Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εισαγόμενα βιομηχανικά προϊόντα: Μείωση τιμών 14,4% τον Ιούλιο – Επιμένουν οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα

Ανοδικά συνεχίζουν να κινούνται (+3,3%) οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων, παρά τη μεγάλη «βουτιά» (μείωση 14,4%) που σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Ιούλιο φέτος, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2022. Κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2022 με το 2021, είχε σημειωθεί αύξηση 28,1%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση στον αποκαλούμενο «εισαγόμενο πληθωρισμό» οφείλεται:

α. Στη μείωση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης κατά 20,5% (λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό), και

β. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες ευρωζώνης κατά 0,1%.

Ανησυχητικό πάντως το στοιχείο ότι ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 4,8% τον Ιούλιο 2023 σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιουνίου 2023, έναντι μείωσης 1,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2022.

Σε ετήσια βάση παρατηρήθηκαν οι εξής μεταβολές: παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου -30,5%, άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου -29%, παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού -21,7%, παραγωγή βασικών μετάλλων -8%, παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων -2,5%, κατασκευή ειδών ένδυσης -1,5%, κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων 1,7%, χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων 2,5%, κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού 3%, βιομηχανία τροφίμων 3,3%, κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες 4%, κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων 8,2%.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More