Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΕ: Ολοκληρώθηκε η πρώτη η μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες – Αγκάθι η αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Χωρίς συνέντευξη τύπου ολοκληρώθηκε στις 2:30 τοπική ώρα η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες με την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου να αποτελεί «αγκάθι».

Οι ηγέτες δεν κατάφεραν να βρουν κοινό τόπο παρά τις πολύωρες συζητήσεις. Θετική όμως εξέλιξη αποτέλεσε η απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου τα μεσάνυχτα διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ηγετών. Οι 27 επέστρεψαν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων λίγο μετά τη 1:30 το πρωί τοπική ώρα.

Η συμφωνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία επετεύχθη περίπου στις 18:30 τοπική ώρα και αφού ο Βίκτορ Όρμπαν αποχώρησε από το δωμάτιο της συνεδρίασης με τους 26 να λένε «ναι». Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός σχεδόν δέκα λεπτά μετά αποχώρησή του από τη συνεδρίαση, ανήρτησε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο οποίο εμμένει στην πάγια θέση του, τονίζοντας ότι πρόκειται για «κακή συμφωνία».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία, ενώ η ΕΕ θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης, ενώ έχει καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει έκθεση έως τον Μάρτιο με σκοπό τη λήψη τέτοιας απόφασης.
Οι «27» θα επιστρέψουν σήμερα, Παρασκευή στις 10 το πρωί με ανοιχτή την αναθεώρηση του προϋπολογισμού, αλλά και την Μέση Ανατολή να αποτελεί επίσης ένα δύσκολο ζήτημα.

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More