Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δ. Παπαδημητριάδης για νεκρό βρέφος: Η οικογένεια πρέπει να αναζητά τη βοήθεια ψυχιάτρου – Πιο σοβαρή η επιλόχειος ψύχωση από την κατάθλιψη

Ψευδαισθήσεις, παραληρηματικές ιδέες, ακραία σύγχυση και αποπροσανατολισμός είναι ορισμένα από τα συμπτώματα που εμφανίζουν ορισμένες ασθενείς που πάσχουν από βαριάς μορφής επιλόχεια σύγχυση σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαδημητριάδη. Ο γνωστός ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής μίλησε στην ΕΡΤ με αφορμή το 6 μηνών νεκρό βρέφος στο Μακρυχώρι Ημαθίας που φέρεται να έχει σκοτώσει η μητέρα του που πάσχει από επιλόχεια κατάθλιψη, ενώπιον τα άλλων δύο ανήλικων παιδιών της.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Παπαδημητριάδης για την ευαίσθητη ψυχική υγεία των νέων μαμάδων τόνισε ότι αντίστοιχα περιστατικά που χρήζουν ψυχιατρικής βοήθειας, όπως αυτό της 37χρονης μητέρας στην Ημαθία, πολλές φορές καθυστερούν να φτάσουν στους ειδικούς επειδή η οικογένεια έχει μια άρνηση γι’ αυτά είτε γιατί δεν θέλει να τα δεχτεί, είτε γιατί φοβάται την ψυχιατρική βοήθεια και τα φάρμακα.

Αναφερόμενος στην επιλόχειο ψύχωση, που όπως είπε είναι ακόμα πιο σοβαρή, ψυχίατρος δήλωσε ότι παρου δήλωσε πως παρουσιάζει συμπτώματα όπως ψευδαισθήσεις, παραληρηματικές ιδέες, ακραία σύγχυση και αποπροσανατολισμό». Ειδικότετα όπως είπε στους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο «μετά τον τοκετό υπάρχουν ορισμένα φαινόμενα της ψυχικής υγείας, τα οποία μπορεί να έχουν μια οξύτητα τέτοια ώστε να βάλει σε κίνδυνο το βρέφος, αλλά βέβαια και την ψυχική ευημερία της μητέρας και την δυναμική της οικογένειας στο διηνεκές, γιατί χωρίς θεραπεία μπορεί να κρατήσουν για πάρα πολύ καιρό, πολλούς μήνες, ίσως και χρόνια».

Θα έπρεπε να υπάρχει πιο οργανωμένο πλαίσιο ψυχικής υγείας στην επαρχία

Ερωτηθείς για το ψυχολογικό τραύμα που είχε βιώσει στο παρελθόν η 37χρονη μητέρα από το Μακρυχώρι, η οποία είχε χάσει πολλούς συμμαθητές της στο τροχαίο δυστύχημα στα Τέμπη, και το εάν θα έπρεπε να παρακολουθείται από ειδικούς ψυχικής υγείας δήλωσε όντως θα έπρεπε «να υπάρχει ένα πιο οργανωμένο πλαίσιο ψυχικής υγείας, στο οποίο όντως οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε τόσο τραυματικά γεγονότα να έχουν πρόσβαση σε μια βοήθεια μακράς διάρκειας».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σε ανάλογα περιστατικα ψυχοθεραπευτές με εμπειρία στο τραύμα θα πρέπει να βοηθούν αυτούς τους ανθρώπους να μεταβολίζουν τις πάρα πολύ δύσκολες μνήμες οι οποίες, αναβιώνοντας συχνά πυκνά και δυστυχώς αποσταθεροποιούν την ψυχική υγεία.

«Στη χώρα μας υπάρχουν υπηρεσίες μεν, αλλά είναι πάρα πολύ συγκεντρωμένες σε μεγάλα αστικά κέντρα και απουσιάζουν σε ένα μεγάλο βαθμό στην επαρχία και ενίοτε δεν είναι και καλά διασταυρωμένες, με την έννοια ότι δεν είναι επανδρωμένες με τις κατάλληλες ειδικότητες» ανέφερε ο κ. Παπαδημητριάδης. Γιατί όπως επισήμανε «δεν φτάνει απλά ο ψυχολόγος ή ο ψυχίατρος, αλλά θα πρέπει να έχει και μια εξειδίκευση στο τραύμα, στη γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία για να μπορέσει να το διαχειριστεί σωστά».

Εστιάζοντας στην επιλόχειο κατάθλιψη που παρατηρείται τόσο σε μητέρες όσο και πατέρες θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι η επιλόχειος κατάθλιψη δεν είναι τόσο επικίνδυνη σε αντίθεση με την επιλόχειο ψύχωση ιδίως «όταν υπάρχουν φαινόμενα παρεσθετικά ή ψευδαισθητικά τότε μπορεί να είναι επικίνδυνη». Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως δήλωσε ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής είναι χρήσιμο η οικογένεια να αναζητήσει τη βοήθεια του ψυχίατρου, ο οποίος θα κάνει τη σωστή διάγνωση και θα διακρίνει ανάμεσα στην επιλόχειο ψύχωση από την επιλόχειο κατάθλιψη.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Νεκρό βρέφος 6 μηνών στην Ημαθία- Συνελήφθη η μητέρα του

Επιλόχειος κατάθλιψη: Τα σημάδια και η διαφορά από τα baby blues

Έρευνα: Η γονική άδεια προστατεύει την ψυχική υγεία ιδίως των μητέρων

Η σιωπηλή πανδημία των ψυχικών νοσημάτων – Καθοριστική η έλλειψη κοινωνικής αλληλεπίδρασης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More