Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ

Επιχείρηση διάσωσης στήθηκε χθες στη Λέσβο προκειμένου να σωθεί ένα από τα ελεύθερα άλογα που ήταν τραυματισμένο και ανήμπορο να κινηθεί στην περιοχή του Λεπέτυμνου. Παρά την προσπάθεια όμως το άλογο δεν τα κατάφερε γιατί τα τραύματά του ήταν πολύ σοβαρά.
Η Φώτω Κόνσολα, MSc δασοπόνος – περιβαλλοντολόγος επιστημονική συνεργάτιδα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Αρχιπελάγου περιγράφει σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα πως έγινε όλη η επιχείρηση της διάσωσης στην οποία ανταποκρίθηκε άμεσα ο Δήμος Δυτικής Λέσβου και η κτηνιάτρος Μυρσίνη Τουρβαλή.
Δύο κυνηγοί μου είπαν ότι εντόπισαν στο ψηλότερο βουνό της Λέσβου ένα από τα άγρια – ελεύθερα άλογα τραυματισμένο. Το ζώο δεν μπορούσε να σηκωθεί και ένα άλλο από το κοπάδι το πρόσεχε και δεν έφευγε από κοντά του. Αφού ενημερώθηκαν το Δασονομείο (που είχαμε επικοινωνία και με τον Δασοφύλακα) και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου (ο οποίος εξασφάλισε άμεσα κτηνίατρο), με την θηροφυλακή, την κτηνίατρο και την βοηθό της ανεβήκαμε στα 950 μέτρα υψόμετρο για να βρούμε το ζώο.
Όταν φτάσαμε εκεί δεν μπορούσαμε να εντοπίσουμε κάτι από τον δρόμο κι έτσι χωριστήκαμε με τα πόδια για να ψάξουμε τις πλαγιές. Όλο αυτό αποφάσισα να το γράψω γι’ αυτό που συνέβη αμέσως μετά. Το άλογο που φύλαγε το τραυματισμένο με είδε να περπατάω στο βουνό με πλησίασε και άρχισε να με οδηγεί (από απόσταση) εκεί που έπρεπε…. Ένα άγριο ζώο ήρθε να μου δείξει το δρόμο…
Εξετάστηκε από την κτηνίατρο, το ζώο ήταν θηλυκό και είχε χτυπήσει (σκίσιμο) στα γεννητικά του όργανα με αποτέλεσμα να μολυνθεί. Ήταν πρησμένο το σημείο καθώς και η κοιλιά του (από την ακινησία ημερών), δεν μπορούσε να σηκωθεί και έδειχνε ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει. Δυστυχώς δεν γινόταν κάτι άλλο από το να το ξεκουράσουμε ώστε να μην υποφέρει από τους πόνους.
Όμως η αλυσίδα τούτη που απλώθηκε για την βοήθεια του ζώου δεν ήταν μάταιη γιατί μας δείχνει πως όσο υπάρχει ευαισθητοποίηση και θέληση (ατόμων και φορέων), από το πιο ψηλό και δύσβατο βουνό μέχρι το κέντρο της πόλης πάντα θα υπάρχουν Άνθρωποι…

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More