Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Οι εντάσεις, το «φαινόμενο» Κασσελάκη και η αλλαγή φυσιογνωμίας του κόμματος – Τι είπαν στην ΕΡΤ η Λ. Ρόρη και ο Ευ. Βαρδουλάκης

Τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σχολίασαν ο Ευτύχης Βαρδουλάκης, σύμβουλος πολιτικής στρατηγικής και επικοινωνίας και η Λαμπρινή Ρόρη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, στην εκπομπή «ΕΡΤALKS» με τον Απόστολο Μαγγηριάδη.

Για το «φαινόμενο» Κασσελάκη και την επόμενη μέρα στο κόμμα, μίλησε ο κ. Βαρδουλάκης: «Είναι μια δύσκολη διαδικασία για τον ΣΥΡΙΖΑ και νομίζω ότι θα είναι δύσκολη για όποιον εκλεγεί. Τώρα, σε αυτή τη στιγμή που είμαστε, νομίζω ότι δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις. Έχει δημιουργηθεί σαφώς ένα μομέντουμ από τον πρώτο γύρο υπέρ του κ. Κασσελάκη αλλά επειδή αυτή τη βδομάδα είδαμε αντίδραση από την άλλη πλευρά, έκανε και ο ίδιος κάτι στραβοπατήματα, δεν ξέρουμε αυτό κατά πόσο μπορεί να αλλάξει κάτι (…) Νομίζω ότι όποιος από τους δύο εκλεγεί, θα έχει να διαχειριστεί μια αρκετά δύσκολη κατάσταση, κυρίως επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα έχει υποστεί ήττα στρατηγικού χαρακτήρα και πρέπει να δει πάρα πολλά, όχι μόνο με τα συνήθη ζητήματα που έχει να διαχειριστεί κάποιος αρχηγός, οργανωτικά πρόσωπα, εκπροσώπους κτλ, αλλά κυρίως στρατηγικά που θέλει να τοποθετήσει στο κόμμα του».

Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτή την ένταση που έχει εκδηλωθεί, ουσιαστικά εκτονώνει «μίση και πάθη μάλλον μιας μεγάλης περιόδου όλων αυτών των χρόνων», ο κ. Βαρδουλάκης υπογράμμισε ότι πρέπει να εστιάσουμε σε δύο σημεία: «Το ένα είναι ότι είναι μια διαδικασία ενηλικίωσης για τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κάτι το οποίο πρώτη φορά το περνά. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ουσιαστικά ιδρυτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν αυτός που διαμόρφωσε τη φυσιογνωμία του και το πήγε από ένα κόμμα που ήταν στα όρια της οδού της Βουλής, το έκανε κυβέρνηση. Άρα, είναι η διαδικασία απογαλακτισμού από τον ιστορικό ηγέτη του χώρου, αλλά είναι μια διαδικασία αναγκαία για να δείξεις ότι ωρίμασες. Το δεύτερο είναι ότι στο ΣΥΡΙΖΑ η διαδικασία ομογενοποίησης έγινε με γρήγορο τρόπο. Η εκτόξευση ήταν απότομη. Συσπειρώθηκαν γύρω του ετερόκλητες δύναμη, δηλαδή άνθρωποι προερχόμενοι από την παραδοσιακή ελληνική κεντροδεξιά μέχρι άνθρωποι από το ΠΑΣΟΚ, άνθρωποι από τη ριζοσπαστική Αριστερά, από την ανανεωτική Αριστερά. Όλοι αυτοί συσπειρώθηκαν γύρω από τον Τσίπρα ουσιαστικά και μάλιστα σε έντονες συνθήκες. Αυτό από τη μία βοήθησε εκείνη την ώρα, λόγω των συγκρούσεων και των μαχών, να γίνει εύκολα η συσπέιρωση. Από την άλλη δεν έχει δημιουργήσει στον χώρο μια ιστορική παράδοση συνοχής».

Η κ. Ρόρη για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται την ιδιαιτερότητα της εκλογής από τη βάση, είπε μεταξύ άλλων: «Αυτά που διακυβεύονται σήμερα είναι δύο πράγματα. Ένα είναι η θεσμοποίηση του κόμματος. Αφενός αν όποιος, όποια εκλεγεί θα καταφέρει να κρατήσει το κόμμα ενωμένο. Το δεύτερο είναι αν θα φτιάξει μια ικανή συμμαχία ανθρώπων στη διεύθυνση του κόμματος – όχι ηγετική ομάδα, δεν λέω ποιοι θα είναι γύρω από τη νέα ή τον νέο ηγέτη – οι οποίοι θα μπορέσουν να φτιάξουν μια συνεκτική ταυτότητα θέσης για το κόμμα. (…) Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο μεταίχμιο, δηλαδή από το 2019 και μετά που βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Στην πραγματικότητα δεν διαμόρφωσε μια ταυτότητα συγκεκριμένη. (…) Το σημαντικό που βλέπουμε με την υποψηφιότητα Κασσελάκη είναι είναι ότι η ίδια η διαδικασία αυτή που ανοίγει στα μέλη του κόμματος την ψήφο, αλλάζει τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ. (…) Όσο πιο πολύ ανοίγει το σώμα των εκλεκτόρων, στην πραγματικότητα τα κριτήρια είναι διαφορετικά. Δηλαδή θέλουν έναν ηγέτη που θα κερδίσει τις εκλογές. (…) Μεταφέρεται η νομιμοποίηση του ηγέτη από το κομματικό κέντρο στην κοινή γνώμη».

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More