Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δυτική Μακεδονία: ΑΡΣΥ – “Η Γη των Ορυχείων Αμυνταίου ανήκει στους κατοίκους”

Στην απόφαση να δοθεί άδεια για την κατασκευή μεγάλου φωτοβολταικού πάρκου στο παλιό ορυχείο Αμυνταίου της ΔΕΗ αναφέρεται με ανακοίνωση του η ΑΡΣΥ Δυτικής Μακεδονίας.

Όπως αναφέρει “Σε έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας κατόπιν αιτήματος όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο Περιφερειάρχης κ. Αμανατίδης και η Παράταξή του αρνήθηκε να ψηφίσει ακόμα και το «ελάχιστο» που πρότεινε η αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση πρότεινε να γίνει «εμπρόθεσμη νομική προσβολή στην άδεια εγκατάστασης μέγα Φωτοβολταϊκού 450 MW στις «αδιατάρακτες εκτάσεις» του πρώην Ορυχείου Αμυνταίου. Το τεράστιο αυτό Φ/Β είναι το ένατο κατά σειρά που αδειοδοτείται, παράνομα και καταχρηστικά από την Κυβέρνηση, για να κατασκευαστεί στις εκτάσεις του Ορυχείου Αμυνταίου, συμπληρώνοντας, μέχρι στιγμής, ισχύ 950 MW. Τα έργα αυτά ανήκουν στην «ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.», που είναι κοινοπραξία της Γερμανικής Πολυεθνικής RWE Renewables Europe & Australia, με ποσοστό συμμετοχής 51%, και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., με ποσοστό συμμετοχής 49%”. Σημειώνει δε ότι “τα επιχειρήματα της Περιφερειακής Αρχής για να ταυτιστεί με τις βλαπτικές για την Περιοχή αλλά και παράνομες μεθοδεύσεις της «ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.» είναι «παιδαριώδη». «Αφού, λέει, δεν πήραμε είδηση και δεν αντιδράσαμε στην έκδοση αδειών για τα οχτώ προηγούμενα έργα άρα γιατί να αντιδράσουμε για το ένατο;». Μικρές λεπτομέρειες φαντάζουν στην νέα Περιφερειακή Αρχή ότι παράνομα δόθηκαν οι άδειες από το ΥΠΕΝ και την Αποκεντρωμένη και ότι το 9 ο Φωτοβολταϊκό Ισχύος 450 MW είναι σχεδόν ίσο με τα οχτώ προηγούμενα συνολικής ισχύος 500 MW”.

Σημειώνουν τέλος ότι “Εμείς ως ΑΡ.ΣΥ θα είμαστε πάντα στο πλευρό των αγωνιζόμενων κατοίκων και της Τοπικής Κοινωνίας της Περιοχής. Αυτά τα προβλήματα που τώρα προκύπτουν τα περιγράψαμε έγκαιρα και λεπτομερώς ακόμα από τον Γενάρη του 2020 στην Ημερίδα μας και μάλιστα προτείναμε μια ολοκληρωμένη λύση για την ολόπλευρη αποκατάσταση του Ορυχείου Αμυνταίου και της γύρω Περιοχής. Αυτή μάλιστα η πρότασή μας μας ψηφίστηκε ομόφωνα από το προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο χωρίς όμως να προχωρήσει σε υλοποίηση λόγω αδιαφορίας όλων των υπευθύνων. Η Γη των Ορυχείων ανήκει στους κατοίκους και όχι στο κεφάλαιο“.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More