Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δ. Καραϊτίδης(πρέσβης επί τιμή) στο Πρώτο: Η υφεσιακή πολιτική της Τουρκίας είναι θέμα τακτικής – Παραμένει πάντα αναθεωρητική (audio)

Έχουμε μια ύφεση που είναι καλό να υπάρχει σε σχέση με μια συνεχή οξύτητα και ένταση που δεν ξέρει κανείς ποτέ τι εξέλιξη θα έχει και σε τι σοβαρά προβλήματα μπορεί να οδηγήσει αλλά η προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει περιορισμένες δυνατότητες, υποστήριξε ο πρέσβης επί τιμή Δημήτρης Καραϊτίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Διονύση Χατζημιχάλη.

Η προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών αποβλέπει μεν στη δημιουργία ενός καλού υπεδάφους, ωστόσο, προκειμένου να υπάρξει μία ουσιαστική συνεννόηση στα σοβαρά ζητήματα επιβάλλεται οπωσδήποτε η τουρκική πλευρά να προβεί σε σχετικές κινήσεις, σημείωσε ο κ. Καραϊτίδης, καθώς εκείνη έχει θέσει τα ζητήματα και από κει πρέπει να υπάρξουν κινήσεις και ενέργειες πραγματικής και ουσιαστικής καλής διάθεσης.

 

«Όπως είδατε στην συνέντευξη (σ.σ. στην “Κ”) αυτή υπάρχει ένα πνεύμα διαλλακτικής διάθεσης. Δηλαδή, απέφυγε ο Ερντογάν στη συνέντευξη, στη συγκεκριμένη τουλάχιστον, να υποστηρίξει θέσεις που είναι αντίθετες προς τις ελληνικές θέσεις και αυτό είναι ένας καλός οιωνός για το κλίμα της σημερινής συνάντησης» επισήμανε ο κ. Καραϊτίδης.
Η Τουρκία, προσέθεσε ο κ. Καραϊτίδης, διαπίστωσε ότι «οι συνεχείς παρασπονδίες της στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και σε σχέση με τη γραμμή που ακολουθεί η Δύση στην Ουκρανία, στη Γάζα, στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας, είναι μια στάση η οποία της έχει δημιουργήσει εμπόδια και προβλήματα σοβαρά». Θέλει λοιπόν αυτό το κλίμα να το μετριάσει η Τουρκία, σύμφωνα με τον κ. Καραϊτίδη και μέσα σε αυτή την προσπάθεια μετριασμού και βελτίωσης του κλίματος, εντάσσεται και η αλλαγή της συμπεριφοράς της προς τη δική μας πλευρά.

«Η υφεσιακή της λοιπόν πολιτική είναι, κατά τη δική μου εκτίμηση, θέμα τακτικής που εξυπηρετεί τους σκοπούς της. Δεν στερείται σημασίας αυτό, γιατί καλό είναι εμείς να επωφεληθούμε. Αλλά δεν πρέπει να έχουμε την εντύπωση ότι η αλλαγή κλίματος σημαίνει ότι η Τουρκία προετοιμάζει το έδαφος για να συνεννοηθούμε στα πιο σοβαρά» είπε χαρακτηριστικά, με την επισήμανση ότι η πολιτική της Τουρκίας είναι κατεξοχήν αναθεωρητική και αυτό απαιτεί επιφύλαξη και προσοχή από την ελληνική πλευρά.
 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More