Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εγκαταλείπει ο Νετανιάχου το πιο αμφιλεγόμενο μέρος του σχεδίου του για αναθεώρηση του δικαστικού συστήματος

Η Wall Street Journal ανέφερε σήμερα ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα εγκαταλείψει το πιο αμφιλεγόμενο μέρος του σχεδίου του για αναθεώρηση του δικαστικού συστήματος, τη διάταξη που δίνει στην Κνεσέτ την εξουσία να ανατρέπει αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο Νετανιάχου είπε ότι θα επανεξετάσει επίσης μια άλλη επίμαχη ρήτρα που σχετίζεται με την παραχώρηση στον κυβερνών συνασπισμό περισσότερων εξουσιών στον διορισμό δικαστών, αλλά πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει ακόμη πώς θα είναι η νέα έκδοση των τροπολογιών.

Είπε: «Έχω επίγνωση του παλμού των μαζών και αυτό που πιστεύω ότι θα γίνει ευρέως αποδεκτό», σύμφωνα με το Reuters.

Την περασμένη εβδομάδα, Ισραηλινοί νομοθέτες άρχισαν να συζητούν ένα νομοσχέδιο που θα περιόριζε τις εξουσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου, επαναφέροντας στο προσκήνιο ένα σχέδιο δικαστικών μεταρρυθμίσεων που επιδιώκει να εφαρμόσει η εθνική-θρησκευτική κυβέρνηση του Νετανιάχου και το οποίο έχει πυροδοτήσει δημόσιες διαμαρτυρίες.

Οι τροπολογίες προκάλεσαν επίσης ανησυχία στη Δύση για την κατάσταση της δημοκρατίας στο Ισραήλ και προκάλεσαν φόβο στους επενδυτές.

Οι πολέμιοι αυτών των τροπολογιών το θεωρούν ως προσπάθεια του Νετανιάχου να μειώσει την ανεξαρτησία του δικαστηρίου. Ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει δίκη με κατηγορίες απάτης, τις οποίες αρνείται.

Στη συνέντευξη, ο Νετανιάχου απέρριψε τις εκκλήσεις να συμμετάσχει στις προσπάθειες της Δύσης να εξοπλίσει την Ουκρανία, λέγοντας ότι είχε εκφράσει στη Ρωσία τις ανησυχίες του για τους αυξανόμενους στρατιωτικούς δεσμούς της Μόσχας με το Ιράν.

Την Τρίτη, ο Νετανιάχου είπε ότι είχε προσκληθεί να επισκεφθεί την Κίνα και τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο κύριος σύμμαχος του Ισραήλ.

Πηγή: ΕΡΤ | Ανταπόκριση – Λίβανος: Ουαλίντ Ελίας

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More