Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εθισμός και εξάρτηση: Η αρχικά “πολύχρωμη διαδικασία” που καταλήγει στο γκρίζο

Η 26η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 7 Δεκεμβρίου 1987, ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους.

Σύμφωνα με τον κ. Στέλιο Γκιουζέπα, Επιστημονικό υπεύθυνο προγράμματος εξαρτημένων ατόμων, η πόλη της Θεσσαλονίκης, είχε μία αρνητική πρωτιά σε υποδομές απεξάρτησης νέων και εφήβων που κάνουν προβληματική χρήση ουσιών, δηλαδή τόσο αυτών που βρίσκονται σε στάδιο πειραματισμού όσο και των ήδη εθισμένων, ενώ το Πρόγραμμα «Αργώ» φέρει τους χαρακτηρισμούς «Ανοικτό» και «Εναλλακτικό» όχι μόνο γιατί υπήρξε πράγματι το πρώτο ανοικτό, εξωτερικής παραμονής πρόγραμμα απεξάρτησης στην πόλη της Θεσσαλονίκης, μια πόλη που κουβαλά μια μακρά και βαριά ιστορία στις πρωτοβουλίες απεξάρτησης της χώρας, επισήμανε.

Ο κ. Γκιουζέπας, έκανε διαχωρισμό της χρήσης του αλκοόλ για παράδειγμα που κάνουμε όλοι, της κατάχρησης πίνοντας αρκετά κάποιο βράδυ, και της εξάρτησης που ορίζεται με τη χρήση αλκοόλ δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα ή και περισσότερο αλλά και από τη συνήθεια και την αντίληψη ότι θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με τις υποτιθέμενες μαγικές ιδιότητες που μας δίνει μία ουσία. Στην αρχή, η διαδικασία είναι πολύχρωμη που όμως καταλήγει σε γκρίζο, με τραγικές επιπτώσεις σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του ανθρώπου, κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Γκιουζέπας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More