Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δ. Κουτσούμπας: Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ μπορούν να ασκήσουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ γιατί συμφωνούν με την στρατηγική της

Στην εφημερίδα «Γνώμη» Πατρών έδωσε συνέντευξη ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας για το τι περιμένει από την ερχόμενη κάλπη, τα κόμματα της αντιπολίτεσης και τη στάση που ακολουθεί το ΚΚΕ σε συγκεκριμένα ζητήματα που «πυροδοτούν» το πολιτικό προσκήνιο.

«Μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου είχατε δηλώσει ότι το ΚΚΕ έκανε ένα βήμα και πάει για το επόμενο. Τι περιμένετε από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου;

Στις εκλογές του Ιούνη θα ισχύσει ένας ακόμα πιο άδικος, καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος που αρπάζει έδρες από το ΚΚΕ και άλλα κόμματα για να τις δώσει ως μπόνους στη ΝΔ. Για να κρατήσουμε, λοιπόν, τις 26 έδρες που αποφάσισε ο λαός τον Μάη να έχουμε, τώρα πρέπει οι ψήφοι και τα ποσοστά μας να ανέβουν ακόμα περισσότερο.

Την επόμενη των εκλογών θα έχουμε απέναντί μας μια κυβέρνηση της ΝΔ, μάλλον αυτοδύναμη, που θα εφαρμόσει ένα αντιλαϊκό πρόγραμμα. Απέναντί της ο λαός μας χρειάζεται ένα ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ. Έχει κάθε συμφέρον, για παράδειγμα, ο λαός της Αχαΐας να εκλέξει ξανά βουλευτή τον Νίκο Καραθανασόπουλο και να ανεβάσει το ΚΚΕ όσο γίνεται πιο ψηλά για να βοηθήσει να εκλεγούν κι άλλοι κομμουνιστές, αγωνιστές βουλευτές σε άλλες περιφέρειες.

Η ενίσχυση της πολιτικής επιρροής του ΚΚΕ, σε όλες σχεδόν τις κοινωνικές ομάδες, ποια μηνύματα στέλνει;

Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι, όπως είπατε, γενική και πανελλαδική. Είναι, όμως, ακόμα μεγαλύτερη στα αστικά κέντρα, ιδιαίτερα στις πιο εργατικές-λαϊκές συνοικίες, σε περιοχές που αναπτύχθηκαν μεγάλοι αγώνες το προηγούμενο διάστημα, στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και στη νεολαία.

Αυτά είναι ορισμένα ποιοτικά στοιχεία που δείχνουν ότι η ψήφος στο ΚΚΕ είναι –σε σημαντικό βαθμό– μια συνειδητή επιλογή απόρριψης του αντιλαϊκού χαρακτήρα των κυβερνήσεων και διάθεσης για αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών μας.

Αυτό είναι το ελπιδοφόρο στοιχείο μέσα σε έναν, γενικά, αρνητικό συσχετισμό, το οποίο χρειάζεται να διαφυλαχθεί και να ενισχυθεί στις εκλογές της Κυριακής.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ερίζουν για το ποιος μπορεί να ασκήσει πιο αποτελεσματική αντιπολίτευση, θέτοντας μάλιστα διάφορα διλήμματα στους πολίτες. Θεωρείτε ότι αυτό μπορεί να διαμορφώσει νέους συσχετισμούς;

Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ μπορούν να ασκήσουν πραγματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ, γιατί συμφωνούν με τη γενική της κατεύθυνση, τη στρατηγική της. Για παράδειγμα, συμφωνούν με τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, συμφωνούν και έχουν υπηρετήσει όλοι τους την εγκληματική πολιτική της ΕΕ στο μεταναστευτικό, με όλα αυτά, δηλαδή, που οδηγούν σε τραγικά αποτελέσματα, όπως το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. Επομένως σε ποιον να κάνουν αντιπολίτευση; Στον εαυτό τους;

Θα χορτάσουμε, βέβαια, και την επόμενη τετραετία από “κοκορομαχίες” για τα επιμέρους, από τις οποίες δεν θα βγαίνει κανένα συμπέρασμα, από σκάνδαλα τα οποία στη συνέχεια θα “θαφτούν”. Έτσι έγινε και την τετραετία που πέρασε, την ώρα που στις ψηφοφορίες για τα αντιλαϊκά νομοσχέδια ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφιζε κατά 50% και το ΠΑΣΟΚ κατά 70%.

Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να ασκήσει 100% λαϊκή, μαχητική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ, ακριβώς γιατί είναι ο μοναδικός στρατηγικός αντίπαλος της πολιτικής της. Αυτό το ξέρει καλά και ο λαός της Πάτρας, το βλέπει στη δράση της Δημοτικής Αρχής, του Εργατικού Κέντρου, των φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου έχει εμπιστευτεί τους κομμουνιστές.

