Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διαδικτυακή διάλεξη: “Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα μέσα από τις πολιτικές γελοιογραφίες”

Η Δρ Άννα Τσαλαπατάνη, λέκτορας Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Πολιτικής στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο Λονδίνου, θα δώσει διάλεξη, μέσω διαδικτύου, με τίτλο «Η οικονομία σε κρίση: Η γελοιογραφία κατά την ελληνική οικονομική κρίση».

Η διάλεξη θα δοθεί στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, και θα μεταδοθεί από το Facebook και το YouTube την Πέμπτη, 25 Μαΐου, στις 7μμ.

Η ελληνική χρηματοπιστωτική κρίση, που ξεκίνησε το 2009, αποτέλεσε το επίκεντρο της διεθνούς προσοχής. Έγινε το κύριο θέμα για τους πολιτικούς σκιτσογράφους παγκοσμίως, οι οποίοι χρησιμοποίησαν μια σειρά δημιουργικών τεχνικών, όπως αλληγορίες, οπτικές μεταφορές και λογοπαίγνια για να εξερευνήσουν τις δύσκολες συνθήκες της Ελλάδας.

Τα θέματα που απεικονίζονταν στις γελοιογραφίες τους περιλάμβαναν σύμβολα καταστροφής, αντλώντας από το κλασικό παρελθόν της χώρας με εικόνες ναών που κλονίζονται, πεσμένες κολώνες, ερειπωμένα κτήρια και θρυμματισμένα αγγεία. Επιπλέον, ορισμένες γελοιογραφίες εκμεταλλεύονταν αρνητικά στερεότυπα, παρουσιάζοντας τους Έλληνες ως τεμπέληδες, ανίκανους ή υπερβολικά ηδονιστές.

Στη διάλεξή της, η Δρ Άννα Τσαλαπατάνη θα παρουσιάσει εκτενή έρευνά της που περιλάμβανε τη συλλογή και ανάλυση μιας ποικιλίας γελοιογραφιών κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Εξετάζοντας γελοιογραφίες από διεθνή και ελληνικά μέσα ενημέρωσης, θα εντοπίσει κοινά θέματα, θα κάνει συγκρίσεις και θα διερευνήσει τη σημασία τους. Επιπλέον, θα δώσει πληροφορίες για την αξία και τον αντίκτυπο της πολιτικής γελοιογραφίας, ρίχνοντας φως στον τρόπο απεικόνισης και αντίληψης της Ελλάδας στην παγκόσμια σκηνή.

Η Δρ Άννα Τσαλαπατάνη είναι Λέκτορας Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Πολιτικής στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο (University College) του Λονδίνου, έχοντας πρόσφατα αποχωρήσει από τη θέση της ως Ερευνήτριας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη, μεταναστευτικές μελέτες, γραφειοκρατία, πολιτισμό και ταυτότητα.

Η δουλειά της είναι διεπιστημονική και σε μεγάλο βαθμό εμπειρική, με επίκεντρο τα κοινωνικά ζητήματα. Η Άννα έλαβε το διδακτορικό της στην Κοινωνιολογία από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αυστραλίας (Australian National University) και το μεταπτυχιακό της από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διδάξει στους τομείς της Ανθρωπολογίας, της Κοινωνιολογίας, της Γεωγραφίας, του Δικαίου, της Μετανάστευσης και της Παγκοσμιοποίησης.

Περισσότερες πληροφορίες: +61 3 9662 2722, Email: [email protected], greekcommunity.com.au

Πηγή: Νέος Κόσμος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More