Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας”

Το φεστιβάλ κλασικής και τζαζ μουσικής “Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας / International Kalamata Music Days” επιστρέφει για 7η συνεχόμενη χρονιά από τις 25 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου, με ένα πλούσιο και δεξιοτεχνικό συναυλιακό πρόγραμμα γεμάτο αντιθέσεις, φρεσκάδα και δυναμισμό, καθώς και masterclasses διεθνούς εμβέλειας με καταξιωμένους μουσικούς από την Ευρώπη. Από ιστορικά τεκμηριωμένη ερμηνεία μπαρόκ, μέχρι και τους ιδιότροπους ήχους του Helmut Lachenmann, η πόλη της Καλαμάτας θα πλημμυρίσει από μουσική και δεκάδες κορυφαίους μουσικούς απ’ όλον τον κόσμο, ανοίγοντας τον, καθιερωμένο πλέον, δίαυλο μουσικής επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού.

Η εναρκτήρια συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Ιουλίου με το Πιάνο Τρίο Isimsiz σε έργα Haydn, Korngold και Brahms.

Το Σάββατο 29 Ιουλίου το σύνολο Ex Silentio παρουσιάζει μία βραδιά Μπαρόκ Μουσικής με έργα των Vivaldi, Handel, Rameau και Rebel, ενώ την Κυριακή 30 Ιουλίου παρουσιάζονται τρεις διαδοχικές εκδηλώσεις: με την Αγγελική Γιαννοπούλου, την τελική συναυλία του masterclass βιολιού, βιόλας και μουσικής δωματίου με τον Pablo Hernán Benedí και την προβολή ταινιών βωβού κινηματογράφου συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους Moving Band, τον Τρύφωνα Τύπου και τον Αριώνα Γυφτάκη στο Πάρκο Σιδηροδρόμων. Τη Δευτέρα 31 Ιουλίου παρουσιάζεται η τελική συναυλία των masterclasses πιάνου και βιολιού με την Αλεξία Μουζά και τον Felix Froschhammer.

Την Τρίτη 1 Αυγούστου παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, η πολυβραβευμένη βιολονίστα Charlotte Spruit. Στις 22:30 θα ακολουθήσει στον ίδιο χώρο το New Circle Quartet του εκπληκτικού κοντραμπασίστα Αρίωνα Γυφτάκη. Το συναυλιακό πρόγραμμα θα συνεχιστεί στις 2 Αυγούστου με την τελική συναυλία του masterclass διεύθυνσης ορχήστρας με τον Joshua Weilerstein και, στη συνέχεια, θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ΤRIO vis-à-vis, που έχει αφιερωθεί στον πειραματισμό και την έρευνα του «άγνωστου» στη σύγχρονη μουσική. Την Πέμπτη 3 Αυγούστου, στο πλαίσιο της νέας σειράς συναυλιών Young talents in concert, και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, οι Maria Karolina Rahmatulla (βιολί), Dante Lind (βιόλα) και Idil Bursa (βιολοντσέλο) θα ερμηνεύσουν στην Agora Gialova (Πύλος) έργα για τρίο εγχόρδων. Ταυτοχρόνως, στο Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας οι συμμετέχοντες στο masterclass βιολοντσέλου με την Indira Rahmatulla θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Στις 4 Αυγούστου η Kalamata Festival Orchestra, γέννημα – θρέμμα των Διεθνών Μουσικών Ημερών Καλαμάτας, θα εμφανιστεί στην Κεντρική σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, υπό τη διεύθυνση του κορυφαίου μαέστρου Joshua Weilerstein ερμηνεύοντας έργα των Tchaikovsky, Haas και Σκαλκώτα. Την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, Σάββατο 5 Αυγούστου, οι συμμετέχοντες του masterclass βιόλας με τον Ηλία Σδούκο θα εμφανιστούν στις 19:00 στο Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας.

Η αυλαία του φεστιβάλ θα πέσει με την καθιερωμένη, πλέον, τελική συναυλία των καθηγητών των masterclasses στις 21:00 στην Κεντρική Σκηνή του ίδιου χώρου, με τους Felix Froschhammer (βιολί), Ηλία Σδούκο(βιόλα), Indira Rahmatulla (βιολοντσέλο) και Αλεξία Μουζά (πιάνο) σε έργα μουσικής δωματίου των Clarke, Britten, Rachmaninoff και Brahms.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Δήμο Καλαμάτας, την Κοινωφελή Επιχείρηση ΦΑΡΙΣ του Δήμου Καλαμάτας, το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών και Φίλων των Δημοτικών Καλλιτεχνικών Σχολών Καλαμάτας «ΤΕΡΨΙΣ» και τελεί υπό τη χορηγία και αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Πληροφορίες: www.kalamatamusicdays.com

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More