Κύριε Γραμματέα έχετε μία σταθερή θέση στο ΚΚΕ για την οικονομία και τα εργασιακά δικαιώματα. Στα debate, είχατε εκφράσει αντίθεση για το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα χρήματα θα έρθουν από την Ευρώπη. Δεν θα έχει αυτό θετική επίπτωση και στους εργαζόμενους δηλαδή, με νέες θέσεις εργασίας ή αύξηση μισθών;

Επιτρέψτε μου να σας πω ότι τα χρήματα δεν έρχονται “από την Ευρώπη”. Πρόκειται για χρήματα των λαών της ΕΕ –και του ελληνικού– από τη φορολόγηση. Επειδή έγινε και μια μεγάλη σχετική συζήτηση, να σας θυμίσω ότι στη χώρα μας τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν το 95% των φόρων και οι επιχειρηματικοί όμιλοι μόνο το 5%.

Ένα άλλο μεγάλο μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης είναι δάνεια, που θα κληθούμε να τα αποπληρώσουμε εμείς και οι επόμενες γενιές. Ακριβώς όπως τα μνημόνια, τα δάνεια αυτά συνοδεύονται από μια δανειακή σύμβαση με εκατοντάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για να εκταμιεύονται οι δόσεις που αφορούν, για παράδειγμα, την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της υγείας, την αύξηση των πλειστηριασμών, την κωδικοποίηση της αντεργατικής νομοθεσίας κλπ. Το ομολόγησε, άλλωστε, αυτό και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.

Τέλος, τα χρήματα αυτά πάνε “συστημένα” στις μεγάλες επιχειρήσεις και για συγκεκριμένους σκοπούς που εμφανίζουν μεγάλο ποσοστό κέρδους -πχ ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων- και όχι για την παιδεία, την υγεία, για αντιπλημμυρικά έργα και αντισεισμική θωράκιση, για αυξήσεις στους μισθούς κλπ. Επομένως, η στάση κάθε κόμματος απέναντι στο Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να γίνει κριτήριο ψήφου για τον λαό.

Παρά τη ραγδαία πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ το ΚΚΕ δεν κατάφερε να πάρει ένα μεγάλο τμήμα του. Έχετε κάποια εξήγηση για αυτό και προσβλέπετε σε απορρόφηση απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την πολιτική που άσκησε ως κυβέρνηση και “βάζοντας πλάτη” ως αντιπολίτευση, απογοήτευσε χιλιάδες ανθρώπους που τον ψήφισαν την τελευταία δεκαετία, τους καλλιέργησε την άποψη ότι δεν υπάρχει εναλλακτική και έστειλε πολλούς από αυτούς στη ΝΔ στη λογική του “μικρότερου κακού”, άλλους στην αποχή, ενώ άλλοι που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ επέστρεψαν εκεί. Κακώς κατά τη γνώμη μας, γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αλλάξει καθόλου από το κόμμα που εγκατέλειψαν κάποτε, όταν τσάκισε τον λαό μας με τα μνημόνια, μπλέχτηκε σε κάθε σκάνδαλο και συγκυβέρνησε δυο φορές με τη ΝΔ.

Ο σημαντικός αριθμός αριστερών, προοδευτικών ανθρώπων που επέλεξαν τη συμπόρευση με το ΚΚΕ στις 21 Μάη, μπορεί τώρα να γίνει ακόμα μεγαλύτερος. Ένας παραπάνω λόγος για να συμβεί αυτό είναι το αποκρουστικό επιχείρημα που “ξεσήκωσε” πρόσφατα ο κ. Τσίπρας από το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι κάθε ψήφος που δεν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι “χαμένη” και εξυπηρετεί τη ΝΔ.

Μετά τη «μάχη» των εθνικών εκλογών, ακολουθούν οι αυτοδιοικητικές. Στην Πάτρα ο Κώστας Πελετίδης θα είναι εκ νέου υποψήφιος, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε και ο υποψήφιος περιφερειάρχης, που θα υποστηρίζει το ΚΚΕ για την Δυτική Ελλάδα. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας;

Η ενίσχυση του ΚΚΕ, για να είναι δυνατός ο λαός, πρέπει να εκφραστεί σε όλες τις κάλπες, πρώτα στις 25 του Ιούνη, αλλά και μετά, τον Οκτώβρη, στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, φτάνοντας όσο πιο ψηλά γίνεται τα ψηφοδέλτια της “Λαϊκής Συσπείρωσης” που στηρίζει το ΚΚΕ. Αυτή θα είναι μία σημαντική νίκη για το λαό της περιοχής.

Η δράση του προηγούμενου διαστήματος έχει αποδείξει τι σημαίνει λαϊκή μαχητική

αντιπολίτευση και από τη θέση της Δημοτικής Αρχής, όπως στην Πάτρα. Τι σημαίνει να αναμετριέσαι καθημερινά με τα ασφυκτικά πλαίσια, τόσο του κράτους, όσο και του ίδιου του θεσμού, βάζοντας μπροστά τις ανάγκες του λαού.

Τα ψηφοδέλτια της “Λαϊκής Συσπείρωσης” είναι γεμάτα από ανθρώπους που βρέθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα στο δρόμο του αγώνα και των διεκδικήσεων, από ανθρώπους προοδευτικούς που πορεύτηκαν μαζί με τους κομμουνιστές για να παίρνει ανάσες ο λαός της περιοχής. Η ενίσχυσή τους στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η επανεκλογή του Δημάρχου Κώστα Πελετίδη, σίγουρα θα κάνει κάποιους να χάσουν τον ύπνο τους, αλλά πολλούς περισσότερους να χαμογελούν».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More