Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δυστύχημα στα Τέμπη: Στο σημείο της τραγωδίας ο πολιτικός κόσμος – Συλλυπητήρια και μηνύματα συμπαράστασης

Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύσσεται, με αποφαση του πρωθυπουργού για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Από την 1η έως και την 3η Μαρτίου οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια ενώ αναστέλλονται οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις. Για ανείπωτη τραγωδία μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον τόπο της τραγωδίας όπου έφθασε νωρίτερα. Ενημερώθηκε από τους διασώστες για την πορεία των ερευνών και τόνισε πως προτεραιότητα τώρα να ταυτοποιηθούν τα θύματα και δεσμεύτηκε ότι θα πέσει φως στα αίτια.

«Έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου «αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι η περίθαλψη των τραυματιών, η αναζήτηση και ο εντοπισμός των αγνοουμένων μέσα στα συντρίμμια και η ψυχολογική υποστήριξη των συγγενών των θυμάτων με ειδικούς επιστήμονες που μεταβαίνουν στη Λάρισα».

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου που επισκέπτεται η Μολδαβία, διέκοψε την επίσκεψη και μεταβαίνει στα Τέμπη. Εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη για την αδιανόητη τραγωδία, στέλνοντας μήνυμα συμπαράστασης και στήριξης στις οικογένειες των θυμάτων και τονίζοντας ότι «Είμαστε δίπλα τους».

Την οδύνη του για την τραγωδία και για τους ανθρώπους που έφυγαν άδικα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του. O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μεταβαίνει στα Τέμπη.

Στα Τέμπη βρίσκεται ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς. « Δεν θα έπρεπε εν έτει 2023 να συμβαίνουν τέτοιας κλίμακας και τέτοιας μορφής δυστυχήματα. Αυτή τη στιγμή η σκέψη μας είναι με τους ανθρώπους που επιχειρούν και προσπαθούν οποιονδήποτε θα μπορούσε από αυτή την ανείπωτη τραγωδία να σωθεί. Δεν είναι η ώρα τώρα να συζητήσουμε για ευθύνες»

Όπως ανακοινώθηκε αναβάλλεται η προγραμματισμένη εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Στα Τέμπη βρίσκεται ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς.

Στα Τέμπη μεταβαίνει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκηςσυνοδευόμενος από κλιμάκιο του κόμματος. Επίσης ακυρώνεται η αυριανή ομιλία του στο Ηράκλειο.

Με ανάρτηση του ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρει: «Πρόκειται για μια ανείπωτη τραγωδία. Η σκέψη μου είναι στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με δήλωσή του εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και σημειώνει: Είναι μια μέρα ανείπωτης θλίψης για το πρωτοφανές πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αλλά και οργής για το πως είναι δυνατόν να χάνονται ανθρώπινες ζωές με αυτόν τον τραγικό τρόπο. Απαιτούμε να υπάρξει πλήρης διερεύνηση των αιτιών αυτής της τραγωδίας, να μην κρυφτεί ή συγκαλυφθεί τίποτε.

Τον τόπο της τραγωδίας με τη σύγκρουση των δύο τρένων, στην κοιλάδα των Τεμπών, επισκέφτηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και ενημερώθηκε για την κατάσταση από τους υπεύθυνους του Πυροσβεστικού Σώματος. Με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους καταλόγισε διαχρονικές ευθύνες στις κυβερνήσεις για τα προβλήματα στις σιδηροδρομικές μεταφορές. Μίλησε για προβλήματα στο δίκτυο των σιδηροδρόμων, ελλείψεις σε προσωπικό και επισήμανε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είχαν αρνητικά αποτελέσματα.

«Αυτονόητο η σκέψη μας να είναι δίπλα στους γονείς και συγγενείς των αδικοχαμένων. Θερμά συλλυπητήρια», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος και προσθέτει «Κάποιοι πρέπει, κάποια στιγμή σε αυτή τη χώρα να πληρώσουν για όσα έκαναν ή δεν έκαναν».

«Μια φοβερή τραγωδία που κόβει την ανάσα όλων μας, συνέβη το βράδυ στα Τέμπη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 αναφορικά με το φρικτό δυστύχημα. «Η μετωπική σύγκρουση δύο τρένων οδήγησε στον τραγικό θάνατο δεκάδες ανθρώπους, ενώ υπάρχουν κι αρκετοί τραυματίες», σημειώνει το κόμμα.

«Οι σκέψεις μας σήμερα, βρίσκονται με τους οικείους των θυμάτων του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Ελπίζουμε ότι οι προσπάθειες απεγκλωβισμού θα επιστρέψουν τους αγνοούμενους σώους στις οικογένειες τους και πως ο τραγικός απολογισμός δε θα συνεχίσει», αναφέρει ο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Στη συνέχεια αναφέρει ότι «μαζί με τη θλίψη όμως, υπάρχει και η οργή. Σήμερα φυσικά προέχει η περίθαλψη των τραυματιών και το να μπει ένα τέλος στην αγωνία εκατοντάδων συμπολιτών μας που περιμένουν νέα από τα Τέμπη.

“Σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο ΥΠΕΞ Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε προς τον Νίκο Δένδια τα συλλυπητήριά του για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Ο ΥΠΕΞ Δένδιας ευχαρίστησε τον ομόλογό του για την αλληλεγγύη σε αυτή τη δύσκολη στιγμή”. Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των νεκρών, στον ελληνικό λαό και στην κυβέρνηση.

Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στα κτήρια της Κομισιόν για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών με απόφαση της επικεφαλής της Κομισιόν Όλη η Ευρώπη πενθεί μαζί σας. Εύχομαι επίσης ταχεία ανάρρωση σε όλους τους τραυματίες αναφέρει σε ανάρτησή της, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More