Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διατήρηση ή σφαγή; Η Ρουμανία διχασμένη για τον αριθμό των αρκούδων της

Ήταν ένα θέαμα που σταμάτησε την κυκλοφορία. Μια καφέ αρκούδα φαινομενικά κοιμισμένη, με το κεφάλι της στα πόδια της, σε έναν ελικοειδή δασικό δρόμο στην κεντρική Ρουμανία, με μερικές χαρτοπετσέτες στο πλάι της.

«Είναι καταπληκτικό», είπε ο Μάικ, ένας 72χρονος Ισραηλινός τουρίστας. «Νόμιζα ότι θα μπορούσε να είναι νεκρή».

Όμως, η αρκούδα απλώς ξεκουραζόταν μετά από ένα σάντουιτς, ένα από τα πολλά που πετάνε οι τουρίστες που ταξιδεύουν στην Τρανσυλβανία για να βγάλουν ένα ωραίο στιγμιότυπο διακοπών.

Στη Ρουμανία, όπου ζει ο μεγαλύτερος σε αριθμό πληθυσμός καφέ αρκούδων στην Ευρώπη εκτός της Ρωσίας, οι επιθέσεις αυξάνονται καθώς οι αρκούδες βγαίνουν από τα δάση αναζητώντας τροφή, την οποία συχνά φέρνουν οι τουρίστες ή την αφήνουν σε ανασφάλιστους κάδους απορριμμάτων.

Το πρόβλημα φέρνει αντιμέτωπους κτηνοτρόφους και αγρότες με τους οικολόγους, με τις αρχές να αυξάνουν δραματικά τον αριθμό των αρκούδων που μπορούν να θανατωθούν φέτος κατά 50% σε 220. Ορισμένοι βουλευτές επιθυμούν τον διπλασιασμό του αριθμού αυτού.

Αυτοί που πιέζουν για υψηλότερες ποσοστώσεις παρουσιάζουν τις αρκούδες ως απειλή και ισχυρίζονται ότι ο αριθμός τους αυξάνεται ραγδαία, με το υπουργείο Περιβάλλοντος να εκτιμά τον πληθυσμό σε 8.000.

Ωστόσο, οι ειδικοί αντιδρούν ότι χρησιμοποιούνται ξεπερασμένες και ανακριβείς μέθοδοι για την καταμέτρηση των ειδών που προστατεύονται από μια οδηγία της ΕΕ για τη διασφάλιση της διατήρησής τους.

Εκκρεμούν ακόμη τα αποτελέσματα μιας απογραφής με τη χρήση DNA για να διασφαλιστεί ότι οι περιπλανώμενες αρκούδες δεν θα καταμετρηθούν πολλές φορές.

Οι οικολόγοι υποστηρίζουν ότι είναι δυνατή η καλύτερη διαχείριση των συγκρούσεων μεταξύ ανθρώπου και αρκούδας αντί της θανάτωσης των ζώων.

«Καθόλου ρομαντικό»

Ωστόσο, αρκετοί ντόπιοι στα Καρπάθια Όρη δήλωσαν στο AFP ότι έχουν ανησυχήσει από τις αυξημένες εμφανίσεις αρκούδων.

Δεκατέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 158 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις μεταξύ 2016 και 2021, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ο κτηνοτρόφος Τίμπορ Φέκετε, ο οποίος φροντίζει 70 αγελάδες σε ορεινά βοσκοτόπια κοντά στο δρόμο προς τη λίμνη Αγία Άννα, θέλει να πυροβολούνται οι αρκούδες. Είπε ότι σκότωσαν τρεις από τις αγελάδες του φέτος.

«Οι αρκούδες προκαλούν ζημιές και θέτουν τη ζωή μας σε κίνδυνο», δήλωσε ο 40χρονος, ο οποίος παραπονέθηκε για το κόστος της φύλαξης έξι σκύλων για την προστασία του κοπαδιού.

Τον περασμένο μήνα μια αρκούδα μπήκε επίσης σε μια αυλή σχολείου στο χωριό Μιερκουρέα Τσιούκ, 30 χιλιόμετρα μακριά, και σκαρφάλωσε σε ένα δέντρο.

Μια ομάδα επέμβασης σκότωσε το ζώο αντί να το διώξει ή να το ηρεμήσει, λέγοντας ότι εξασφάλιζαν την ασφάλεια των 1.700 και πλέον μαθητών του σχολείου.

