Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δ. Ζιαζιάς (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας) στο Πρώτο: Με το ν/σ για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη θα έχουμε μια καινούργια πανδημία (audio)

Για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, μίλησε ο Πρόεδρος  Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, Δημήτρης Ζιαζιάς, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 στην εκπομπή «Σε διάδραση» με την Αρετή Μπίτα.

«Θα έχουμε μια καινούργια πανδημία τα επόμενα χρόνια, λόγω της απόρριψης και του αποκλεισμού εκατομμυρίων πολιτών και λαού από τη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Αυτό επί της ουσίας θα συμβεί. Πλέον είτε για να νοσηλευτεί για ένα πολύ σοβαρό λόγο κάποιος ασθενής, είτε για να χειρουργηθεί στην ώρα του και όχι μετά από κάποιους μήνες ή ακόμα και 1-2 χρόνια όπως είναι σήμερα, οι λίστες αναμονής θα πρέπει να περάσουν υποχρεωτικά από το ιδιωτικό ιατρείο του γιατρού που είναι στο ΕΣΥ για να παρακάμψουν τη λίστα αναμονής και για να τύχουν καλύτερης περίθαλψης», είπε ο κ. Ζιαζιάς.

«Αυτό που συνέβαινε ήταν ότι μόνο μια μειοψηφία γιατρών που εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι πανεπιστημιακοί δηλαδή και οι στρατιωτικοί, είχαν τη δυνατότητα να έχουν και ιδιωτικό ιατρείο παράλληλα με την εργασία τους στο ΕΣΥ. Τώρα αυτό γενικεύεται για όλους τους γιατρούς, είτε είναι πανεπιστημιακοί και στρατιωτικοί, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, είτε είναι απλοί γιατροί του ΕΣΥ, που δεν ίσχυε μέχρι τώρα, άρα θα έχουμε μια γενίκευση του φαινομένου και θα γίνει νόμος. Δεν θα είναι μια εξαίρεση», εξήγησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας.

Αναφερόμενος στις ελλείψεις του ιατρικού τομέα ο κ. Ζιαζιάς τόνισε ότι με τις συνταξιοδοτήσεις της τελευταίας τριετίας, την πανδημία και τη φυγή προς τον ιδιωτικό τομέα και προς το εξωτερικό, τα κενά του χώρου είναι περίπου 6 με 7 χιλιάδες. Άρα θα έπρεπε μαζικά αν ήθελε κάποιος να ασχοληθεί και να ενδυναμώσει σοβαρά το σύστημα υγείας, το εθνικό, το κρατικό σύστημα υγείας, με κάποιο τρόπο μέσα στην επόμενη διετία το πολύ όλες αυτές οι θέσεις να προκηρυχθούν.

Ο κ. Ζιαζιάς επισήμανε τρία απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. «Το ένα πράγμα είναι η μαζική προκήρυξη των μόνιμων θέσεων. Δεύτερο πολύ σημαντικό είναι η αύξηση της χρηματοδότησης για την υγεία. Το τρίτο πολύ σημαντικό αφορά το θέμα των εργασιακών συνθηκών και τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν στους γιατρούς για να μη φεύγουν στον ιδιωτικό τομέα και στο εξωτερικό. Αυτό έχει να κάνει με τους μισθούς, αλλά έχει να κάνει και με κίνητρα που πρέπει να δοθούν ώστε να μην υπάρχει το καθεστώς υπερεργασίας και εφημέρευσης που υπάρχει σήμερα»

Τέλος ο κ. Ζιαζιάς επισήμανε ότι όπου υπήρχαν στοιχειωδώς στελεχωμένα με υποδομές και εξοπλισμό δημόσια συστήματα υγείας, κατάφεραν να ανταποκριθούν σε συνθήκες κρίσης, όπως ήταν η πανδημία.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More