτιά” ανέφερε σε μια ανακοίνωση στα αγγλικά η Χαμάς.

“Δηλώνουμε πως η περιοχή δεν θα βρει ούτε τη σταθερότητα ούτε την ειρήνη όσο δεν σταματούν η σιωνιστική [ισραηλινή] επίθεση, τα εγκλήματα γενοκτονίας και η εθνοκάθαρση εναντίον του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας”, ανέφερε η οργάνωση.

Μπάιντεν: Αν βλάψετε έναν Αμερικανό, θα απαντήσουμε

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι έδωσε εντολή για στρατιωτικά πλήγματα σε εγκαταστάσεις στο Ιράκ και τη Συρία, που συνδέονται με τις ομάδες που επιτέθηκαν στις αμερικανικές δυνάμεις και τόνισε ότι η «απάντηση» θα συνεχιστεί.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Αλλά ας το γνωρίζουν αυτό όλοι όσοι μπορεί να επιδιώξουν να μας βλάψουν: Αν βλάψετε έναν Αμερικανό, θα απαντήσουμε».

«Μετά τις επιθέσεις στις οποίες σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έπληξαν επτά εγκαταστάσεις, οι οποίες περιελάμβαναν περισσότερους από 85 στόχους στο Ιράκ και τη Συρία», είπε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν. «Δεν θα ανεχθώ επιθέσεις εναντίον αμερικανικών δυνάμεων. Θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υπεράσπιση των Ηνωμένων Πολιτειών, των δυνάμεών μας και των συμφερόντων μας», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει με αντίποινα τους υπεύθυνους για την επίθεση. Ήταν η πρώτη φορά που Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώνονται στη Μέση Ανατολή μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα – ένα νέο στάδιο που εγείρει φόβους για κλιμάκωση των ήδη μεγάλων εντάσεων στην περιοχή, εν μέσω του ακήρυχτου πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

Σχετικές ειδήσεις

Ρωσία: Καταδικάζει τα πλήγματα των ΗΠΑ σε Ιράκ και Συρία

Συριακός στρατός: Η αμερικανική κατοχή του συριακού εδάφους «δεν μπορεί πια να συνεχιστεί»

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More