Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός Λογοτεχνίας και Ζωγραφικής από τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ)

Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) διοργανώνει Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Λογοτεχνίας και Ζωγραφικής, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης  των 35 ετών από την ίδρυσή της κατά το έτος  2023, και των 140 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα, ποιητή και στοχαστή, Νίκου Καζαντζάκη.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι να προσφέρει την ευκαιρία σε νέους και νέες να έρθουν σε επαφή  με την προσωπικότητα του Νίκου Καζαντζάκη μέσα από τη ζωή του και τη μελέτη του έργου του. Μέσα από την προσέγγιση στο έργο του Καζαντζάκη, στόχος είναι να διευρυνθούν και να ενισχυθούν η επαφή των νέων με τη Λογοτεχνία και τις λοιπές επιστήμες, η γλωσσική έρευνα και η καλλιτεχνική δημιουργία, η ενθάρρυνση της φιλαναγνωσίας και η εκτίμηση αναγνώριση της τεράστιας συνεισφοράς του Νίκου Καζαντζάκη στα Γράμματα και τις Τέχνες. 

Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να συμμετέχουν με λογοτεχνικά ή εικαστικά έργα. Στο χώρο της λογοτεχνίας, το έργο μπορεί να είναι  είτε ποίημα εμπνευσμένο από τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη είτε κείμενο ελεύθερο σε οποιαδήποτε μορφή πεζού λόγου, πάντα γύρω από την προσωπικότητα και το έργο του μεγάλου λογοτέχνη. Παρομοίως, στη ζωγραφική το έργο πρέπει να έχει θέμα εμπνευσμένο από το έργο του (τοπίο, μνημείο, πορτρέτο του συγγραφέα ή κάποιου ήρωά του κ.ά), σημειώνοντας το σχετικό απόσπασμα. 

Ο διαγωνισμός αφορά μαθητές και μαθήτριες ελληνόφωνων ή ξενόγλωσσων, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ηλικίας 13-18 ετών.

Η συμμετοχή είναι ατομική και κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να υποβάλει έργο  ΜΟΝΟ σε ένα από τα τρία προαναφερόμενα θέματα. Η γλώσσα του έργου μπορεί να είναι η ελληνική ή γαλλική ή αγγλική ή ισπανική ή γερμανική.

Η έκταση των διηγημάτων πρέπει να είναι από 1000 έως 1500 λέξεις και των ποιημάτων έως 30 στίχοι. Οι διαστάσεις του έργου ζωγραφικής να μην ξεπερνούν το μέγεθος Α3.

Δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται μέχρι 30 Ιανουαρίου 2023, ενώ τα κείμενα και οι ζωγραφιές, τα οποία πρέπει να είναι πρωτότυπα και να μην έχουν δημοσιευτεί ή κατατεθεί σε άλλον διαγωνισμό, θα πρέπει να αποσταλούν το αργότερο μέχρι τέλη Μαΐου 2023 

Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) είναι ένα ανεξάρτητο διεθνές πολιτιστικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1988 στη Γενεύη, παρουσία της Ελένης Καζαντζάκη, του Γιώργου Ανεμογιάννη, ιδρυτή του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, και του τωρινού της Προέδρου και Πρεσβευτή Ελληνισμού Γιώργου Στασινάκη.Ο κύριος σκοπός του είναι η προώθηση–με διάφορους τρόπους και ιδιαίτερα με μελέτες–του έργου και της σκέψης του Νίκου Καζαντζάκη (1883-1957). Σήμερα, 34 χρόνια μετά, δραστηριοποιείται σε 131χώρεςκαι στις πέντε ηπείρους και έχει πάνω από 9.000 μέλη που αγαπούν τον Κρητικό συγγραφέα και διαβάζουν το έργο του.

(Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγές Elliniki Gnomi)

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More