Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δρυμιώτης: Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου απαλύνει μια ντροπή

Η καθιέρωση της επιστολής ψήφου στις ευρωεκλογές του 2024 αποτελεί σημαντική μεταρρύθμιση η οποία “προσθέτει ένα ακόμη λιθαράκι” στην Ελληνική Δημοκρατία και απαλύνει την ντροπή να μην μπορούν να ψηφίσουν οι ¨Ελληνες πολίτες που το δικαιούνται απ όπου κι αν βρίσκονται τόνισε ο πολιτικός αναλυτής και εκλογολόγος Ανδρέας Δρυμιώτης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας και στην εκπομπή “Η Παγκόσμια Φωνή μας” και στους Πέτρο Δίπλα και Δημήτρη Κοντογιάννη.

Ο κ. Δρυμιώτης είχε ταχθεί υπερ της επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές του 2024 μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου όταν είχε ξαναμιλήσει στην εκπομπή. Το σχετικό άρθρο για την εκπομπή είχε τίτλο “Δρυμιώτης: Να επιτραπεί η επιστολική ψήφος στους ομογενείς στις ευρωεκλογές” και συνοδευόταν απο το ηχητικό ενω ακολούθησε άλλο άρθρο του ιδίου στη Καθημερινή λίγες εβδομάδες αργότερα. Ο ίδιος ανέφερε ότι ειδικά για τους ομογενείς είναι ένα είδος ρατσισμού να μπορούν να ψηφίζουν μόνο όσοι έχουν τα λεφτά να πάρουν το αεροπλάνο και να έλθουν στην Ελλάδα και να μην μπορούν οι υπόλοιποι.

Ο ίδιος τόνισε ότι η επιστολική ψηφος θα δώσει την ευκαιρία να δούμε ποιά είναι η πραγματική συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών στις εκλογές. Θα είναι επίσης μια γενική δοκιμή σε πραγματικό χρόνο για να διαπιστωθεί πως θα μπορούσε το σύστημα να λειτουργήσει στις εθνικές εκλογές. Οι ευρωεκλογές προσφέρονται γιατί γνωρίζουμε πολύ καιρό πριν και με ακρίβεια την ημερομηνία διεξαγωγής τους και η χώρα θα είναι μια ενιαία περιφέρεια.

Ο κ. Δρυμιώτης εξέφρασε την άποψη ότι οι χρόνοι που απαιτούνται στη διαδικασία της επιστολικής ψήφου θα περιορισθούν στο μέλλον. Ειδικότερα, οι 40 μέρες που είναι το όριο υποβολής της αίτησης στη ψηφιακή πλατφόρμα πριν απο τις εκλογές είναι μεγάλο και έχει υιοθετηθεί για καθαρά συντηρητικούς λόγους, σημείωσε.

Ερωτηθείς ο κ. Δρυμιώτης γιατί καθυστερήσαμε τόσο πολύ σε σχέση με άλλες χώρες να υιοθετήσουμε την επιστολική ψήφο, ο γνωστός εκλογολόγος το απέδωσε σε ψυχολογικούς λόγους. Θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο και ότιδήποτε καινούργιο εμπεριέχει αβεβαιότητα, παρατήρησε, έχοντας ιδίαν εμπειρία απο τις αντιρρήσεις που εξέφραζαν πολλοί πριν απο δεκαετίες για την μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων.

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ:

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More