Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δρ Ανδρέας Φλουρής: Ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μας μοντέλου λόγω κλιματικής κρίσης

Για την «ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μας μοντέλου λόγω κλιματικής κρίσης, προκειμένου να προστατέψουμε την υγεία των επόμενων γενεών» έκανε λόγο μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο δρ Ανδρέας Φλουρής, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος για την αναγνώριση της συνεισφοράς του στους τομείς της φυσιολογίας, της περιβαλλοντικής υγείας και της βιωσιμότητας, συμπεριλήφθηκε στην περίφημη λίστα TIME100 Next του περιοδικού TIME για το 2023. Αυτή η ετήσια λίστα αναγνωρίζει τους 100 ανθρώπους από όλους τους χώρους, της πολιτικής, της επιστήμης, της τέχνης και της κοινωνικής δράσης με την πιο ισχυρή προοπτική να αλλάξουν το μέλλον του κόσμου. «Από τη μελέτη της επιρροής των κλιματικών αλλαγών στην φυσιολογία του ανθρώπου κάνουμε «zoom out» και φτάνουμε να δούμε πώς επηρεάζουν γενικότερα τα άτομα σε όλο τον πλανήνη, ακόμη και την οικονομία» επισήμανε και εξήγησε διεξοδικά τη δράση του ίδιου και της ομάδας του.

Όπως εξήγησε: «η συγκεκριμένη αναγνώριση έχει να κάνει με τη δράση που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια στο εργαστήριο και στο τμήμα γενικότερα, που αφορά την προστασία των ανθρώπων από την κλιματική αλλαγή, την προσαρμογή που χρειάζεται να κάνουν οι κοινωνίες για να προστατέψουν τις επόμενες γενιές, την υγεία τους, την παραγωγικότητα, αλλά ακόμα και την ανταγωνιστικότητα της ίδιας της οικονομίας».

Διευκρινίζοντας σημείωσε «στο εργαστήριο ξεκινάμε από τα πολύ μικρά πράγματα. Ξεκινάμε από το κύτταρο. Πώς το κύτταρο επηρεάζει το άλλο κύτταρο. Πώς οι ιστοί του σώματος επηρεάζουν όλο το σύστημα και πώς όλα αυτά επηρεάζονται από το κλίμα μας, από το περιβάλλον, το οποίο είτε έχει ρύπανση, είτε έχει αυξημένη ζέστη, είτε έχει πλημμύρες, καύσωνες».

«Αυτά, μπορούμε μετά να τα ανάξουμε σε επίπεδο χώρας, σε επίπεδο πόλης, αρχικά σε επίπεδο χώρας και στο τέλος σε ολόκληρο τον πλανήτη. Και έτσι να δούμε πώς το περιβάλλον που μας περιστοιχίζει, μας περιβάλλει, επηρεάζει την υγεία μας αρχικά και να κάνουμε ένα ένα zoom out όπως λέμε, να ανοίξουμε λίγο την οπτική μας και να δούμε πώς επηρεάζει τα άτομα και γενικότερα και την οικονομία. Διότι αυτές είναι αλυσιδωτές αντιδράσεις» υπογράμμισε.

Και εξήγησε: Όταν ένας άνθρωπος εκτίθεται σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν μπορεί να εργαστεί, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κάνει περισσότερα διαλείμματα, να έχει περισσότερα προβλήματα στην υγεία του και αυτά έχουν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην εργασία του, τη δυνατότητά του να παράξει, να είναι παραγωγικός άνθρωπος και κομμάτι παραγωγικό της κοινωνίας γενικότερα. Αυτό επηρεάζει φυσικά την ανταγωνιστικότητα».

Κάνοντας αναφορά ειδικότερα στην Ελλάδα σημείωσε: Χώρες όπως η Ελλάδα, οι οποίες βρίσκονται σε μία δυσμενή κατάσταση όσον αφορά την κλιματική κρίση που βιώνουμε – για παράδειγμα, η θερμοκρασία στη χώρα μας αυξάνεται σε διπλάσιο αριθμό σε σχέση με την θερμοκρασία στη Σουηδία ή σε άλλες σε άλλες χώρες του κόσμου – έχει ως αποτέλεσμα ότι εμείς πρέπει να είμαστε ακόμα πιο γρήγοροι στις προσαρμογές που πρέπει να κάνουμε, να αντιληφθούμε γρήγορα τι συμβαίνει, να αλλάξουμε λίγο το παραγωγικό μας μοντέλο για να προστατέψουμε την υγεία των επόμενων γενεών.

Αποδίδει την μεγάλη διάκριση του απο το περιοδικό TIME που τον συμπεριλαμβάνει στους 100 ανθρώπους που εν δυνάμει θα αλλάξουν τον κόσμο, στην «προσπάθεια να μετουσιώσουμε με την ομάδα μου την επιστημονική γνώση σε κάτι το οποίο μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας και να κάνει αλλαγές στην καθημερινότητά του»

Σε εξέλιξη εφαρμογή κινητού για προστασία της υγείας των εργαζομένων από επιβαρυντικές περιβαλλοντικές συνθήκες

Όπως ενημέρωσε «μεταξύ άλλων προσπαθούμε να φτιάξουμε και τεχνολογικές εφαρμογές, να μετουσιώσουμε τη γνώση και σε τεχνολογικές εφαρμογές οι οποίες θα προασπίσουν την υγεία του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Να φτιάξουμε εφαρμογές όπως οι εφαρμογές για κινητά για παράδειγμα. Μία από αυτές λοιπόν είναι αυτή η εφαρμογή, η οποία έχει προταθεί και από το υπουργείο Εργασίας για τη χρήση των εργαζομένων και των επιθεωρητών ασφαλείας στην υγεία και στην ασφάλεια στην εργασία και παίρνει δεδομένα από τον πιο κοντινό περιβαλλοντικό σταθμό και ενημερώνει τον εργαζόμενο, τον εργοδότη, τον υπεύθυνο υγείας και ασφάλειας τι θα πρέπει να γίνει έτσι ώστε ο εργαζόμενος να μην εκτεθεί σε συνθήκες οι οποίες θα δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα στην υγεία του».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More