Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δ. Λάλας στην ΕΡΤ για συμφωνία COP28: Έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό – Θετικό ότι υπάρχει χρονικό όριο

Εκπρόσωποι από σχεδόν 200 χώρες κατέληξαν σήμερα (13.1,2023) σε μια ιστορική συμφωνία στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι για τη μετάβαση προς την απομάκρυνση της παγκόσμιας οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα έπειτα από δύο εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων. Ο μηχανικός περιβάλλοντος, Δημήτρης Λάλας μίλησε στην εκπομπή Prime της ΕΡΤ και στον Ηλία Σιακαντάρη για την συμφωνία και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης γενικότερα.

«Έπρεπε να το έχουμε κάνει εδώ και πολύ καιρό. Στα θετικά είναι ότι σε αρκετά από τα σημεία της συμφωνίας έχουν μια χρονολογία», είπε ο κ. Λάλας αρχικά.

«Υπάρχουν κάποια θετικά βήματα που από τώρα και στο εξής, το πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε για να επιταχύνουμε την όλη αυτή την προσπάθεια, θα έχει σημασία», εξήγησε.

Σχολιάζοντας το ότι τα μικρά έθνη καταγγέλλουν ότι η συμφωνία έχει περισσότερα «παραθυράκια και από ένα υπερωκεάνιο», ο κ. Λάλας τόνισε πως πράγματι συμφωνεί. «Έτσι γίνεται όταν πάει κάποιος να πετύχει έναν συμβιβασμό», είπε.

Τόνισε επίσης πως «σαφώς τα ορυκτά καύσιμα πήραν παράταση ζωής, δυστυχώς».

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Όταν λέμε για επιστήμη, υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις, σενάρια, τροχιές για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτές τις μειώσεις και να φτάσουμε και στις μηδενικές εκπομπές το 2050. Όλα προέρχονται από μια πάρα πολύ συντονισμένη προσπάθεια πολλών ερευνητικών κέντρων και πολλών ειδικοτήτων. Βασίζονται σε πραγματικές εκτιμήσεις. Το εθνικό μας σχέδιο για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή που καταθέσαμε πριν από μερικές μέρες, βασίζεται επίσης σε κάποιες εκτιμήσεις που στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα. Όλα αυτά τα πράγματα, μας δίνουν τη δυνατότητα να δούμε πώς θα μπορέσουμε να το πετύχουμε. Και ακριβώς αυτό είναι το ζητούμενο».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More