Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια MSC – Στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία

Περίπου 40 αρχηγοί κρατών, 1.000 δημοσιογράφοι, 5.000 αστυνομικοί: η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια συγκεντρώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον από σήμερα 17/2 μέχρι την Κυριακή. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι το κυρίαρχο θέμα, και δεν προσκαλούνται εκπρόσωποι από τη Ρωσία και το Ιράν. Στη Διάσκεψη του Μονάχου συμμετέχει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Με την συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία θα επισκιάσει τις τριήμερες εργασίες της Διάσκεψης του Μονάχου.

Στο ξενοδοχείο Bayerischer Hof στο κέντρο του Μονάχου θα βρεθούν δεκάδες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, πολλοί υπουργοί εξωτερικών και άμυνας, η ηγεσία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, πρόεδροι διεθνών οργανισμών, προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής και οικονομίας, εκπρόσωποι της κοινωνίας πολιτών.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία γερουσιαστών και μελών του Κογκρέσου είναι ιδιαίτερα μεγάλη, με επικεφαλής την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις και τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Το παρών θα δώσουν στο Μόναχο τόσο ο γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς με ομιλία του σήμερα το απόγευμα, όσο και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 59η Διάσκεψη του Μονάχου

Στη Διάσκεψη του Μονάχου συμμετέχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, ως παρόχου ενεργειακής ασφάλειας, ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου στο νέο γεωπολιτικό τοπίο που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών υπό τον Γερουσιαστή Lindsey Graham, λίγα 24ωρα πριν την έλευση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα.

Ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε πάνελ της Διάσκεψης για το μεταναστευτικό με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ylva Johanson, την πρωθυπουργό της Τυνησίας Najla Bouden Romdhane, και την αμερικανίδα Veronica Escobar, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Αναμένεται να τονίσει την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος και την ανάγκη στήριξης των χωρών πρώτης γραμμής, τα σύνορα των οποίων είναι εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τα οποία και προστατεύουν.

Στις διμερείς επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός στο Μόναχο, περιλαμβάνονται συναντήσεις με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα. Το βράδυ της Παρασκευής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στους Έλληνες της Γερμανίας σε εκδήλωση της ΝΔ.

Ανταπόκριση-Γερμανία: Γιώργος Παππάς

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More