Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δ. Εδράς στο Πρώτο για τροπολογία Καιρίδη: Είναι μια καλή αρχή – Θα συμβάλει σε ανάπτυξη και δημόσια ασφάλεια (audio)

«Δεν νομίζω ότι ισχύουν αυτά, έτσι κι αλλιώς οι άνθρωποι αυτοί που τους δίνεται η δυνατότητα να νομιμοποιηθούν, βρίσκονται εδώ» επισήμανε ο Δανιήλ Εσδράς, πρώην υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, αναφερόμενος στην άποψη που διατύπωσε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Σαμαράς, ότι με την τροπολογία Καιρίδη, “η Ελλάδα θα γίνει φάρος προσέλκυσης μεταναστών”.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο κ. Εσδράς τόνισε ότι ακριβώς αυτό το ενδεχόμενο αντιμετωπίζεται με αυτό που φέρνει η τροπολογία.  

«Αυτό λύνεται με έναν τρόπο. Οι δυνατότητες που μπορούν να δοθούν γενικότερα και από την Ευρώπη αλλά και παγκόσμια, οι άνθρωποι να μετακινούνται για μια καλύτερη ζωή, όπως αυτή που συζητάμε τώρα με νόμιμους τρόπους. Νομίζω ότι το ζητούμενο αυτό είναι. Το θέμα είναι, η μετανάστευση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν πρόβλημα. Η μετανάστευση είναι μια πραγματικότητα, η οποία όμως χρειάζεται διαχείριση. Και εδώ είναι το θέμα μας. Θα πρέπει να γίνεται σωστή διαχείριση και από τις χώρες προέλευσης και από τις χώρες υποδοχής. Με λίγα λόγια οι ανάγκες υπάρχουν σε όλους. Δηλαδή εγώ πιστεύω ότι μια σωστή διαχείριση θα δώσει μια κατάσταση που θα είναι όλοι κερδισμένοι και οι άνθρωποι δεν θα αναγκάζονται να μπουν στα κυκλώματα αυτά της διακίνησης με αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους» ανέφερε ο κ. Εσδράς.

Επισήμανε πως η αγορά εργασίας έχει τεράστιο πρόβλημα όχι μόνο στον αγροτικό τομέα, που συζητιέται κατά κόρον, αλλά και στην εστίαση και στον τουρισμό, ενώ το «μεγάλο αβαντάζ» τόνισε, είναι η καταγραφή των μεταναστών «διότι θα ξέρεις πού είναι, για ποιον δουλεύουν, θα πληρώνουν τις εισφορές τους και τις ασφαλιστικές, αλλά και θα φορολογούνται κανονικά και θα υπάρχει μια νομιμότητα».

Απότοκο της νομιμότητας, προσέθεσε ο κ. Εσδράς είναι και η ασφάλεια του ίδιου του μετανάστη αλλά και της κοινωνίας. «Η μαύρη εργασία, πέρα του οικονομικού προβλήματος που δημιουργεί, είναι και θέμα ασφάλειας. Γιατί δεν ξέρεις ποιος είναι, τι κάνει, από πού έρχεται και τι πρεσβεύει» ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν θα συμβάλει και στο κομμάτι της ανάπτυξης της οικονομίας η εφαρμογή της τροπολογίας, ο πρώην υπουργός ήταν κατηγορηματικός.

«Σαφέστατα. Το είδαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και όχι μόνο εμείς στους δικούς μας Ολυμπιακούς Αγώνες, δείτε στα παγκόσμια πρωταθλήματα ποδόσφαιρο κλπ, ουσιαστικά είναι μετανάστες εργάτες οι οποίοι πάνε να βοηθήσουν για να γίνουν οι υποδομές και όλα αυτά» ανέφερε.

«Εγώ πιστεύω ότι είναι μια καλή αρχή και θέλει και παραπάνω» είπε καταλήγοντας ο κ. Εσδράς, δίνοντας ως παράδειγμα τη διμερή συμφωνία που έχει υπογραφεί με το Μπανγκλαντές για τη λεγόμενη κυκλική εργασία.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More