Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εβδομάδα λαθών για Μπάιντεν – Μπέρδεψε τον Αιγύπτιο πρόεδρο με τον Μεξικανό

Το θέμα της προχωρημένης ηλικίας του Τζο Μπάιντεν εξακολουθεί να αποτελεί κορυφαίο ζήτημα για τον νυν Πρόεδρο λίγους μήνες πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου. Ειδικός εισαγγελέας διαπίστωσε ότι ο Πρόεδρος διατήρησε, ως μη όφειλε, απόρρητα αρχεία, ενώ παράλληλα δεν μπορούσε να θυμηθεί σημαντικά γεγονότα της ζωής του.

Το πόρισμα για την διαχείριση απόρρητων κρατικών εγγράφων από τον Τζο Μπάιντεν το 2017 απειλεί να πλήξει σοβαρά τον Αμερικανό Πρόεδρο στις εκλογές του Νοεμβρίου. Ο εισαγγελέας που το συνέταξε δεν του απαγγέλλει κατηγορίες όχι γιατί δεν βρήκε λάθη αλλά γιατί ο Μπάιντεν θα παρουσιαζόταν στη δίκη ως ένας καλοπροαίρετος, ηλικιωμένος άντρας με ασθενή μνήμη και δεν θα καταδικαζόταν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζό Μπάϊντεν ανέφερε ό,τι «Είμαι καλοπροαίρετος και είμαι ηλικιωμένος και ξέρω πολύ καλά τι κάνω. Η μνήμη μου είναι μια χαρά. Δείτε τι έχω κάνει από τότε που έγινα Πρόεδρος». 

Οργισμένος ο Μπάιντεν οργάνωσε Συνέντευξη Τύπου μέσα σε 20 λεπτά, για να απαντήσει. Είναι εξαιρετικά ενοχλημένος, γιατί γράφτηκε στο πόρισμα ότι στις δύο καταθέσεις που έδωσε στον εισαγγελέα Ρόμπερτ Χουρ δεν θυμόταν πότε ήταν αντιπρόεδρος και κυρίως πότε πέθανε από καρκίνο ο γιος του, Μπο. «Υπάρχει ακόμη και μια αναφορά ότι δεν θυμάμαι πότε πέθανε ο γιος μου. Πώς τολμά να το αναφέρει αυτό;», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο καθηγητής Τζειμς Σαμπλ τόνισε ό,τι «Αυτές οι αναφορές είναι καιροσκοπικές, βλάπτουν ξεκάθαρα τον Πρόεδρο Μπάιντεν στο δικαστήριο της κοινής γνώμης».

Με το πόρισμα και τη συνέντευξη που ακολούθησε, ήρθε με τον πιο δραματικό τρόπο στο προσκήνιο το θέμα που αποφεύγει όσο κανένα άλλο ο Λευκός Οίκος: ότι στα 81 του χρόνια ο Τζο Μπάιντεν είναι πολύ μεγάλος για να διεκδικήσει την επανεκλογή του, κάτι που αποτυπώνεται έντονα σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η Αχίλλειος πτέρνα του.

Ακολούθησε μια διένεξη του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν με δημοσιογράφο του τηλεοπτικού σταθμού CNN. «Ο αμερικανικός λαός παρακολουθεί και έχει εκφράσει ανησυχία για την ηλικία σας» του αναφέρει ο δημοσιογράφος, με το Μπάιντεν να δηλώνει σε έντονο ύφος, «Αυτό είναι δική σου κρίση. Αυτό είναι δική σου κρίση. Είμαι το πλέον κατάλληλο πρόσωπο στη χώρα για να είμαι Πρόεδρος και να ολοκληρώσω τη δουλειά που άρχισα».

Ήταν η κλιμάκωση μιας εβδομάδας γεμάτης λάθη. Αφότου απέδωσε συνομιλίες που είχε με σύγχρονους ηγέτες, τον Μακρόν και τη Μέρκελ, στους προ πολλού αποβιώσαντες, Φρανσουά Μιτεράν και Χέλμουτ Κολ, ξέχασε το όνομα της Χαμάς και μπέρδεψε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο με τον Μεξικανό, δηλώνοντας «Ο Πρόεδρος του Μεξικού, ο Σίσι, δεν ήθελε να ανοίξει την πύλη». Αυτό το περιστατικό σημειώθηκε στην ίδια ομιλία που έδωσε για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ που επίσης μπερδεύει ονόματα και δεν απέχει πολύ σε ηλικία, πανηγυρίζει. Ο Μπάιντεν δεν μπορεί να τον κατηγορήσει πια το ίδιο έντονα για τη διαχείριση των δικών του απόρρητων εγγράφων στο Μαρ Α Λάγκο. Και επιπλέον φαίνεται ότι το συντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο δεν θα τον αποκλείσει από τα ψηφοδέλτια λόγω της εμπλοκής του στην εξέγερση του Καπιτωλίου, γιατί αυτό θα δημιουργούσε επικίνδυνο προηγούμενο.

«Όλες αυτές οι υποθέσεις που βλέπετε βγαίνουν από τον Λευκό Οίκο. Βγαίνουν από τον Μπάιντεν. Είναι ανάμειξη στις εκλογές. Πραγματικά λυπηρό», επισημαίνει ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ.

Εντωμεταξύ, ο Τραμπ οδεύει ακάθεκτος προς το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Κέρδισε τις προκριματικές της Νεβάδας με 98% και των Παρθένων Νήσων κάνοντας την προσπάθεια της Νίκι Χέιλι να είναι μάταιη.

Ρεπορτάζ: Παντελής Γκόνος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More