Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δ. Ελλάδα: “Καμπανάκι” Νεκτάριου Φαρμάκη για τα χρηματοδοτικά εργαλεία

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης στο Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας  (ΕΝΠΕ) χτύπησε «ηχηρό καμπανάκι» θέτοντας σοβαρά ζητήματα που αφορούν στη διάρθρωση, αλλά και στη χρηματοδότηση των πιο σημαντικών χρηματοδοτικών «εργαλείων» της χώρας, όπως είναι το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης το νέο ΕΣΠΑ, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης  αφού υπογράμμισε πως το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης κατά 90% απορροφάται σε τακτικές συντηρήσεις (αντιπλημμυρικά, οδικές παρεμβάσεις) δημοσίων υποδομών – και άρα δεν έχει το αναπτυξιακό χαρακτήρα που θα ήθελαν οι Περιφέρειες – σημείωσε ότι υπάρχει ιδιαίτερος προβληματισμός σχετικά με την ταμειακή ροή και το όριο πληρωμών.

Αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ, εξέφρασε την άποψη ότι η οφείλει να υπάρξει μεγαλύτερη «ευελιξία», αφού όπως σημείωσε, ένα σημαντικό μέρος των πόρων που διατίθεται στα Περιφερειακά Προγράμματα, τελεί υπό την προτεραιοποίηση των διαχειριστικών αρχών των υπουργείων, δηλαδή δεν προσφέρει τον απαιτούμενο χώρο στην αυτοδιοίκηση για να δράσει σύμφωνα με τις τοπικές ανάγκες.

Μιλώντας για το Ταμείο Ανάκαμψης, επανέφερε την πρόταση για αξιοποίηση ενός τμήματος των κονδυλίων του Ταμείου, προκειμένου να αυξηθεί το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης και το αντίστοιχο όριο πληρωμών των Περιφερειών.

Θα είμαστε καλύτερα το 2024 και πολύ καλύτερα το 2025 είπε ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Παπαθανάσης απαντώντας. Για το Ταμείο Ανάκαμψης δήλωσε πως λειτουργεί και πληρώνει με τους στόχους που καλύπτονται. Για το ΕΣΠΑ 2021-2027 ο Υπουργός τόνισε πως προβλέπεται να είναι αυξημένο για τις Περιφέρειες.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου για το πλαίσιο ανάπτυξης, αναγνώρισε πως την προηγούμενη τετραετία υπήρξε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 σημαντική επιτάχυνση της απορρόφησης με τη βοήθεια των Περιφερειών, ανεβάζοντας σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019 τα περιφερειακά προγράμματα από το 26,5% σε πάνω από 97% σήμερα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More