Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εγκαινιάζεται σήμερα στο Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας η έκθεση “Προίκα”

Με αφορμή το κλείσιμο του 8ου φεστιβάλ Open Nights που διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων και η ομάδα OFF ART και τον εορτασμό της Παγκόσμια ημέρας Μουσείων, σήμερα, Τρίτη, 16 Μαΐου στις 20:00, στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, εγκαινιάζεται η έκθεση ΠΡΟΙΚΑ, στην οποία δίνεται η ευκαιρία σε σύγχρονους καλλιτέχνες και ερευνητές να «συνομιλήσουν» με τους λαογραφικούς θησαυρούς του Μουσείου.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα παρουσιαστεί η performance χορού της ομάδας OFF ART με τίτλο «Ε- ρωτάς; ΠΡΟΙΚΑ», δημιουργημένη για το project του 8ου φεστιβάλ «Διαχρονικές αναγνώσεις του έρωτα», με 5 χορεύτριες και σπουδάστριες σύγχρονου χορού σε πρωτότυπη ζωντανή μουσική. Καλεσμένη καλλιτέχνης η χορεύτρια Alina Belyagina από την Ουκρανία που βρίσκεται στην πόλη, στο πλαίσιο residency του φεστιβάλ.

Στην performance, το θέμα του έρωτα και συγκεκριμένα της ΠΡΟΙΚΑΣ, τίθεται ως ένα κοινωνικό-πολιτισμικό φαινόμενο του πρόσφατου παρελθόντος. Μέσα από την ομορφιά μιας συλλογής αυθεντικών νυφικών του οίκου νυφικών της κ. Νίτσας Ιωαννίδου, που παραχωρήθηκαν ειδικά για την performance, οι χορεύτριες μεταμορφώνονται σε νεαρές νύφες απόλυτα προσαρμοσμένες στον χώρο του Λαογραφικού-Ιστορικού Μουσείου.

Χορεύουν όμως εν τέλει, ενάντια στην καταπίεση της ενόρμησης του έρωτα, με διάθεση να σπάσουν τα πρότυπα που ακόμη και σήμερα μάς επιβάλει το πατριαρχικό μοντέλο της κοινωνίας μέσα στην οποία ζούμε. Συντελεστές: Σκηνοθεσία / Χορογραφία: Ρούλα Καραφέρη, πρωτότυπη μουσική σύνθεση / ζωντανή εκτέλεση: Ρούλα Πίκουλα (ηλεκτρονικά-φωνή), χορός: A. Alina Belyagina (Ουκρανία / Γερμανία), Ειρήνη Κακλαμάνου (Βόλος), Δέσποινα Λόγγου, Σταυρούλα Οικονόμου, Κατερίνα Χονδρού. Στο πλαίσιο του project “Διαχρονικές Αναγνώσεις του Έρωτα” το φεστιβάλ παρουσιάζει στην μόνιμη έκθεση του Μουσείου τα παρακάτω έργα:

Το ηχητικό- ερευνητικό έργο της Ιωάννας Γιαννακοπούλου: «η προίκα σε 5 πρόσωπα και 45 πράξεις» βασισμένο σε αφηγήσεις ζωής γυναικών του Θεσσαλικού κάμπου. «Αφηγήσεις που φέρνουν στο φως τη ρωγμή του έρωτα στο γάμο από προξενιό, τη σιωπή που σημαίνει συναίνεση, τη σιωπή που σημαίνει άρνηση, την υποταγή, την ανυπακοή.»

Το ερευνητικό έργο- ντοκουμέντο της Στέλλας Νταβαρούκα, μια σειρά από αυθεντικά προικοσύμφωνα, σημαντικά ντοκουμέντα των αρχών του προηγούμενου αιώνα • ένα έργo Video της Γαλλίδας εικαστικού Sandrine Deumier.

Παράλληλα θα λειτουργεί η έκθεση “ΧειροΤΕΧΝΗματα” με εργα από τα σύγχρονα εργαστήρια του Μουσείου. H είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More