Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διπλή γιορτή για τη Σάμο και το Πυθαγόρειο – Τιμήθηκε η ναυμαχία της Μυκάλης

Με λαμπρότητα που αρμόζει στη διπλή εορτή τιμήθηκε η 199η επέτειος της Ναυμαχίας της Μυκάλης το 1824 κατά την οποία ο ελληνικός στόλος, τα ξημερώματα της εορτής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, κατάφερε να κατατροπώσει τον οθωμανικό στόλο.

Στο Πυθαγόρειο, την παραμονή της Μεταμόρφωσης, παρουσία των Γενικών Γραμματέων Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη, Μάνου Κουτουλάκη και Μάνου Λογοθέτης, αντίστοιχα, του Βουλευτή Σάμου, Χριστόδουλου Στεφανάδη και όλων των τοπικών αρχών τελέστηκε ο Εσπερινός, χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σάμου κ.κ. Ευσεβίου, στον ομώνυμο Ιερό Ναό του Πυθαγορείου.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της ιερής εικόνας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και ακολούθησε η αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Μυκάλης, μ’ ένα πρωτότυπο τρόπο με ψηφιακή προβολή πάνω σε πλοίο του λιμενικού, το κάψιμο της ναυαρχίδας, ενώ η βραδιά έκλεισε με τη ρίψη βεγγαλικών προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα στους χιλιάδες επισκέπτες που κατέκλυσαν το λιμάνι Πυθαγορείου.

Ανήμερα της 6ης Αυγούστου στο Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης τελέστηκε η Δοξολογία, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Λυκούργου Λογοθέτη, από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στην Πλατεία Ειρήνης με το χρονικό της Ναυμαχίας και την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το Σύλλογο Πυθαγορείου «Λυκούργος Λογοθέτης».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More