Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διστακτικοί οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μικρές μεταβολές παρουσιάζουν σήμερα (25/7) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι επενδυτές να είναι διστακτικοί εν όψει της συνεδρίασης της Federal Reserve, την Τετάρτη, 26 Ιουλίου, με το σύνολο των οικονομολόγων να αναμένουν νέα αύξηση των επιτοκίων, την δέκατη από τον Μάρτιο του 2022, στο εύρος από 5,25% έως το 5,50%.

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παρουσίασε σημαντική μείωση τον Ιούνιο, στο 3% από 4% τον Μάιο, δημιουργώντας προσδοκίες στις αγορές ότι μπορεί να μην υπάρξουν άλλες αυξήσεις επιτοκίων. Το αν η εκτίμησή τους θα αλλάξει τον Σεπτέμβριο, θα εξαρτηθεί ασφαλώς από την πο-ρεία των τιμών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και ιδιαίτερα από την πορεία του δομικού πληθωρι-σμού.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει την Πέμπτη, την επομένη της Fed και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ανακοινώσει αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά 0,25%, με το επιτόκιο καταθέσεων να διαμορφώνεται στο 3,75%. Θα πρόκειται για την ένατη συνεχόμενη ανοδική κίνηση των επιτοκίων στο πλαίσιο της επιθετικής νομισματικής πολιτικής που ακολούθησε η ΕΚΤ για τον ίδιο λόγο, όπως και η Fed, δηλαδή να επαναφέρει τη σταθερότητα των τιμών.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο ήταν θετικά σε γενικές γραμμές, αλλά όχι τόσο όσο στην περίπτωση των ΗΠΑ. Ο δείκτης τιμών, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές ενέρ-γειας και των νωπών τροφίμων, μειώθηκε οριακά στο 6,8% από 6,9% τον Μάιο.

Παράλληλα, ο προκαταρκτικός σύνθετος Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) που καταρτί-στηκε από την S&P Global και θεωρείται αξιόπιστος δείκτης της συνολικής οικονομικής δραστη-ριότητας υποχώρησε στο 48,9 τον Ιούλιο από τις 49,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Η μέτρηση βρίσκεται κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει οριακή άνοδο κατά 0,03%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει μικρή πτώση σε ποσοστό 0,12%, στη Μαδρίτη κινείται χαμηλότερα κατά 0,35%, το Μιλάνο παρουσιάζει ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,03% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,16%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές στα 90 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1345,95 μονάδες παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 0,64%.

ΟΜΌΛΟΓΑ

Ανοδικές τάσεις εμφανίζουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 3 μονάδες βάσης, στο 2,44%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 5 bps στο 4,07%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται υψηλότερα κατά 3 μονάδες, στο 3,46% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει οριακή άνοδο κατά 2 μονάδες βάσης, στο 3,75%.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Σταθεροποιητικές τάσεις παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει οριακή άνοδο κατά 0,10%, στα 78,66 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με οριακές απώλειες 0,13%, βρίσκεται στα $82,63.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει μικρά κέρδη έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,1034 δολ./ευρώ.

Ρεπορτάζ: Παντελής Μάνος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More