Οι αρκούδες μπορούν ακόμα να επιτεθούν όταν τους ρίχνουν βελάκια με ηρεμιστικό, δήλωσε ο δήμαρχος του Μιερκουρέα Τσιούκ, Αττίλα Κόροντι, τρεις φορές υπουργός Περιβάλλοντος και υπέρμαχος της μεγαλύτερης θανάτωσης. «Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη όταν κάποιος τραυματιστεί»; ρώτησε.

Είπε ότι φέτος έχουν διωχθεί περισσότερες αρκούδες από τους δρόμους της πόλης από ό,τι πέρυσι.

«Νομίζω ότι η Ευρώπη βλέπει τη Ρουμανία όχι μόνο ως ένα είδος καταφυγίου αλλά ως ένα μουσείο όπου όλα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν», δήλωσε ο Κόροντι στο AFP.

«Η καθημερινή ζωή με τις αρκούδες δεν είναι καθόλου ρομαντική», είπε.

Το κυνήγι των αρκούδων ως τρόπαιο έχει απαγορευτεί στη Ρουμανία από το 2016 και μόνο «εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό» επιτρέπεται να πυροβολεί τα ζώα.

Οι νομοθέτες, με επικεφαλής τον Μπάρνα Τάντσος, μέχρι πρόσφατα υπουργός Περιβάλλοντος και άλλος ένας υποστηρικτής της θανάτωσης αρκούδων, έχουν καταθέσει νομοσχέδιο που επιτρέπει τη θανάτωση σχεδόν 500 αρκούδων ετησίως.

Διαφορετικά οι αρκούδες θα καταλήξουν να περιφέρονται σε πεδινές περιοχές, όπως η πρωτεύουσα Βουκουρέστι, υποστήριξε ο Τάντσος, ή «να κάνουν μπάνιο στο Δέλτα του Δούναβη».

Οι ισχυρισμοί του αμφισβητούνται από τους οικολόγους, οι οποίοι φοβούνται ότι οι συνεχώς αυξανόμενες ποσοστώσεις θα μπορούσαν να ανοίξουν την πόρτα στο κυνήγι των τροπαίων.

Λένε ότι πυροβολούνται αρκούδες που δεν προκαλούν προβλήματα.

«Οι κοινότητα των έξυπνων αρκούδων»

Όχι πολύ μακριά από το Μιερκουρέα Τσιούκ, η μικρή τουριστική ορεινή πόλη Μπέλε Τούσναντ θέλει να γίνει μια «έξυπνη κοινότητα με αρκούδες».

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι αρκούδες δεν θα εξαφανιστούν από αυτή την περιοχή. Όμως, αν η αρκούδα δεν αισθάνεται ασφαλής, δεν μένει στην πόλη», δήλωσε στο AFP ο 36χρονος βιολόγος Ίστβαν Ίμετς.

Ο ίδιος ήταν καυστικός για τους τουρίστες – τόσο τους ξένους όσο και τους Ρουμάνους – που ταΐζουν τις αρκούδες, κάτι που είναι παράνομο.

Με τη συμβουλή του Ίμετς και ομάδων προστασίας όπως η WWF, η πόλη δοκιμάζει δοχεία απορριμμάτων που είναι ανθεκτικά στην αρκούδα και έχει εγκαταστήσει 400 ηλεκτρικούς φράχτες γύρω από σπίτια και κάδους απορριμμάτων.

Υπάρχει επίσης μια εφαρμογή που εξηγεί τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε τη σύγκρουση με τα ζώα.

Από 50 καταγγελίες για ζημιές που υποβλήθηκαν το 2021, η πόλη είδε τον αριθμό τους να μηδενίζεται το 2022 και το 2023.

Ο Λάκι, ένας κάτοικος που έδωσε μόνο το μικρό του όνομα, εγκατέστησε έναν ηλεκτρικό φράχτη πριν από χρόνια.

«Όποιος στην Τούσναντ λέει ότι δεν φοβάται τις αρκούδες είναι είτε ψεύτης είτε ηλίθιος», δήλωσε ο 47χρονος.

«Απλά συνηθίσαμε να ζούμε μαζί. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

Πηγή: AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More